احمدی با بیان اینکه مستمری هر مددجوی بهزیستی حدود یک میلیون تومان است، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور این عدد رقم بسیار ناچیزی است و بسیاری از آنها در تامین حداقلهای اولیه زندگی دچار مشکل هستند.
احمد فاطمی رئیس کمیته تلفیق کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از پیشنهاد افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان سازمان بهزیستی و و کمیته امام امام خمینی(ره) خبر داد.
وی بیان کرد: پیشنهاد افزایش ۴۰ درصدی کمسیون اجتماعی برای مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد به کمسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴ ارائه خواهد شد که امیدواریم مورد تصویب اعضای این کمسیون و همچنین نمایندگان در جلسه علنی قرار گیرد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: میزان فعلی مستمری کفاف زندگی و هزینههای این قشر را نمی دهد لذا با در نظر گرفتن منابع پیشنهاد افزایش حقوق را به کمیسیون تلفیق بودجه مطرح کردیم تا مورد ایراد شورای نگهبان هم قرار نگیرد.
احمدی با بیان اینکه مستمری هر مددجوی بهزیستی حدود یک میلیون تومان است، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور این عدد رقم بسیار ناچیزی است و بسیاری از آنها در تامین حداقلهای اولیه زندگی دچار مشکل هستند.
وی گفت که امیدواریم که مسئولان دولتی هم در زمینه افزایش مستمری مددجویان و اجرای آن همراهیهای لازم را داشته باشند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد پایین است و کفاف زندگی واجدین شرایط را نمیدهد و این قشر تحت فشار اقتصادی قرار دارند ، گفت: تلاش اعضای کمیسیون اجتماعی این است که مددجویان از سطح رفاه نسبی برخوردار باشند و رضایتمندی نسبی حاصل شود.
منبع: تسنیم
افزایش یارانه معیشتی از ۱ تا ۳ میلیون تومان برای سه دهک اول
فعالان حقوق معلولان، به وجودِ چنین ردیفی در قانون برنامه بودجه معترض هستند و آن را تقلیلِ شدید ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان میدانند. آنها تاکید دارند که وجودِ چنین ردیفی در قانون برنامه بودجه به معنای نادیده گرفتنِ ماده ۲۷ است. بهروز مروتی، فعال حقوق معلولان، در این رابطه به «اینا» میگوید: این بند در ردیفِ بودجه، ماده ۲۷ را به حاشیه میراند. در واقع دولت با آوردن چنین ردیفی به شکل رسمی اعلام میکند که قرار نیست ماده ۲۷ به طور کامل اجرا شود.
به گفتهی مروتی، طبق آییننامهی هیات وزیران، کمک هزینه معیشتی از ۱ تا ۳ میلیون تومان برای سه دهک اول و برای دهکهای بالاتر ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده که این آییننامه تاکنون اجرا نشده است. این در حالی است که طبق قانون، دولت باید کمک هزینه معیشتی معلولان بسیار شدید و یا شدیدِ فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین کند. با این اوصاف، این کمک هزینه امسال باید ۷میلیون و ۱۶۶هزار تومان تعیین میشد، نه ۵۰۰ هزار تومان!
این فعال حقوق معلولان تأکید میکند: این ردیف، راه اجرای ماده ۲۷ را میبندد. دولت میتواند ادعا کند که کمک هزینه معیشتی برای معلولان در نظر گرفته اما در واقع آنچه تعیین میشود با آنچه در قانون آمده زمین تا آسمان فرق دارد! ضمن اینکه در لایحه تاکید شده که این آییننامه با توجه به اعتبار سازمان بهزیستی اجرا خواهد شد، یعنی اگر سازمان بهزیستی اعتبارات لازم را نداشته باشد، این آییننامه نیز اجرا نخواهد شد. همانطور که طی این دو سال اجرا نشده است. این رویکرد، معلولان را به عنوان شهروندان درجه چندم تلقی میکند و نشاندهنده یک آپارتاید واقعی علیه آنهاست.
مسئلهی بعدی در لایحهی بودجه، افزایشِ ۲۰درصدیِ مستمریِ معلولان است؛ در حال حاضر این مستمری ۹۹۳هزار تومان است که با افزایشِ ۲۰درصدیِ آن برای سال ۱۴۰۴ به مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میرسد. این رقم به علاوهی مبلغ ۳۰۰ – ۴۰۰هزار تومان یارانه، روی هم رفته چیزی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میشود و مهمترین کمکهزینهای است که افراد دارای معلولیت از دولت دریافت میکنند. کمکهزینهای که البته گاهی اوقات هم بخشهایی از آن قطع میشود!
