یک روز پس از انتشار خبر تأسیس «کلینیک ترک بیحجابی»، و واکنشهای گستردهٔ منفی به آن در فضای مجازی فارسیزبان، سخنگوی دولت مسعود پزشکیان میگوید دولت از این مسئله اطلاعی ندارد.
فاطمه مهاجرانی چهارشنبه ۲۳ آبانماه در پاسخ به سؤال یک خبرنگار مبنی بر اینکه آیا از جانب ستاد امر به معروف در این موارد با دولت هماهنگی انجام میشود، گفت: «من در جریان این مسئله نیستم.»
سخنگوی دولت پزشکیان در حالی از این مسئله ابراز بیاطلاعی کرده که بسیاری از اعضای هیئت دولت از جمله وزیر کشور، وزیر اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر آموزش و پرورش، وزیر علوم و تحقیقات و وزیر صنعت و معدن از اعضای ستاد امروز به معروف هستند.
پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمی زنان دیروز به نقل از مهری طالبی دارستانی، رئیس ادارهٔ زنان و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران، نوشت: «کلنیک ترک بیحجابی در تهران با هدف درمان علمی و روانشناختی بیحجابی ویژه نسل نوجوان، جوان و بانوان جویای هویت اجتماعی و اسلامی افتتاح میشود.»
- 64 kbps | MP3
به گفتهٔ خانم طالبی دارستانی در این کلینیک تلاش میشود «به افرادی که تصمیم به رعایت حجاب گرفتهاند یا از تطبیق با محیطهای خاص تحت فشار بودهاند، کمک کند تا بتوانند انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری پوشش سالم خود را آزادانه انتخاب کنند».
معاون امور زنان و خانوادهٔ ریاست جمهوری نیز روز چهارشنبه تأکید کرد تشکیل این کلینیک ارتباطی با دولت ندارد.
زهرا بهروزآذر در حاشیه جلسه در حاشیهٔ جلسهٔ هیئت دولت گفت: «دولت نه در این موضوع دخالت داشته و نه نقشی ایفا کرده است.»
بر اساس قانون «حمایت از آمران به معروف و ناهیان منکر» که در سال ۱۳۹۴ تصویب شده، ستاد امر به معروف زیر نظر یکی از ائمه موقت شهر تهران اداره میشود و اکنون ریاست آن بر عهدهٔ کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران، است.
پس از اعتراضات سال ۱۴۰۱ که با جان باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد، مخالفت علنی با حجاب اجباری در ایران، ابعاد گسترده و بیسابقهای پیدا کرده است.
طی این مدت علاوه بر شهروندان عادی، بسیاری از چهرههای سرشناس، بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی حاضر شدند یا در شبکههای اجتماعی با دفاع از آزادی پوشش، تصاویر بدون حجاب خود را منتشر کردند.
- 64 kbps | MP3
واکنشها به تأسیس کلینیک برای اعمال حجاب اجباری
کاربران شبکههای اجتماعی و شماری از رسانههای مستقل، از «کلینیک ترک بیحجابی» با عنوان شیوهٔ جدید حکومت ایران برای اِعمال حجاب اجباری بر زنان نام بردهاند.
این خبر در شرایطی منتشر شده که فشارها بر سر حجاب اجباری در ایران در هفتههای اخیر، ابعاد تازهای یافته و گزارشهای غیررسمی مبنی بر خودکشی دو دانشآموز دختر به دلیل فشارهای مدرسه و خانواده در این زمینه منتشر شده است.
مهری طالبی دارستانی، رئیس اداره زنان و خانواه ستاد امر به معروف تهران هدف از راهاندازی این کلینیک را «درمان علمی و روانشناختی بیحجابی ویژه نسل نوجوان، جوان و بانوان جویای هویت اجتماعی و اسلامی» عنوان کرده، اما اشاره نکرده که آیا این مرکز از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، مجوز دریافت کرده است یا خیر.
شمار بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی فارسیزبان، به ویژه زنان، به راهاندازی این مرکز انتقاد کرده و آن را نشانهٔ بارز سیاست «زنستیزی» جمهوری اسلامی دانستهاند.
برخی نیز پس از اعزام دانشجوی علوم و تحقیقات که از او با نام «آهو دریایی» نام برده میشود که در یک حرکت اعتراضی، به تازگی در دانشگاه لباسهای خود را درآورد، نوشتهاند: «بعد از انتقال آهو دریایی به بیمارستان اعصاب و روان، افتتاح کلینیک ترک حجاب تهدیدی بزرگ علیه زنانه. دیوانه دانستن بیحجابان و کنترلشان با دارو و دستکاری روانیشان.»
حساب کاربری خبرآنلاین در واکنش به انتشار این خبر، در شبکه ایکس اشاره کرده که « کلمات به کار رفته در این خبر هم خیلی عجیب هستند: درمان علمی بیحجابی. وجود فشار محیطی منجر به اجبار بیحجابی.»
برخی کاربران زن محجبه هم نوشتهاند این اقدام حکومت، مصداق «در برابر هم قراردادن ملت» است و نتیجهٔ آن چیز جز «نفرت از محجبهها» و مساوی شدن حجاب با «مزدوری و حکومتی» بودن نیست.
تعدادی از کاربران دیگر نیز باتوجه به فسادهای مختلف در نهادهای رسمی جمهوری اسلامی، خواستار بازگشایی «کلینیک ترک اختلاس، کلینیک ترک زمینخواری، کلینیک ترک باغخواری، کلینیک ترک رشوهخواری، کلینیک ترک بیکفایتی، کلینیک ترک فامیلسالاری، کلینیک ترک توهم خودبزرگبینی، کلینیک ترک ژن برتر کلینیک ترک آقازادگی» شدهاند.
محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی نیز در واکنش به انتشار این خبر، در شبکه ایکس نوشته: «بیحجابی، کلینیک درمان نمیخواهد اما یقین دارم روان بیمارِ مقامات آن ستاد پلشت قطعاً درمان میخواهد. بجای توهین به حق انتخاب زنان بهتر است کلینیکهای تخصصیتان را جهت ترک عادت بخشی مهمی از مقامات در قبال دروغ، ریا و نفاق، دزدی و اختلاس، ازگلی کردن اموال و … افتتاح کنید.»
جمهوری اسلامی در شرایطی تلاش به اعمال حجاب اجباری با روشهای سلبی دارد که مطابق پیمایش ملی «ارزشها و نگرشهای ایرانیان» که در پاییز ۱۴۰۲ انجام و بخشهایی از آن منتشر شد، «۳۸ درصد» از شرکتکنندگان گفتهاند اساساً مشکلی با بیحجابی زنها ندارند و «۴۶ درصد» هم تأکید کردهاند که کاری با بیحجابی دیگران ندارند.