شناسهٔ خبر: 69727478 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

برگزیدگان عرصه کتاب و کتابخانه‌های عمومی معرفی شدند/صالحی: سند ملی خواندن فرهنگ کتابخوانی را تقویت می‌کند

آیین روز ملی کتاب، کتابخوانی و کتابدار با حضور رئیس‌جمهور و جمعی از مقامات فرهنگی، صبح امروز در تالار وحدت برگزار شد. آیین روز ملی کتاب، کتابخوانی و کتابدار با حضور رئیس‌جمهور و جمعی از مقامات فرهنگی، صبح امروز در تالار وحدت برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ آیین روز ملی کتاب، کتابخوانی و کتابدار امروز، پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳، در تالار وحدت برگزار شد.

در این مراسم که با حضور «مسعود پزشکیان» ریاست جمهوری همراه بود؛ «سید عباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «مهدی رمضانی» دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، «علی رمضانی: مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات، «عبدالحسین کلانتری» معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، «محمد مهدی احمدی» مدیرکل حوزه وزارتی، «نادره رضایی» معاون هنری وزارت ارشاد حضور داشتند.

مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ابتدای این مراسم با قرائت متنی درباره فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌ها گزارش داد:

مشروح متن رمضانی به این ترتیب بود:

«هو المحبوب

رَّبِّ أَدْخِلْنِی مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِی مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّی مِن لَّدُنکَ سُلْطَانًا نَّصِیرًا

سلام و صلوات می‌فرستیم بر وجود پاک دردانه رسول مهربان‌مان حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و امام و شهیدان. هفته کتاب و ۲۴ آبان ماه، که سالروز درگذشت علامه طباطبائی و روز «کتاب، کتابخوانی و کتابدار» است، را گرامی می‌دارم و به همه‌ی مهمانان، خصوصاًفعالین حوزه کتاب و کتابخوانی، مروجین، خیرین و به‌ویژه همکاران کتابدارم، که صادقانه و عاشقانه و بدون چشم‌داشت خدمت می‌کنند، تبریک می‌گویم.

خیرمقدم عرض می‌کنم به رئیس‌جمهورعزیزمان، وزیر دانشمند فرهنگ و ارشاد اسلامی، که یاریگر متین ما هستند، اعضای محترم دولت، نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی، استانداران محترم، مسئولین محترم قوهقضائیه، شخصیت‌های فرهنگی، اساتید ارجمند، ناشرین، نویسندگان، مروجین، و همه‌ی عزیزان حاضر در مراسم؛ به جشن کتاب، کتابخوانی و کتابدار خوش آمدید!

آقای رئیس‌جمهور و حاضرین گرامی! به برکت انقلاب اسلامی، ما امروز شاهد شبکه‌ی ۳۸۰۰ واحدی کتابخانه‌های عمومی با ۷۵۰۰ تلاشگر فرهنگی هستیم؛ شبکه‌ای که در رتبه نخست منطقه قرار دارد و علاوه بر ارائه خدمات پایه‌ی کتابخانه‌ای، امکان ارائه شصت نوعخدمت را دارد. پایگاهی برای کتاب، کتابخوانی، علم‌اندوزی، گسترش اطلاعات، پر کردن اوقات فراغت، خانه‌ی امنی برای مادر و کودک، نوجوان و جوان، محل کاستن فاصله‌ی اجتماعی در دسترسی به خدمات برابر و باکیفیت، محیطی پویا و مطمئن برای درمان روح و جسم با کتاب. شاید هیچ وقت کلینیک با کتاب همراه نمی‌شد یا کتابخانه با نگارخانه، یا کتاب با مهد. ولی امروز ما کلینیک کتاب داریم، در کتابخانه نگارخانه داریم و در کتابخانه مهد کتاب. امروز «هدهد سفید» پرنده‌ی مهربان کتابخانه‌های کودک است و هم‌میهنان بهره‌مند از خدمات مهارتی و آموزشی برای راه‌اندازی کسب‌وکار در کتابخانه. امروز کتابخانه عمومی بعد از خانه و مدرسه خانه‌ی سوم مردم ایران است.

کتابخانه عمومی بدون مرزبندی مخاطبان «وفاق» را پیش‌فرض داشته است. ما معتقدیم، یکی از راه‌های همدلی اجتماعی، «خواندن» است؛ آنجا که در دل داستان با شخصیت‌ها همذات‌پنداری می‌کنیم.

