شناسهٔ خبر: 69745517 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان مطرح کرد

دیابت، شایع‌ترین علت نابینایی در دنیا / کنترل وزن، امری حیاتی در دیابتی‌ها

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تمرکز شعار «با دیابت خوب زندگی کنیم» در هفته دیابت را توجه به بیمار سالم دانست و گفت: بیماران دیابتی باید بدانند می‌توانند زندگی سالم و با کیفیتی داشته باشند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، دکتر سید وحید احمدی طباطبایی با بیان اینکه دیابت به بیماری همه‌گیری نهفته لقب گرفته است، گفت: دیابت، بیماری خاموش است که علامتی ندارد، ولی به تدریج مانند موریانه کار خودش را انجام می‌هد و عوارض بسیاری دارد؛ به عنوان مثال شایع‌ترین علت نابینایی در دنیا دیابت است و عوارض چشمی، کلیوی، قلبی، سکته‌های مغزی و عوارض عصبی، شایع‌ترین علت قطع پا به دلیل دیابت است.

وی با تاکید بر اهمیت توجه به کنترل وزن، رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی، مراقبت از پاها، ترک مصرف دخانیات و مصرف داروهای تجویز شده از سوی بیماران دیابتی، خاطرنشان کرد: کنترل وزن بسیار حیاتی است. بیماران دیابتی، به ویژه افرادی که اضافه وزن دارند، باید مطمئن شوند که وزن خود را کاهش دهند. این امر به کنترل بهتر دیابت کمک خواهد کرد.

استادیار گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان تصریح کرد: بیماران دیابتی بهتر است تعداد وعده‌های غذایی خود را افزایش و در مقابل مقدار غذای مصرفی در هر وعده را کاهش دهند. این بیماران هرگز نباید یکی از وعده‌های اصلی غذا را حذف کنند؛ به ویژه بیمارانی که دارو مصرف و یا انسولین تزریق می‌کنند.

احمدی طباطبایی با اشاره به لزوم کاهش مصرف میوه‌های شیرین در وعده‌های غذایی بیماران دیابتی، یادآوور شد: بهتر است بیماران دیابتی مصرف میوه‌هایی مثل انگور، خرما، توت و یا مصرف خشکبار شیرین مثل توت خشک را محدود اما از میوه‌های غیرشیرین و سبزی‌ها در وعده غذایی به مقدار زیاد استفاده کنند. 

وی مصرف حبوبات در برنامه غذایی بیماران دیابتی را مفید دانست و گفت: بهترین نان برای بیماران دیابتی نان سبوس‌دار مانند نان سنگگ سبوس‌دار است و بیماران دیابتی نباید قند، شکر، آبنبات، شکلات، شیرینی، گز و امثال این موارد را مصرف کنند. همچنین مواد نشاسته‌ای مانند نان، برنج، سیب زمینی و ماکارونی به میزانی که باعث افزایش وزن نشود، می‌تواند مصرف شود البته به صورت محدود. 

به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، بهتر است مصرف چربی‌ها در بیماران دیابتی کاهش یابد و این بیماران از سرخ کردن غذا خودداری کنند، غذاهایشان بیشتر آب پز و کباب پز باشد، از گوشت‌های کم چرب و نیز از شیر و ماست کم چرب استفاده کنند.

وی تاثیر ورزش برای بیماران دیابتی را بسیار مهم ارزیابی و عنوان کرد: بیماران دیابتی باید ورزش کنند اما اگر قادر به انجام ورزش‌های سنگین نیستند، باید پیاده‌روی روزانه را آغاز کنند و به تدریج زمان آن را افزایش دهند. اما اگر بیماران دیابتی در حین ورزش یا پیاده‌روی احساس درد قفسه سینه و نفس تنگی دارند، باید با پزشک خود مشورت کنند.

بنابر اعلام وزارت بهداشت، احمدی طباطبایی با تاکید بر اهمیت بررسی دقیق سلامت پا در بیماران دیابتی، گفت: پاها باید به دقت بررسی شوند زیرا بیماران دیابتی در معرض عوارض زخم پای دیابتی قرار دارند. بنابراین توصیه می‌شود پاها هر روز شسته شده و از نظر قرمزی، تورم و تغییر رنگ بررسی شوند. 

وی ادامه داد: بیماران دیابتی برای اینکه کف پایشان را ببینند بهتر است از آینه استفاده کنند. هر روز پاهایشان را با آب ولرم و صابون بشویند و بین انگشت‌های پا را با حوله نرم خشک کنند. به دیابتی‌ها توصیه می‌شود از کفش‌های راحتی پاشنه کوتاه و پنجه پهن و در خانه هم از دمپایی و یا کفش های راحتی استفاده کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی در پایان از ترک دخانیات به عنوان یکی از اصول مهم در مراقبت بهتر از دیابتی‌ها یاد کرد و گفت: یکی از باورهای غلط این است که دیابتی ها اگر تریاک استفاده کنند قندشان را می‌سوزاند، این باور غلط است و هیچ اتفاقی برای کنترل قند خون نمی‌افتد بلکه عوارض بیماری را بیشتر می‌کند.

انتهای پیام

برچسب‌ها: