شفقنا-اسرائیل ساختوساز در امتداد منطقه عاری از سلاح که میان اراضی سوری و بلندیهای جولان اشغالی قرار دارد را آغاز کرده است؛ امری که نقض توافقنامه «خلع سلاح» میان تلآویو و دمشق در سال 1974 میلادی به شمار میرود که نظر میرسد قادر به ایجاد بازدارندگی نظامی در قبال اسرائیل نیست.
به گزارش شفقنا به نقل از العربی الجدید، دولت سوریه تا به صبح امروز هیچ موضعی در خصوص نقض توافقنامه مذکور از سوی اسرائیل نشان نداده است و انتظار میرود طبق معمول و موارد پیشین به حمله اسرائیل به خاک سوریه به سازمان ملل متحد و شورای امنیت شکایت کند.
در ماه مه 1974میلادی مقامات سوری توافقنامهای را با طرف اسرائیلی امضا کردند که در آن تصریح شد: «اسرائیل و سوریه آتشبس را در زمین، دریا و هوا به شدت رعایت خواهند کرد و بلافاصله پس از امضای توافق، از هرگونه اقدام نظامی خودداری خواهند کرد.»
به این توافقنامه به تفصیل محل استقرار نیروهای سوری و طرف اسرائیلی و منطقه حائل که حدود 400 کیلومتر مربع مساحت دارد و یک نیروی ناظر سازمان ملل متشکل از 1200 عضو پیوست شده است.
تعدی به توافق «خلع سلاح»
آسوشیتدپرس چند روز پیش گزارش داد که تصاویر ماهوارهای تجزیه و تحلیل شده نشان میدهد که اسرائیل پروژهای را در امتداد خط موسوم به «آلفا» که بلندیهای جولان اشغالی را از سوریه جدا میکند، آغاز کرده است. این تصاویر همچنین نشان میدهد که به نظر طرف اسرائیلی در حال ریختن آسفالت برای ساخت جادهای در امتداد مرز است که به معنای نقض توافق سال 1974 با سوریه است.
این خبرگزاری آمریکایی بیان کرد که تصاویر، ساخت و سازهایی به طول 7.5 کیلومتر در امتداد خط آلفا را نشان میدهد. این تصاویر همچنین گودالی را نشان میدهد که در بخشهایی از آن آسفالت ریخته شده است و حصارکشیهایی که تا سمت سوریه کشیده شده است نیز قابل مشاهده است.
این خبرگزاری به نقل از سازمان ملل متحد نوشت که نیروهای اسرائیلی با نقض قوانین آتشبس حاکم بر منطقه، وارد منطقه غیرنظامی شدند. سازمان ملل متحد یک نیروی حافظ صلح را در منطقه غیرنظامی به نام نیروی ناظر بر منع درگیری سازمان ملل متحد (UNDOF) به مدت 50 سال حفظ کرده است.
رویترز در اواسط ماه گذشته گزارش داد که اسرائیل مینهای زمینی را برداشته و حصار حائل میان منطقه غیرنظامی را به سمت سوریه جا به جا کرده و کار حفاری را برای ایجاد استحکامات بیشتر در این منطقه آغاز کرده است. تل آویو کار روی این طرح را از سپتامبر گذشته و با آغاز تشدید تنشها در جبهه لبنان آغاز کرد که تاکنون به تخریب چندین روستا در جنوب لبنان منجر شده است.
حدود دو ماه پیش ارتش رژیم صهیونیستی با هدف ایجاد جاده خاکی و حصار امنیتی جدید وارد خاک سوریه در نزدیکی روستای کودنا واقع در بخش جنوبی استان قنیطره شد.
ژوئن گذشته، اسرائیل نامهای 71 صفحهای به سازمان ملل ارسال کرد که در آن مدعی شد «سوریه خط آلفا را نقض کرده و شبهنظامیان در منطقه حائل هر روز حضور دارند.»
واضح است که تحولات پی در پی در جنوب سوریه موجب نگرانی روسیه، به عنوان یکی از برجستهترین حامیان سوریه از اقدام اسرائیل در تغییر نقشه حومه قنیطره و درعا شده است، بنابراین اخیراً نقاط دیدبانی را ایجاد کرده که آخرین آن شنبه گذشته بود که پرچم روسیه در یک نقطه دیدبانی جدید در خارج از منطقه در نزدیکی جولان برافراشته شد.
هفته گذشته، ژنرال الکساندر رودیونوف، معاون فرمانده نیروهای روسی فعال در سوریه، به خبرگزاری روسی اسپوتنیک گفت: «یک نقطه متعلق به نیروهای روسی در امتداد منطقه حائل در قنیطره در جنوب سوریه افتتاح شد که در چارچوب توافقات برای اطمینان از عدم نقض توافق منع درگیری است.
الکساندر لاورنتیف، فرستاده ویژه روسیه در امور سوریه نیز سهشنبه گذشته نسبت به تهاجم اسرائیل به جنوب سوریه هشدار داد و در مصاحبه ای با شبکه روسیا الیوم گفت: واکنش روسیه به این موضوع منفی خواهد بود.
وی تصریح کرد: «در خط موسوم به منطقه منع درگیری که خط حائل میان مرز سوریه و اسرائیل است، هشت نقطه دیدبانی روسیه وجود دارد.»
در همین ارتباط، «وائل علوان»، پژوهشگر مرکز مطالعات جسور در مصاحبه با العربی الجدید گفت: «رویکرد اسرائیل جلوگیری از هرگونه عملیات نظامی مشابه عملیاتی است که حماس در 7 اکتبر سال گذشته انجام داد.
وی افزود: اسرائیل «دیگر به قطعنامههای بینالمللی و توافقهای منطقهای اعتماد ندارد، بنابراین شمال غزه را نابود کرده و برای تخریب جنوب رودخانه لیتانی در لبنان در تلاش است تا سالها منطقهای خالی از سکنه و عاری از هرگونه اقدام نظامی باشد.»
متن این خبر در العربی الجدید