شناسهٔ خبر: 69722419 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

پازل چینش تیم رئیس‌جمهور منتخب آمریکا کامل‌تر شد

رقبای سابق، دوستان فعلی

دنیای اقتصاد : دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، در حال چینش کابینه جدید خود است. به نظر می‌رسد کابینه او متشکل از چهره‌های تندروی سیاسی باشد. اما اعضای تازه منتخب کابینه جدید ترامپ چه کسانی هستند؟

صاحب‌خبر -

۱- مجری سابق در کسوت وزیر دفاع

ترامپ روز سه‌شنبه (۲۲آبان‌ماه) «پیت هگزت»، مجری فاکس‌نیوز و کهنه‌سرباز جنگ در عراق و افغانستان را به‌عنوان وزیر دفاع در دولت جدید خود انتخاب کرد و با این کار، جایگاه یک متحد تلویزیونی را برای اداره پنتاگون و رهبری ۱.۳میلیون سرباز فعال ارتقا داد. «هلن کوپر» و «مگی هابرمن» در گزارشی برای نیویورک‌تایمز نوشتند، انتخاب هگزت خارج از عرف سنتی وزیر دفاع بود. اما او حامی تمام‌عیار ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش بود و از تعاملات وی با رهبر کره‌شمالی «کیم جونگ اون» دفاع می‌کرد، از دستور کار «اول آمریکا»ی ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از منطقه استقبال و با انرژی تلاش می‌کرد تا کهنه‌سربازان متهم به جنایات جنگی به کار خود ادامه دهند. ترامپ در بیانیه‌ای که انتخاب‌هایش را اعلام کرد، از تجربه رزمی هگزت و حمایت ارتش و کهنه‌سربازان تمجید کرد. ترامپ گفت: «پیت سخت‌گیر، باهوش و معتقد به ابتدا آمریکاست.» او در این بیانیه افزود: «با انتخاب پیت، دشمنان آمریکا هوشیار می‌شوند، ارتش ما دوباره عالی خواهد شد و آمریکا هرگز عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

هگزت یکی از مجریان برنامه «فاکس و دوستان» است. او در سال۲۰۱۴ به‌عنوان یک مشارکت‌کننده به این شبکه پیوست و سال‌ها مجری برنامه سال نو فاکس بود. او در ارتش افغانستان و عراق و در خلیج گوآنتانامو در کوبا خدمت کرد. هگزت که اهل مینه‌سوتا است، از دانشگاه پرینستون فارغ‌التحصیل شد؛ جایی که او ناشر مجله محافظه‌کار « The Princeton Tory» بود که برای این مجله درباره دیدن مجسمه صدام حسین در بغداد در سال۲۰۰۳ نوشت. هگزت نوشت: «ایده‌های محافظه‌کارانه کار کرده‌، کار می‌کنند و به کار ادامه خواهند داد. این فهرست طولانی است: یک ارتش قوی برای ایجاد صلح و ثبات بلندمدت در جهان کاملا ضروری است.» به گفته فاکس، او دارای مدرک کارشناسی ارشد در سیاست عمومی از مدرسه کندی هاروارد است. کتاب هگزت با نام «جنگ علیه جنگجویان: پشت خیانت مردانی که ما را آزاد نگه می‌دارند» به‌عنوان پرفروش‌ترین کتاب نیویورک‌تایمز در ژوئن منتشر شد. ترامپ در بیانیه خود از کتاب هگزث تمجید کرد. ترامپ گفت: «این کتاب خیانت چپ به رزمندگان ما را آشکار می‌کند و اینکه چگونه ما باید ارتش خود را به شایسته‌سالاری، مرگبار بودن، مسوولیت‌پذیری و برتری برگردانیم.» اما هگزت احتمالا با مخالفت مقامات ارشد نظامی و شاید قانون‌گذاران مواجه شود.

۲- وفادار سابق در جایگاه رئیس سیا

ترامپ همچنین روز سه‌شنبه اعلام کرد که نامزدش برای رهبری «سیا» کسی نیست جز «جان رتکلیف»؛ نماینده سابق کنگره در تگزاس که در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ به‌عنوان مدیر اطلاعات ملی خدمت می‌کرد. «مایکل شی یر» و «جولیان بارنز» در گزارش خود برای نیویورک‌تایمز نوشتند، ترامپ در حساب رسانه‌های اجتماعی خود، رتکلیف را «جنگجوی حقیقت و صداقت برای مردم آمریکا» خواند. او به‌عنوان مشاور ارشد رئیس‌جمهور در امور اطلاعاتی خدمت می‌کرد. رتکلیف به‌عنوان نماینده کنگره به نمایندگی از ترامپ مبارزه، به پیگیری تحقیقات درباره هانتر بایدن، پسر رئیس‌جمهور، کمک و مکررا از تحقیقات درباره روابط بین روسیه و کمپین انتخاباتی ترامپ در سال۲۰۱۶ انتقاد کرد.