گزارش از آنچه امروز در ظرفیت کتابخانه‌های عمومی وجود دارد، حتماً از این فرصت خارج است، ولی عزیزان حاضر در جلسه، آنچه ذکر شد حقیقت عینی است که حتماً مواجهه تک تک شما فرهیختگان ایران‌دوست با آن در جای‌جای میهن اسلامی‌مان، از عمق وجود خوشحالتان خواهد کرد. به تأسی از منش رئیس‌جمهور محترم در گرامیداشت پیشینیان، توجهات شهید خدمت آیت‌الله رئیسی و خدمات وزرای ادوار فرهنگ، به عنوان رؤسای هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی، دبیران‌کل نهاد و همه آنها که در رشد این درخت پرثمر نقش داشته‌اند را ارج می‌نهم.

به نمایندگی از همکارانم از محضر رئیس‌جمهور دوست داشتنی‌مان سه درخواست دارم:

۱- توسعه‌ی شبکه‌ی کتابخانه‌های سیار، تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام و ایجاد کتابخانه در شهر‌های فاقد کتابخانه در دستورکار قرار گیرد. انجام این مهم در راستای عدالت اجتماعی و رفع یکی از دغدغه‌های جنابعالی در حوزه‌ی فرهنگ است. می‌دانیم که برای حوزه‌های آموزش و پرورش و بهداشت شخصاً بیشتر زمان می‌گذارید؛ شاید، چون یک طبیب بهتر از دیگران می‌داند پیشگیری و بهداشت مقدم بر درمان است.

ضمن اینکه با توجه به افزایش قیمت کتاب، خرید کتاب برای کتابخانه‌های عمومی، علاوه بر ایجاد دسترسی عمومی به کتاب، به صورت غیرمستقیم حمایتی از ناشرین و نویسندگان خواهد بود.

۲- شرایط خطیر کشور و محدودیت‌های بودجه‌ای دولت را درک می‌کنیم، اما جناب آقای دکتر پزشکیان، همکاران کتابدار من از نظر معیشتی تحت فشار هستند و از رفاهیات و مزایای جاری و مصوب دولت به خاطر کمبود منابع مالی محرومند. شخصیت فرهنگی کتابداران از هیاهو به دور است و ارائه خدمت را به این خواسته‌های به‌حق وابسته نمی‌کند. درخواست دارم، چنانکه در دیگر حوزه‌ها نشان داده‌اید، با یکسان‌سازی و توجه به معشیت، عدالت را در حق‌شان به جای آورید.

۳- ساختار اداری این نهاد عمومی غیردولتی با چند تصمیم دولت و مجلس می‌تواند به بهره‌وری بسیار بیشتری دست یابد. این شبکه گسترده و چابک، با بیش از ۸۰۰ کتابخانه روستایی، بدون ساختارسازی جدید، می‌تواند پایگاه حضور گروه‌های متنوع و متکثر جامعه برای حل مسائل باشد. این شبکه و جهادگرانش را، چنانکه هست، بزرگ ببینید و آن را در آزمون‌های وسیع محک بزنید.

در پایان از اینکه در ماه‌های ابتدایی دولت چهاردهم در جمع اهالی فرهنگ، خصوصاً کتابداران دلسوز، اثرگذار و بی‌ادعا حاضر شدید از شما ممنونم. شما اولین رئیس‌جمهوری هستید که در سال اول دولت‌تان به این جمع آمدید. چون منش شما مردمی است، دوست دارم این‌گونه عرض ارادت کنم: آقای رئیس‌جمهور دمتان گرم و علی یارتان!»

در ادامه این مراسم سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: نخستین آیات قرآن به کتاب اشاره دارد، ادامه آیات نیز در همین زمینه قابل توجه است، در این آیات در کنار نعمت آفرینش نعمت دانش مطرح می‌شود و مسیر تمدن‌سازی اسلام را نشان می‌دهد.

صالحی با اشاره به اینکه جامعه و تمدن نبوی در توجه به کتاب و کتابخوانی افزود: این نگاهی بوده است که جامعه و تمدن نبوی را شکل داد، تمدن‌های بشری در تاریخ بشر پیشران‌هایی داشتند و پیشران تمدن اسلامی علم بوده است. پیشران علم در تمدن اسلامی کتابخانه‌ها بودند. با این نگاه مسیر علم کتاب و کتابخانه‌ها هستند. چشم‌انداز آینده فعالیت‌های فرهنگی از این مسیر و با این نگاه می‌تواند باشد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: انسان دو نوع عمر دارد یکی عمر طبیعی و بیولوژیک و دوم عمر علمی ما است. عمر علمی ما باید با عمر طبیعی ما تقارن داشته باشد، عمر علمی با دو مشکل رو به رو است و با دو اجبار مواجه می‌شود، این عمر موقت و ناپایدار است و دوم اینکه محدود به زمان مدرسه و دانشگاه است. کتاب و کتابخانه راه فرار از این محدودیت‌ها است.

