یک مقام ارشد کابینه امنیتی اسرائیل میگوید این کشور انتظار دارد که دولت دونالد ترامپ موضع سختی علیه جمهوری اسلامی ایران و جاهطلبیهای هستهای آن در پیش بگیرد که به ایجاد فرصتی برای دستیابی به توافقهای صلح بیشتری با همسایگان عرب ایران بینجامد.
الی کوهن، وزیر انرژی اسرائیل، در گفتگو با خبرگزاری رویترز اشاره کرد که این کشور بیش از هر زمان دیگر به توافقی برای پایان دادن به جنگ در لبنان و دور کردن حزبالله، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، از مرزها نزدیک شده است.
او افزود که اسرائیل حق اقدام نظامی را در صورت نقض این توافق برای خود محفوظ خواهد داشت.
آقای کوهن افزود دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، مقامات ارشدی را منصوب کرده است که به گفته او، طرفدار «اقدام قاطع» علیه جمهوری اسلامی هستند.
وزیر انرژی اسرائیل گفت: «دوره پیشین ریاستجمهوری ترامپ با ثبات بیشتر منطقه همراه بود» و در اواخر این دوره، اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی نزدیک بود که حکومت ایران را وادار به تغییر رفتار در رابطه با برنامه هستهای کند.
این مقام اسرائیلی بر این باور است که سیاست دولت دونالد ترامپ در این دور نیز ادامه پیدا خواهد کرد و افزود که در محور این سیاستها، اقدام قاطعانه علیه جمهوری اسلامی قرار خواهد داشت.
رویترز نوشت: دونالد ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود بارها گفت که سیاست دولت جو بایدن مبنی بر اجرا نشدن دقیق تحریمهای علیه صادرات نفتی جمهوری اسلامی ایران، واشنگتن را تضعیف و تهران را جسورتر کرد. او همچنین گفت که سیاست دولت بایدن به جمهوری اسلامی اجازه داد تا نفت بفروشد، پول به دست بیاورد و فعالیتهای هستهای و نفوذ خود در منطقه را از طریق گروههای نیابتیاش گسترش دهد.
بر اساس این گزارش، آقای ترامپ، سناتور جمهوریخواه؛ مارکو روبیو، را که حامی سیاست خارجی نیرومند در قبال جمهوری اسلامی است، به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا انتخاب کرده است.
مایک والتز نیز که قرار است مشاور امنیت ملی شود، بر اتخاذ موضع سختگیرانهتر در قبال جمهوری اسلامی تأکید کرده است.
به نوشته رویترز، دونالد ترامپ با خروج از از توافق هستهای موسوم به برجام که هدفش جلوگیری از ساخت بمب هستهای توسط جمهوری اسلامی بود، تحریمها را دوباره اعمال کرد تا تهران مجبور به مذاکره بر سر توافق گستردهتری در رابطه با برنامه موشکی و همچنین حمایت از گروههای نیابتیاش در منطقه شود.
جمهوری اسلامی همواره ادعا کرده که برنامه هستهایاش نظامی نیست و مسالمتآمیز است.
این در شرایطی است که حکومت ایران در حال حاضر به غنیسازی اورانیوم ۶۰ درصدی ادامه میدهد که بسیار نزدیک به ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی است.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی با ادامه این روند، اورانیوم غنیشده کافی برای تولید حدود چهار بمب هستهای خواهد داشت.
از سوی دیگر، در دوره نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ، اسرائیل توافقنامههای موسوم به «ابراهیم» را با میانجیگری آمریکا امضاء کرد که روابطش با کشورهای مسلمان از جمله امارات متحده عربی و بحرین را عادیسازی کرد.
اسرائیل امیدوار است بتواند با عربستان سعودی نیز به توافق مشابهی برسد ولی این کشور میگوید بدون تشکیل کشور فلسطینی، اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت.
∎