انتخاب رتکلیف در ادامه انتخاب مجموعه وفاداران سرسخت ترامپ است که تاکنون همگی برای پست‌های ارشد در دولت رئیس‌جمهور منتخب برگزیده شده‌اند. اما درحالی‌که رتکلیف قاطعانه از دستور کار ترامپ به‌عنوان مدیر اطلاعات ملی حمایت می‌کرد؛ اما او به تمام خواسته‌هایی که ترامپ مطرح می‌کرد تن نداد؛ مساله‌ای که می‌تواند در حین بحث در سنا برای تاییدش به وی کمک کند. تایید او به احتمال زیاد رتکلیف را به تاثیرگذارترین چهره در امور اطلاعاتی در دولت بعدی تبدیل خواهد کرد. به‌طور اسمی، مدیر «سیا» تابع مدیر اطلاعات ملی است. اما مدیر «سیا» با قدرت انتصاب جاسوسان ارشد مستقر در خارج از کشور و انجام عملیات‌های مخفی، مسلما نفوذ بیشتری دارد و ترامپ مدت‌هاست که مدیریت «سیا» را به مثابه پستی مهم تلقی می‌کند.

برخی از قانون‌گذاران روز سه‌شنبه به سرعت از این نامزدی تمجید کردند؛ از جمله نماینده مایک ترنر، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان و یک جمهوری‌خواه از اوهایو. زمانی که رتکلیف به‌عنوان مدیر اطلاعات ملی در دوره اول ترامپ نامزد شد، سناتورها در ابتدا در تایید او مردد بودند و وی را برای این کار بیش از حد حزبی می‌دیدند و زمانی که در ابتدا پیشنهاد شد، از نامزدی کناره گرفت. ترامپ سپس «ریچارد گرنل» را که سفیر جنگجوی رئیس جمهور در آلمان بود و تجربه کمی در جمع‌آوری اطلاعات داشت، به‌عنوان سرپرست منصوب کرد. چند ماه بعد، زمانی که ترامپ دوباره ایده نامزدی رتکلیف را مطرح کرد، سناتورها او را گزینه دلپذیرتری یافتند. او در زمان مدیریت اطلاعات مالی بر ایران، روسیه و چین تاخت و آنها را مورد انتقاد قرار داد.

۳- فرماندار داکوتای جنوبی به عنوان وزیر امنیت داخلی

رئیس‌جمهور منتخب همچنین «کریستی نوئم»، فرماندار داکوتای جنوبی را برای اداره «وزارت امنیت داخلی»، یک پست مهم مسوول سیستم مهاجرت کشور انتخاب کرد. «حامد العزیز» در گزارشی برای نیویورک تایمز نوشت، ترامپ سرکوب مهاجرت را یکی از عناصر اصلی وعده‌های دولتش قرار داده و متعهد شده که نه تنها نظارت بر مرزها را با شدت بیشتری کنترل کند، بلکه عملیات اخراج گسترده‌ای را در سراسر کشور انجام دهد. نوئم نقش مهمی در کمک به ترامپ در اجرای این وعده‌ها ایفا خواهد کرد؛ زیرا او مسوول آژانس‌هایی است که قوانین مهاجرت را اجرا می‌کنند، از جمله «اداره مهاجرت و گمرک ایالات متحده» و «گمرک و حفاظت از مرزهای ایالات متحده». ترامپ در بیانیه‌ای در شبکه‌های اجتماعی، نوئم را «در امنیت مرزی بسیار قوی» خواند و خاطرنشان کرد که او نیروهای گارد ملی را به‌عنوان فرماندار به مرز تگزاس و مکزیک فرستاد.

خانم نوئم در بیانیه خود در رسانه‌های اجتماعی، متعهد شد که «امنیت مرزها و بازگرداندن امنیت به جوامع آمریکایی را فراهم کند تا خانواده‌ها دوباره این فرصت را داشته باشند که رویای آمریکایی را دنبال کنند.» اگر سنا نوئم را تایید کند، وی آژانسی را رهبری خواهد کرد که بر نهادهایی از جمله «گارد ساحلی» و «سرویس مخفی» نظارت می‌کند؛ سرویسی که انتقادها را درباره دو سوءقصد به جان ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری پشت سر گذاشته است. تاریخ نشان می‌دهد که راضی نگه داشتن ترامپ چالش‌برانگیز خواهد بود: ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود، ۶وزیر امنیت داخلی را تغییر داد. نوئم در دوران فرمانداری خود، مهاجرت را به یک موضوع کلیدی تبدیل کرده است. او از منتقدان سرسخت سیاست‌های مهاجرتی دولت بایدن بوده است.