وی بیان کرد: در این حوزه است که امتداد عمر علمی در طول و عمق پیش می‌آید کتاب و کتابخوانی در اینجا فرصت می‌سازد.

وی با اشاره به بررسی نگاه کلان جامعه‌سازی و تمدن‌سازی در حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: اگر بخواهیم عمر علمی و طبیعی تقارن داشته باشد، نیاز به کتاب کتابخوانی و کتابخانه است. ما جامعه‌ای هستیم که از جامعه شفاهی سنتی به جامعه شفاهی صوتی رفتیم، جامعه شفاهی خطا‌های زیادی دارد در گذر سریع از جامعه سنتی به جامعه صوتی نیاز به کتابخوانی داریم.

صالحی با اشاره به سند کتابخوانی که در ماه‌های گذشته تصویب شد، ادامه داد: این سند می‌تواند به روند کتابخوانی کمک کند. اصلاع اصلی کتابخوانی مولف، ناشر، کتابفروشی، کتابخانه و کتابدار است و این اضلاع می‌تواند کتابخوانی را ترویج دهد.

در ادامه این مراسم، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور به همراه جمعی از مسئولان و علاقه‌مندان به فرهنگ کتاب و کتابخوانی حضور یافت و از برترین‌های این حوزه تجلیل کرد.

همچنین، با اهدای یک جلد کلام‌الله مجید و تقدیم کارت عضویت کتابخانه‌های عمومی، از رئیس‌جمهور قدردانی شد.

برگزیدگان هفته کتاب نهاد سال ۱۴۰۳ در حوزه‌های کتابخانه، کتابدار، اعضای کتابخوان، پیشکسوت و خدمتگزار، خیرین حقوقی، خیرین حقیقی، انجمن استان و شهرستان، خدمات به عشایر و تنوع ارائه خدمات کتابخانه‌ای معرفی شدند که اسامی آن‌ها در ادامه آمده است:

کتابخانه نهادی

کتابخانه هدهد سفید تهران(مریم امیدخدا، مسئول کتابخانه)

کتابخانه شهید مدرس همدان(طیبه ریحانی، مسئول کتابخانه)

کتابخانه فرزانگان بهارستان، استان اصفهان(رویا ناطقی، مسئول کتابخانه)

کتابخانه روستایی شهید ملامحمد ذبیحی بیساران، استان کردستان(نوری شهابی، مسئول کتابخانه)

کتابخانه روستایی شهید مطاع نوروزنژاد، استان کرمانشاه(حمید فلامرزی، مسئول کتابخانه)

کتابخانه مرحوم امیرحسین فردی نیر، استان اردبیل(فاطمه الزهرا ندیری، مسئول کتباخانه)

کتابخانه ۳۰ مهر همدان(سامیه جمشیدی، مسئول کتابخانه)

کتابخانه شهید مطهری مشهد، خراسان رضوی(محمود کاظم زاده، مسئول کتابخانه)

کتابخانه شهید ملامحمد امینی سقز، کردستان(نازدار عبدخدا، مسئول کتابخانه)

کتابخانه امام علی(ع) یزد(طاهره طراح، مسئول کتابخانه)

کتابخانه سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی سهند، آذربایجان شرقی(کلثوم دیزجی، مسئول کتابخانه)

کتابدار نهادی

امید امانی کاریزی، کتابدار کتابخانه سیار پیک دانایی ۱ تایباد، استان خراسان رضوی

شهرزاد محمدزاده، کتابدار بخش نابینایان محمدتقی کریم پور بیرجند، استان خراسان جنوبی

افسانه افضلی، کتابدار کتابخانه روستایی امید ده جلیل، استان کهگیلویه و بویراحمد

پریسا نقوی، کتابدار کتابخانه شهدای گمنام رزن، استان همدان

فاطمه بلوچ، کتابدار کتابخانه زنده یاد سرهنگ فرامرز ناوی، استان خراسان رضوی

راضیه لشکری، کتابدار بخش ناشنوایان کتابخانه مرکزی یزد

لاله صفرپور، کتابدار بخش نسخ خطی کتابخانه مولوی شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری

