به گزارش ایسنا، در میان متحدان اروپایی اوکراین، تغییر آرام اما رو به رشدی به سمت این تصور وجود دارد که جنگ با روسیه تنها از طریق مذاکرات بین کییف و مسکو شامل امتیاز دادن از خاک اوکراین پایان خواهد یافت.
این گفتوگو با پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات آمریکا، فوریت بیشتری پیدا کرده است. رئیسجمهوری منتخب آمریکا میگوید به سرعت به جنگ پایان خواهد داد. گرچه او از ذکر جزئیات خودداری کرده، اما نشان داده است که میتواند از توافقی حمایت کند که طبق آن برخی از مناطق تصرفشده در دست روسیه باقی بماند.
در اروپا، این بحثهای پشت درهای بسته همچنین به دلیل وضعیت تیره و تار میدان نبرد که طی آن نیروهای اوکراینی در حالت تدافعی و ترس از کاهش بودجه ایالات متحده به سر میبرند، تقویت شده است.
مصاحبه روزنامه واشنگتنپست با ۱۰ دیپلمات فعلی و سابق اروپایی و ناتو نشان میدهد، در حالی که اعلامیههای حمایت پایدار ادامه دارد، برخی از متحدان اوکراین به طور فزایندهای به دنبال ایجاد مبانی مذاکرات بین اوکراین و روسیه هستند، حتی در شرایطی که پارامترهای یک توافق مبهم باقی مانده است.
مقامات اروپایی و ناتو اذعان میکنند که صحبت از امتیازات ارضی دیگر مانند گذشته باعث ایجاد تنش نمیشود و دیپلماتها آن را نه بهعنوان «زمین در برابر صلح»، بلکه بهعنوان «زمین در برابر امنیت» اوکراین توصیف میکنند.
«ژرار آرو» سفیر سابق فرانسه در واشنگتن گفت: «فکر میکنم همه کم و بیش به این نتیجه رسیدهاند، گفتن علنی آن دشوار است، زیرا این راهی است برای گفتن اینکه ما به "تجاوزگر" پاداش میدهیم.»
یک مقام غربی که مانند دیگرانی که برای این مقاله مصاحبه کردند به شرط ناشناس ماندن برای بحث در مورد یک موضوع حساس صحبت کرد، گفت: «مطمئنا این دیگر موضوع حاشیهای نیست.»
دقیقا مشخص نیست که یک توافق چگونه ممکن است باشد و دیپلماتها در حال بررسی طرحهای به اصطلاح صلحی هستند که از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ عرضه شده است.
به گزارش واشنگتنپست، با تسلط نیروهای روسیه بر تقریبا یکپنجم اوکراین، از جمله در منطقه شرقی دونباس و شبهجزیره کریمه، بیحرکت نگاه داشتن خطوط مقدم امروزی یا ترسیم خط مرزی، به معنای واگذاری بخشهایی از قلمرو اوکراین است.
«کامیل گراند» دستیار دبیرکل سابق ناتو و یکی از اعضای برجسته سیاست شورای اروپا در روابط خارجی، گفت: «اکنون درک گستردهای وجود دارد که مذاکرات ممکن است زودتر از حد انتظار انجام شود و این مواجهه با برخی امتیازات از هر ۲ طرف خواهد بود.»
او گفت که رهبران اروپایی یک علامت سوال بزرگ در مورد اینکه تیم ترامپ چگونه میخواهد عمل کند، دارند و در حالی که امیدوارند دولت بعدی آمریکا، روسیه را به میز مذاکره بکشاند، اما نگران هستند که اوکراین گوشه رینگ قرار گرفته و به سمت یک «توافق بد» سوق داده شود.
سیاستگذاران اروپایی میگویند که باید به تقویت اوکراین ادامه دهند تا اگر مذاکرات در نهایت آغاز شد، کییف اهرمی در اختیار داشته باشد. آنها همچنین میخواهند در صورتی که دولت آینده ترامپ برای دستیابی به یک توافق فشار آورد، غافلگیر نشوند. چند منبع آگاه گفتند که ترامپ در تماس تلفنی با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، به طور خلاصه موضوع امتیاز ارضی را مطرح کرده و در آن به رهبر روسیه توصیه کرد که جنگ را تشدید نکند.
در همین حال «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه روز سهشنبه در کنار «مارک روته» رئیس ناتو گفت که حمایت از ارتش اوکراین تا زمانی که لازم باشد «تنها راه مذاکره است.»
او افزود: «و اجازه دهید واضح بگویم، زمانی که این لحظه فرا رسد، هیچ چیزی در مورد اوکراین بدون اوکراینیها و همچنین هیچ چیزی در مورد اروپا بدون اروپاییها، نباید تصمیمگیری شود.»
به گفته افراد مطلع، ماکرون هفته گذشته در یک تماس تلفنی ۲۵ دقیقهای با ترامپ به صراحت اعلام کرد که هرگونه مذاکره باید شامل امتیازات معنادار از سوی مسکو باشد.
به گفته مقامات، در ضیافت شام رهبران اروپایی هفته گذشته در بوداپست، پایتخت مجارستان، بسیاری از آنها بر حمایت مالی و تسلیحاتی از اوکراین تاکید کردند و در مورد چگونگی حفظ جریان وجوه در صورت قطع بودجه توسط ایالات متحده بحثهایی شد.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت که چشمانداز حل و فصل مذاکره در آینده به آرامی در حال جلب توجه است، اما عمدتا در پشت صحنه. او گفت: «هیچکس در اتاق علنا این را نمیگفت که ما باید دونباس را رها کنیم.»
کشورهای اروپایی در حالی که تلاش میکنند ترامپ را متقاعد کنند که در مسیر کمک به اوکراین باقی بماند، هزینههای دفاعی و بودجه برای اوکراین را افزایش دادهاند تا پیامدهای تغییر سیاست احتمالی ایالات متحده را مهار کنند. آنها برای حفظ کمک در بلندمدت با یک نبرد سخت روبرو هستند، آن هم در شرایطی که اقتصادهای اروپایی به تقلا افتاده و هرج و مرجهای سیاسی در کشورهایی از جمله فرانسه و آلمان مشهود است.