نوئم در زمینه اجرای مهاجرت نیز اقداماتی را انجام داده است: او همسو با دیگر رهبران ایالت جمهوری‌خواه، نیروهای گارد ملی را در سال۲۰۲۳ برای کمک به فرماندار تگزاس، «گرگ ابوت» برای نظارت مرزی فرستاد. در سال۲۰۲۱، درحالی‌که دولت بایدن برای مقابله با هجوم مهاجران در مرز تلاش می‌کرد، نوئم بارها گفت که از ورود هر کسی که اجازه حضور در کشور را نداشته باشد، خودداری می‌کند. نوئم در آوریل۲۰۲۱ در فیس‌بوک نوشت: «پیام من به مهاجران غیرقانونی این است که وقتی آمریکایی هستید با من تماس بگیرید. در همین حال، داکوتای جنوبی هیچ‌گونه جابه‌جایی مهاجران غیرقانونی از رئیس جمهور بایدن را نخواهد پذیرفت.»

۴- یک مخترع و یک داروساز مدیران «وزارت کارآمدی»

ترامپ به دو کارآفرین ثروتمند هم روی آورده است: مخترع سفینه فضایی و صاحب خودروی برقی و یک پلتفرم رسانه‌های اجتماعی و همچنین یک مدیر پول‌ساز و سابق داروسازی که زمانی یکی از رقبای ریاست‌جمهوری‌اش بود. «مایکل شی یر» و «اریک لیپتون» در گزارشی در نیویورک‌تایمز نوشتند، ترامپ روز سه‌شنبه «ایلان ماسک» و «ویوک راماسوامی» رهبری آنچه را که ترامپ «وزارت کارآمدی» دولت خواند، بر عهده خواهند داشت. به گفته او، این «پروژه منهتن» در این دوره خواهد بود که تا ۴ژوئیه۲۰۲۶ باعث «تغییر شدید» در تمام دولت همراه با کاهش عمده در کنار کارآیی‌های جدید در آژانس‌های متورم در بوروکراسی فدرال خواهد شد. ترامپ در بیانیه‌ای نوشت: «یک دولت کوچک‌تر، با کارآیی بیشتر و بوروکراسی کمتر، هدیه عالی به آمریکا در ۲۵۰مین سالگرد اعلامیه استقلال خواهد بود. من مطمئن هستم که آنها موفق خواهند شد!».

این بیانیه انواع پرسش مهم را درباره ابتکاری که از نظر جدیت نامشخص است، اما به‌طور بالقوه دامنه وسیعی دارد، بی‌پاسخ گذاشت. رئیس‌جمهور منتخب البته به این واقعیت اشاره نکرد که چنین وزارتخانه‌ای وجود ندارد. او توضیح بیشتری درباره این نداد که آیا دو حامی ثروتمندش کارکنانی را برای بخش جدید استخدام خواهند کرد یا خیر؟ ماسک که یکی از بزرگ‌ترین مشارکت‌کنندگان کمپین ترامپ شد، قبل از انتخابات گفت که به رئیس جمهور منتخب کمک خواهد کرد تا ۲تریلیون دلار از بودجه فدرال را کاهش دهد. اما او با جزئیات توضیح نداد که چگونه این کار انجام می‌شود یا چه بخش‌هایی از دولت را شامل می‌شود. در بیانیه ترامپ فقط گفته شده که این وزارت جدید «مشاوره و راهنمایی خارج از دولت ارائه خواهد کرد» و این نشان می‌دهد که ماسک نقش رسمی به‌عنوان یک مقام فدرال –با توجه به دغدغه‌هایش در اسپیس ایکس، شبکه‌های اجتماعی و غیره- نخواهد داشت.

راماسوامی، یک تازه‌کار سیاسی ۳۹ساله، قبل از انصراف و تبدیل شدن به مشاور پرشور ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب را برای نامزدی جمهوری‌خواهان به چالش کشید. با این حال، به‌عنوان بخشی از پیام خود، راماسوامی قول داد که به اجرای وعده ترامپ برای کاهش بیشتر هزینه‌های دولت کمک کند. او پیشنهاد حذف فوری «اداره آموزش»، «اف.بی آی» و «سرویس درآمدهای داخلی» با دستور اجرایی را داد. راماسوامی گفت که نیروی کار فدرال باید ۷۵درصد در یک اخراج دسته‌جمعی کاهش یابد. وی افزود که کمک‌های خارجی به بازیگرانی مانند اوکراین، اسرائیل و تایوان را کاهش خواهد داد. وعده‌های اصلاحات دولتی در واشنگتن چندان جدید نیست. روسای‌جمهور قبلی نیز تقریبا همین را متعهد شده‌اند؛ هرچند اغلب راه به جایی نبرده‌اند.