طلا به عنوان یک دارایی امن شناخته میشود و نگهداری آن به شکل سکه یا شمش، نوعی بیمه در برابر طوفانهای مالی زندگی محسوب میشود؛ بنابراین تعجبی ندارد که این روش در سوئیس، کشوری که به بیمه، بانکداری و تجارت طلا شهرت دارد، به طور گستردهای رایج است.
به گزارش یورونیوز، یک مطالعه که به تازگی توسط دانشگاه سنتگالن این کشور انجام شده است، علاقه سوئیسیها به این فلز درخشان را تأیید میکند.
در این نظرسنجی که از ۳۰۰۰ نفر انجام شد، دو سوم از پاسخدهندگان (۶۵.۲ درصد) گفته بودند سرمایهگذاری در فلزات گرانبها را «عاقلانه» میدانند.
کشور آلپنشین سوئیس بزرگترین صادرکننده و تصفیهکننده طلای جهان است. طلا حتی یکی از محبوبترین روشهای سرمایهگذاری در بین عموم مردم سوئیس نیز هست. این روش هرچند با اختلاف زیاد نسبت به املاک، اما همچنان جلوتر از محصولات مالی سنتی مانند سهام و اوراق قرضه قرار دارد.
سرجیو روسی، استاد اقتصاد در دانشگاه فریبورگ سوئیس، از این علاقه شهروندان سوئیسی به طلا شگفتزده نشده است. او میگوید: «تغییرات سیاسی و اقتصادی جهانی موجب بروز نگرانیهایی حتی در میان سوئیسیها شده است».
وی میافزاید: «فشارهای تورمی باعث نگرانی از کاهش قدرت خرید پساندازهای بانکی شده است. طلا به عنوان سرمایهای امن شناخته میشود که ارزش خود را از دست نمیدهد بنابراین افرادی که توان مالی دارند، طلا خریداری میکنند تا داراییهای خود را حفظ کرده یا حتی افزایش دهند.»
آقای روسی با بیان اینکه ثروت متوسط در سوئیس به وضوح بسیار بیشتر از سایر نقاط جهان است، گفت: «این مسئله باعث میشود سوئیسیها توان مالی خرید مقادیر زیادی طلا را داشته باشند، چیزی که در بسیاری از کشورها دشوار یا حتی غیرممکن است.»
محققان در دانشگاه سنتگالن توانستهاند مقدار طلای نگهداریشده توسط افراد در قالب سکه یا شمش (بدون در نظر گرفتن جواهرات) را تخمین بزنند و نتایج این برآورد شگفتانگیز است.
بر اساس پاسخهای یک نظرسنجی انجامشده، ۲۲ درصد از شرکتکنندگان به طور میانگین صاحب ۱۰۰.۸۳ گرم طلا هستند که ارزش آن حدود ۷۵۰۰ فرانک سوئیس (۸۶۷۰ دلار) تخمین زده میشود.
با اعمال این آمار به کل جمعیت برآورد میشود که حدود ۲۰۰ تن طلا به ارزش ۱۴.۹ میلیارد فرانک سوئیس در دست افراد باشد.
طلای دفنشده در باغها
سوئیسیها مانند دزدان دریایی رفتار میکنند که گنج خود را پنهان میکنند. نتایج نظرسنجی نشان میدهد ۵ درصد از افراد سوئیسی طلای خود را در باغهایشان دفن میکنند. با تعمیم این آمار، تخمین زده میشود حدود ده تُن طلا به ارزش ۷۵۰ میلیون فرانک سوئیس در زیر زمین دفن شده باشد.
این فلز گرانبها همچنین در خانهها، یا به صورت مخفی (۱۵ درصد) یا در گاوصندوق (۱۸ درصد)، نیز نگهداری میشود. این اشکال مختلف نگهداری خانگی تقریباً به اندازه سپردههای بانکی (۳۹ درصد) رایج است.
آقای روسی میگوید: «اینکه هنوز هم برخی افراد طلای خود را دفن میکنند، کمی برایم تعجبآور بود. اما با دقت بیشتر، این مسئله نشان میدهد بخشی از جمعیت به توانایی بانکها باور ندارند. این نکتهای است که بخش بانکی باید به آن توجه کند، زیرا شهرتش در سالهای اخیر آسیب دیده است.»