به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، دانشگاه بیرجند امروز میزبان هفتمین همایش ملی زعفران شد. این همایش با حضور محققان، دانشجویان و کشاورزان در تالار ولایت دانشگاه بیرجند 23 آبان آغاز به کار کرد و به مدت 2 روز ادامه دارد. این همایش برای بررسی چالشها و مدیریت و کنترل این محصول خاص استان برای توسعه بیشتر و صادرات برگزار شده است.
تولید 98 درصد زرشک جهان در خراسان جنوبی
رئیس دانشگاه بیرجند در آیین گشایش این همایش با اشاره به اینکه در این دانشگاه بیش از 12 هزار و 500 دانشجو تحصیل میکنند، اظهار کرد: از این تعداد 600 دانشجو محصلین خارجی هستند.
احمد لامعی با بیان اینکه بیرجند بیش از پنج هزار سال تاریخ محسوس و مکتوب دارد، اضافه کرد: برای همین دلیل از آن به عنوان دارالملک قهستان یاد میشود.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی دارای محصولات راهبردی از جمله زرشک، عناب و زعفران است بهگونهای که 98 درصد زرشک جهان در این استان تولید میشود، ادامه داد: خراسان جنوبی دومین تولیدکننده زعفران کشور است اما با کیفیتترین زعفران جهان از آن این استان است.
وی یادآور شد: 10 همایش ملی در آبان در دانشگاه بیرجند برگزار شده و یا در حال برگزاری است.
خراسان جنوبی رتبه نخست کیفیت زعفران مرغوب ایران را دارد
دبیر هفتمین همایش ملی زعفران ایران نیز با بیان اینکه خراسان جنوبی رتبه نخست کیفیت زعفران مرغوب ایران و دومین رتبه سطح زیر کشت را دارد، ادامه داد: هیچ کدام از محصولات صادراتی کشور به اندازه زعفران از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ارزشمند نیست.
محمدعلی بهدانی با تاکید به اینکه با توجه به اهمیت زعفران در اقتصاد، معیشت و اشتغال مردمان منطقه خراسان شایسته است تا نسبت به توسعه و گسترش آن و رفع مشکلات آنها از نظر علمی اقدام شود.
وی با بیان اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران دنیاست، خاطرنشان کرد: انتظار میرود بیشترین تحقیقات نیز در زمینه این محصول در کشور به ویژه در دانشگاهها انجام شود.
رکورد کم نظیر ارسال مقاله به همایش
دبیر هفتمین همایش ملی زعفران ایران یادآور شد: در مجموع 264 مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال شد که رکود بینظیری نسبت به دورههای گذشته محسوب میشود. در این همایش از 20 استان کشور با ارسال مقاله شرکت کردند که نشان از فراگیری تحقیقات زعفران در کل کشور دارد.
بهدانی با بیان اینکه ارسال مقاله به دبیرخانه همایش رشد 100 درصدی دارد، ادامه داد: در این همایش با حضور 50 زعفران کار برتر، مسائل و مشکلات زعفران را در تعامل با پژوهشگران برتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بررسی چالشها در گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند
دبیر هفتمین همایش ملی زعفران ایران تأکید کرد: در گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند سعی کردهایم این چالشها را شناسایی و در قالب طرحهای پژوهشی و یا پیشنهاداتی کاربردی، به سازمانها و دست اندرکاران زعفران کشور ارائه دهیم.
بهدانی عنوان کرد: زعفران در معیشت مردم اهمیت بسیاری دارد در نتیجه باید فراوردههای جانبی زعفران بر اساس تحقیقات تولید و محصولات دانش بنیان، دارویی و پزشکی در اختیار مردم قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه 50 زعفرانکار برجسته کشور در این همایش حضور دارند یادآور شد: میزگردهای تخصصی از جمله تکنولوژیهای نوین زعفران با حضور کشاورزان پیشرو و محققان و همچنین چالشهای زعفران از جمله اثر خشکسالیها و تغییر اقلیم در این همایش مورد ارزیابی قرار میگیرد.
جایگاه زعفران ایران را در جهان تقویت کنیم
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی نیز در این جلسه با بیان اینکه 10 درصد زعفران کشور فرآوری و 90 درصد خام فروشی میشود، تأکید کرد: باید در زمینه فرآوری و برندسازی زعفران چارهاندیشی شود که بتوانیم جایگاه زعفران را در جهان تقویت کنیم.
مهدی جعفری با بیان اینکه براساس رکوردهای ثبت شده عملکرد زعفران در استان در واحد سطح افزایش یافته است، ادامه داد: امنیت غذایی مهمترین امنیت ملی است.
کم آبی موجب کاهش سطح زیرکشت زعفران در استان شد
وی با اشاره به موضوع کم آبی در خراسان جنوبی گفت: خشکسالی باعث شده که متأسفانه هر ساله سطح زیرکشت محصولات کشاورزی در استان کاهش پیدا کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه در خراسان جنوبی عملکرد زعفران افزایش یافته است، یادآور شد: بهگونهای براساس رکوردها، 34 کیلو و 500 گرم در هکتار در خراسان جنوبی و 31کیلو و 500 کیلوگرم در هکتار در خراسان رضوی ثبت شد.
جعفری عنوان کرد: تعیین ناظر برای زعفران، راهاندازی مرکز تحقیقات زعفران، کشت قراردادی و کاهش بار میکروبی مهمترین راهکار برای توسعه زعفران در استان است.
وی با اشاره به صرفه اقتصادی زعفران در خراسان جنوبی نسبت به سایر محصولات استان خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی امروز زعفران نه تنها در منطقه خراسان بزرگ بلکه در اکثر استانهای کشور کشت میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به کاهش برداشت زعفران در کل کشو به دلیل تغییرات آب گفت: در چنین شرایط باید عملکرد زعفران در واحد سطح را افزایش دهیم.
انتهای پیام/ 257
∎