شناسهٔ خبر: 69728813 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تامین آب به چالش اساسی کشت و صنعت مغان تبدیل شده است

اردبیل- ایرنا- مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان، تامین آب و کاهش بارندگی در پی تغییرات اقلیم را چالش اساسی این مجتمع بزرگ تولیدی و اقتصادی بخش کشاورزی عنوان کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، صمد به بهزاد در بازدید نبی الله رشنو مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل بخش کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی از این مجتمع بزرگ کشاورزی افزود: ۸۰ درصد آبیاری در دشت مغان به روش سنتی انجام می شود و در کشت و صنعت مغان نیز تنها چهار هزار هکتار از اراضی با استفاده از سامانه های نوین و تحت فشار آبیاری می شود.

وی ادامه آبیاری به روش غرقابی در شرایط بحران آبی کشور و منطقه مغان را غیراصولی و مغایر با الزامات تولید در بخش کشاورزی خواند و بیان کرد: برای رفع این نقیصه نیازمند تسهیلات هستیم.

مدیرعامل شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان اضافه کرد: متاسفانه محدودیت‌های اصل ۴۴ قانون اساسی مشارکت بخش خصوصی را در زمینه سرمایه گذاری در این مجتمع بزرگ اقتصادی ممنوع کرده و این مساله، مانع سرمایه گذاری بخش خصوصی در طرح‌های مختلف از جمله ایجاد سامانه‌های نوین آبیاری در این مجتمع بزرگ تولید کشاورزی شده است.

وی در ادامه، تغییرات آب و هوایی و اقلیم و در پی آن بروز برخی آفات را از جمله چالش‌های نوپدید در کشت و صنعت در بخش کشاورزی منطقه مغان ذکر کرد و گفت: از سال گذشته با طغیان آفت موش، خسارت هنگفتی به بخش زراعت در منطقه مغان وارد آمده است.

بهزاد با تاکید بر ضرورت مبارزه با خسارت‌های آفت موش افزود: تمهیدات لازم برای کنترل این آفت اتخاذ شده و از سال گذشته به محض مشاهده این آفت، اطلاع رسانی لازم به مراجع ذیصلاح انجام شده و پیگیری مورد نیاز در این خصوص با وزارت جهاد کشاورزی و حتی کمیسیون کشاورزی مجلس صورت گرفته است.

احمد شهریار، معاون کشاورزی و دامپروری شرکت کشت و صنعت مغان نیز در این بازدید گفت: چهار دهه قبل کل محصولات کشاورزی به واسطه آفت موش از بین رفته و سال گذشته نیز به دنبال بروز و طغیان این آفت، مکاتبات لازم با معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی انجام گرفت و بعد از بررسی صورت گرفته، در کل استان اردبیل، وضعیت قرمز اعلام شده و با همکاری اداره کل حفظ نباتات، سموم مورد نیاز جهت مبارزه تهیه شد.

مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل بخش کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این بازدید، مجتمع ملی کشت و صنعت مغان را یک میراث کشوری توصیف کرد و گفت: این بنگاه اقتصادی یک مجموعه تولیدی مکانیزه و پیشرفته در حوزه دام، طیور، کشت، صنعت، داشت و برداشت در کشاورزی محسوب می شود که باید ظرفیت های تولیدی آن حفظ شود.

نبی الله رشنو با تاکید بر بسترسازی جذب سرمایه‌های خُرد و کلان برای بخش کشاورزی افزود: کشت و صنعت مغان این ظرفیت را دارد که محل جذب سرمایه در بخش کشاورزی باشد و به جای این که به بخش خصوصی واگذار شود، باید سهام آن از طریق فرابورس عرضه شود.

وی همچنین خواستار سهیم کردن مردم و سرمایه گذاری اهالی محل در بخشی از حیطه تولیدی و مدیریت حاکمیتی در کشت و صنعت مغان شد و بیان کرد: اگر این مجموعه عظیم اقتصادی از مناقشات سیاسی عبور داده شود و اگر دولت سهم خود را در این مجتمع تولیدی حفظ کرده و مردم را از طریق سرمایه گذاری پای کار بیاورد، تراز مثبت فراگیر و همه‌گیر در این واحد تولید کشاورزی به وجود خواهد آمد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان اردبیل نیز در جریان این بازدید اظهار کرد: با توجه به بارندگی خوب در اوایل سال زراعی گذشته و قطع بارندگی در فصل پاییز و افزایش چهار درجه‌ای دمای هوا، شرایط ویژه‌ای برای طغیان آفت موش در این استان فراهم شد.

یحیی آذرمی روش زراعی و مکانیکی را مهم ترین روش مبارزه روش مبارزه با آفت عنوان کرد و افزود: شخم زنی مزارع، آبیاری غرقابی و یخ آب زمستانه بهترین و موثرترین روش مبارزه با آفت موش محسوب می شود و با این روش، جمعیت این آفت کنترل شده و مابقی آفت نیز با روش شیمیایی قابل کنترل است.

به گزارش ایرنا، شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان که چند سال پیش به بخش خصوصی واگذار شده و پس از کشمکش‌های زیاد واگذاری آن ابطال شد، طی سه سال اخیر با اقدامات انجام شده مدیریت جدید، در مسیر احیا، حفظ اشتغال و سودآوری قرار گرفته است.

مجتمع کشت و صنعت و دامپروری مغان که هم‌اکنون به عنوان زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی محسوب می‌شود، در زمینه تولید محصولات کشاورزی، دامی و صنایع وابسته با ۲ هزار و ۷۰۰ نفر نیروی انسانی شاغل فعالیت می‌کند و به عنوان پیشانی تولید بخش کشاورزی استان در حال فعالیت و تولید است.

این مجموعه بزرگ اقتصادی به عنوان بزرگترین شرکت کشت و صنعت کشور با داشتن اراضی وسیع زراعی به مساحت بیش از ۲۰ هزار هکتار زمین زراعی، ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار باغات میوه، مجتمع بزرگ دامپروری، کارخانه‌های قند، لبنیات، فرآوری میوه و چند واحد تولید غذای دام و سایر نیازهای حوزه کشاورزی از شرکت‌های منحصر بفرد کشور محسوب می‌شود.

بنا به اعلام مدیران فعلی، امکان افزایش تولیدات شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان به یک میلیون تن وجود دارد به طوری که میزان تولیدات این شرکت در سال گذشته ۶۰۰ هزار تن بود و تا سه سال آینده هم به ظرفیت تولید یک میلیون تن محصول خواهد رسید.