به گفتهی مروتی، افزایشِ ۲۰درصدیِ مستمریِ معلولان حتی با برنامه هفتم توسعه هم مغایرت دارد. طبق بند ث ماده ۳۱ برنامه هفتم توسعه، مستمریِ مددجویان نهادهای حمایتی باید متوسط به میزان ۲۰ درصدِ حداقل حقوق سالانه باشد. اگر حتی میزان افزایشِ حقوق سال آینده را ۲۰درصد در نظر بگیریم، مستمری باید به حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برسد، در حالیکه برای سال آینده یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان تعیین شده است.
مروتی میگوید: آقای پزشکیان در زمان تقدیم لایحه بودجه به مجسل یکی از اصولِ تدوین این لایحه را توجه به برنامه هفتم توسعه دانستند، اما همانطور که گفتم، درصدی که برای افزایش مستمری معلولان در نظر گرفتند مغایر با برنامه توسعه هفتم است.
محاسبات غیر رسمی و بسیار حداقلی، سبد معیشت را بالای ۳۵ میلیون تومان تخمین زدهاند اما افراد دارای معلویت در بهترین حالت برای سال آینده و اگر مستمری و یا یارانهاشان قطع نشود، چیزی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان – و در صورتِ اجرای آییننامه کمک هزینهی معیشتی، افراد دهک سه به بالا جمعا حدود ۲ میلیون تومان – دریافت میکنند. این رقم، نهایتِ حمایتِ دولت از افراد دارای معلویت است!
مروتی با اشاره به شروع دورِ جدید اعتراضات معلولان میگوید: ما اکنون برای بقا میجنگیم و نه برای رفاه. با افزایشِ سرسامِآورِ هزینهها، مبلغی که دولت برای افراد دارای معلولیت تعیین کرده آنقدر ناچیز است که حتی هزینهی حداقلیِ خوراکِ این افراد را هم تأمین نمیکند، چه برسد به هزینههای واقعی زندگی که بسیار فراتر از این ارقام است.
این فعال حقوق معلولان میگوید: هزینههای سنگینِ درمان، هزینهی ویلچر و سمعک و… را کنار هزینهی مسکن بگذارید ببینید با یک میلیون و۵۰۰ هزار تومان چه کار میتوان کرد؟! این رقم چیزی شبیه شوخی است و متاسفیم که بگوییم همین رقم هم حتی گاهی کم میشود، مانند قطع مستمری ۱۳ هزار معلول!
مروتی میافزاید: دولت چهاردهم قرار بود قانون حمایت از معلولان را اجرا کند اما سالی که نکوست از بهارش پیداست! ایشان یکی از اهداف لایحه را حمایت از محرومین دانستند، اما آنچه در لایحه میبینیم، عکسِ چیزی است که میگویند. آقای پزشکیان، با وعدههایی از این دست که عدالت اجتماعی را برقرار میکنیم و فرصتهای برابر میسازیم، روی کار آمدند و حالا با برنامههایشان شرایط را برای معلولان سختتر کردهاند. لایحهای که ایشان تحویل مجلس دادند، عملاً به معنای سرکوب سیستماتیک حقوق معلولان است و افزایش ناچیز مستمری در این شرایط، تحقیرآمیز و ناعادلانه است.
به صحبتهای احمد میدری بازگردیم؛ او پیشتر گفته بود «باید صرفهجویی کنیم و جلوی هزینهها و فسادها را بگیریم تا بتوانیم از منابع محدودی که کشور دارد حق معلولان را بدهیم.» قانون بودجه اما چیزِ دیگری میگوید، بودجهی نهادهای خاص همچنان در اولویت است و بودجهای که قرار بود برای افراد ضعیف جامعه خرج شود، دائم آب میرود تا جایی که نهایتِ حمایتِ دولت از ضعیفترین افراد جامعه، رقمی حدود ۲ ملیون تومان است، آن هم در شرایطی که سبد حداقلیِ معیشت بالای ۳۵ میلیون تومان تخمین زده شده!