شناسهٔ خبر: 69748412 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

دولت نتانیاهو برای جنگ گسترده با حزب‌الله آماده می‌شود

تظاهر اسرائیل به دیپلماسی

دنیای اقتصاد : دیپلماسی با هدف تضمین آتش‌بس در لبنان نشانه‌های موقت پیشرفت را در روز پنج‌شنبه نشان داد، آن هم در حالی که اسرائیل با حملات هوایی سنگین به بیروت حمله کرد. اسرائیل با تشدید حملات خود بر مواضع حزب‌الله، حومه جنوبی بیروت را مورد حمله قرار داد. پنج‌شنبه سومین روز متوالی در حملات شدید اسرائیل بود. «ریهام آلکوسا» و «آری رابینوویچ» در گزارش ۱۵نوامبر در رویترز نوشتند که دیپلماسی در کنار بمباران سنگین نظامی به پیش می‌رود. منابع آگاه به رویترز گفتند که دود بر فراز حومه شهر ضاحیه دیده می‌شد؛، جایی که حملات اسرائیل باعث ویرانی پنج ساختمان شد. «آیت» یک زن لبنانی ۳۳ساله گفت: «ما می‌گوییم خدا کمکمان کند.» مقامات و خبرگزاری ملی لبنان گفتند، علاوه بر این، حملات اسرائیل به شهر بعلبک در شرق لبنان دست‌کم ۲۰کشته بر جای گذاشت.

صاحب‌خبر -

به نوشته گزارشگران رویترز، دو منبع ارشد سیاسی لبنانی گفتند که سفیر آمریکا در لبنان روز پنج‌شنبه (۲۴آبان ماه) پیش‌نویس پیشنهادی آتش‌بس را به «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان ارائه کرد. این منابع گفتند که این پیش‌نویس اولین پیشنهاد مکتوب واشنگتن برای توقف جنگ بین اسرائیل و حزب‌الله در حداقل چند هفته است.

یکی از این منابع به رویترز گفت: «این یک پیش‌نویس برای دریافت ملاحظات طرف لبنانی است.» هنگامی که از سخنگوی سفارت ایالات متحده در بیروت درباره این پیشنهاد سوال شد، گفت: «تلاش‌ها برای دستیابی به یک توافق دیپلماتیک ادامه دارد.» امیدها به‌ویژه در اواخر ماه گذشته تقویت شد زمانی که نخست‌وزیر لبنان ابراز خوش‌بینی کرد که آتش‌بس می‌تواند قبل از پایان اکتبر حاصل شود. در آن زمان، منابع گفتند که این امر مستلزم یک آتش‌بس اولیه ۶۰روزه با خروج اسرائیل از لبنان در هفته اول خواهد بود. آتش‌بس دائمی بر اساس اجرای قطعنامه‌های سازمان ملل متحد دنبال خواهد شد.

«مت ناشد» هم در روایت دیگری در الجزیره نوشت، درحالی‌که اسرائیل پیام‌های متناقضی درباره آتش‌بس با حزب‌الله ارسال می‌کند، تحلیلگران می‌گویند احتمالا جنگ در ماه‌های آینده تشدید خواهد شد. در ۶نوامبر، ژنرال ارشد اسرائیل، هرزی هالوی، به خبرنگاران گفت که ارتش در حال طراحی برنامه‌هایی برای گسترش کمپین خود علیه حزب‌الله است. در همان زمان، او مدعی شد که اسرائیل تلاش‌های دیپلماتیک را برای تضمین آتش‌بس افزایش می‌دهد. «مُهند حاج علی»، یکی از اعضای ارشد مرکز خاورمیانه کارنگی در بیروت گفت: «اسرائیل این اظهارات را برای تلاش در انداختن تقصیر به گردن حزب‌الله بیان می‌کند.»

او یکی از بی‌شمار تحلیلگرانی است که بر این باورند اسرائیل در حال آماده شدن برای گسترش یک جنگ نامحدود علیه لبنان در عین تظاهر به دیپلماسی است. این جنگ تاکنون ده‌ها روستای مرزی را ویران و بیش از ۳هزار نفر را کشته و یک‌میلیون و ۲۰۰هزار نفر را از خانه‌های خود آواره کرده است. اسرائیل از استراتژی مشابه غزه در لبنان استفاده می‌کند که مثال آن مذاکرات یک‌ساله با حماس است. هر زمان که توافق نزدیک می‌شد، اسرائیل شرایط خود را تغییر می‌داد. این رژیم سپس حماس را به‌خاطر عدم پذیرش شرایط جدید سرزنش می‌کرد؛ درحالی‌که حمله نظامی‌اش بیش از ۴۳هزار کشته در غزه برجای گذاشته و تقریبا کل جمعیت ۲.۳میلیونی آن را آواره کرده است.

حاج علی افزود که اسرائیل اکنون از روشی مشابه در لبنان استفاده می‌کند. او می‌گوید: «[دعوت به آتش‌بس] بخشی از پیام [اسرائیل] به لبنانی‌ها و لبنان است. آنها می‌خواهند بگویند ما صلح می‌خواهیم، ​​اما این حزب‌الله است که آن را نمی خواهد.»در ۳۰ اکتبر، یک شبکه دولتی در اسرائیل یک پیشنهاد آتش‌بس به بیرون درز یافته توسط ایالات متحده را منتشر کرد که گمان می‌رود منعکس‌کننده خواسته‌های اسرائیل باشد. این پیشنهاد از اسرائیل خواسته بود که نیروهای خود را در اولین هفته از آتش‌بس ۶۰روزه از لبنان خارج کند و ارتش لبنان هم حزب‌الله را «خلع سلاح» کند. این پیشنهاد همچنین به اسرائیل اجازه می‌دهد برای «پاسخ به تهدیدات آینده» به حمله به اهدافی در جنوب لبنان ادامه دهد؛ شرایطی حداکثری که تحلیلگران به الجزیره گفتند برای لبنان غیرواقع‌بینانه و غیرقابل قبول است؛ زیرا خطر ایجاد جنگ داخلی و تسلیم کامل حزب‌الله را می‌طلبد.

اما حاج علی معتقد است که اسرائیل قصدی برای کاهش یا تعدیل شرایط خود ندارد. او به الجزیره گفت: «آیا اسرائیل می‌تواند در شرایطی مشابه، توافقی را کمتر از شرایط خود بپذیرد؟ من شک دارم. هیچ نشانه ای وجود ندارد که آنها این کار را انجام دهند.» به گفته کریم امیل بیطار، کارشناس لبنان و دانشیار روابط بین‌الملل در دانشگاه سنت جوزف لبنان، شرایط اسرائیل تصور آتش‌بس با حزب‌الله را دشوار می‌کند. او به الجزیره گفت: «گفت‌وگوهای آتش‌بس جدی به نظر نمی‌رسد؛ زیرا شرایط به سوی تسلیم کامل و بدون قید و شرط حزب‌الله می‌رسد و من نمی‌بینم که حزب‌الله با این تسلیم همراهی کند.»