طیبه عبدلی مرویلی، کتابدار کتابخانه ولایت ملایر، استان همدان؛

سمیه السادات حسینی، کتابدار کتابخانه شهدای گلپایگان(فهرستنویس)، استان اصفهان

کلثوم دهقانی، کتابدار کتابخانه مهر غدیر قائن(در بخش خدمات مرجع مجازی)، استان خراسان جنوبی

شهلا قره زاده، کتابدار کتابخانه علامه محمدتقی جعفری جعفرآباد، استان اردبیل

سوسن روح آور اجیرلو، کتابدار کتابخانه شهید باهنر پارس آباد، استان اردبیل

سولماز باقریه، کتابدار کتابخانه کوثر بناب، استان آذربایجان شرقی

معصومه سیار، کتابدار کتابخانه خاتم الانبیا(ص) رشت، استان گیلان

فاطمه غلامرضایی، کتابدار کتابخانه مهدی آذریزدی یزد، استان یزد

هستی صدیقی، کتابدار کتابخانه امیرکبیر کرمانشاه، استان کرمانشاه

رقیه فاروقی، کتابدار کتابخانه مرکزی امام خامنه ای(مدضله العالی) سنندج، استان کردستان

کتابخانه مشارکتی

کتابخانه آستان قدس رضوی استان یزد، (رمضان دهقان نیری، مروج)

کتابخانه مشارکتی شهید مفتح(زندان) استان همدان(محمدرضا عزیزی، مسئول کتابخانه)

کتابخانه مشارکتی توحید(شرکت نفت) استان بوشهر(سودابه کلانتری، مسئول کتابخانه)

کتابدار مشارکتی

صدیقه امیری، مسئول کتابخانه مشارکتی صالح امین استان کرمان

مظفر سالاری، مسئول کتابخانه مشارکتی مرحوم وزیری یزد

فریبا بانی، مسئول کتابخانه مشارکتی مکتب الرضا(ع) استان اردبیل

اعضای کتابخوان

مهرسام اسماعیلی از استان همدان در بخش خردسال

السا سیاوشی از استان البرز در بخش خردسال

امیرعلی سیاوشی از استان البرز در بخش کودک

حامد بهمنی از استان خوزستان در بخش کودک

امیرعباس قاسمی از استان قزوین در بخش کودک

فاطمه رضایی از استان مرکزی در بخش نوجوان

آنیتا یعقوبی از استان ایلام در بخش نوجوان

رقیه غدیری از استان البرز در بخش جوان

نازنین کوثر حسینی فرد از استان سیستان و بلوچستان در بخش جوان

جواد محمدزاده از استان مازندران در بخش بزرگسال

میرمصطفی حسینی از استان آذربایجان غربی در بخش بزرگسال

پیشکسوت برگزیده

جعفر نوع خواه از استان اردبیل

 

خدمتگزار برگزیده

علیرضا گوماری از استان همدان

رضا سعید از استان کرمان

خیرین برگزیده حقیقی

مجید قاسمی، برگزیده ملی

کاظم قلم چی، برگزیده ملی

مهدی رزازان از استان فارس

امید پورکلهر از استان مازندران

سید افضل موسوی از استان زنجان

سید حسین میرمجلسی از استان گیلان

علی کره بندی(قاضی) از استان بوشهر

احمد شاکری از استان فارس

محمدحسن اسدی(شهردار شیراز) از استان فارس

خیرین برگزیده حقوقی

شورای اجتماعی وزارت کشور

خانه کتاب و ادبیات ایران

استان برگزیده در حوزه خدمات به عشایر

استان فارس

استان برگزیده در حوزه تنوع ارائه خدمات کتابخانه ای

استان زنجان

انجمن های برگزیده

انجمن کتابخانه های عمومی استان مرکزی با تقدیر از مهدی زندیه وکیلی، استاندار

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان آبادان با تقدیر از احسان عباس پور، فرماندار آبادان

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان هوراند با تقدیر از توکل فرهادی، فرماندار هوراند، استان آذربایجان شرقی

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان میناب با تقدیر از  رادمهر، فرماندار میناب، استان هرمزگان

انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان بیرجند، با تقدیر از فاضلی فرد، فرماندار بیرجند، استان خراسان جنوبی

انتهای پیام/