آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه ۲۲ آبان برای گفتوگو با متحدان اروپایی واشنگتن راهی بروکسل شد.
این نخستین سفر آنتونی بلینکن به اروپا پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده است.
وزارت امور خارجه ایالات متحده در بیانیهای بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت که آنتونی بلینکن در دیدار با مقامات ناتو و اتحادیه اروپا، در مورد حمایت از اوکراین برای دفاع در مقابل تهاجم روسیه گفتوگو خواهد کرد.
این سفر در شرایطی انجام میشود که اروپاییها نسبت به رویکرد دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در زمینه تداوم حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه نگران هستند.
به گزارش رویترز، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، منتقد کمکهای دولت بایدن به اوکراین است که این موضوع به نگرانیها در مورد آینده حمایتها از دولت ولودیمیر زلنسکی دامن زده است؛ آنهم در شرایطی که جمهوریخواهان سنای آمریکا را نیز در دست گرفتهاند و احتمالا اکثریت کرسیها در مجلس نمایندگان را کسب خواهند کرد.
رویترز اشاره کرد که ارتش اوکراین تحت فشار فزاینده روسیه در جبهه جنگ است که طول آن به بیش از یک هزار کیلومتر میرسد.
بر اساس این گزارش، مقامات دولت بایدن گفتهاند که تلاش خواهند کرد تا پیش از روز یک بهمن، زمان آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ، کمکهایی را که از پیش به اوکراین اختصاص داده شده است، ارسال کنند. آنها امیدوار هستند تا نیروهای اوکراینی بتوانند ارتش روسیه را از مناطقی که تصرف کردهاند، عقب بنشانند.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، علاوه بر ارائه میلیاردها دلار کمک نظامی به اوکراین در تلاش برای گسترش ناتو بود و کشورهای جهان را برای منزوی کردن هر چه بیشتر روسیه پس از تهاجم اسفند سال ۱۴۰۰ به اوکراین متحد کرد.
آن ماری اسلاتر، مدیر اندیشکده «آمریکای نوین» و یکی از مقامات پیشین وزارت امور خارجه آمریکا، به رویترز گفت که در حال حاضر مهمترین اقدامی که دولت بایدن میتواند انجام دهد، سپردن کار تا حد ممکن به اروپاییها است.
او افزود که کشورهای اروپایی برای دور دوم ریاستجمهوری ترامپ آماده شدهاند؛ ولی میخواهند نشان دهند که مایل به همکاری با دولت ترامپ هستند.
به نوشته رویترز، بازگشت دونالد ترامپ همچنین بار دیگر هزینههای دفاعی اعضای ناتو را در کانون توجهها قرار خواهد داد. اکثر متحدان ایالات متحده اکنون بیش از ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را هزینه میکنند، اما ترامپ گفته است که بر تعهد ۳ درصدی از طرف آنها پافشاری خواهد کرد.
از زمان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری، رهبران اروپایی با تأکید بر اتحاد روسیه با جمهوری اسلامی ایران، کره شمالی، و چین به دنبال تغییر نظر او در حفظ حمایتها از اوکراین بودهاند.
مارک روته، دبیرکل ناتو، روز سهشنبه در دیدار با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، تأکید کرد که همکاری روسیه با جمهوری اسلامی ایران، کره شمالی، و چین نه تنها صلح و امنیت را در اروپا بلکه در منطقه هند-آرام و آمریکای شمالی نیز تهدید میکند.
دانیل فرید، دیپلمات بازنشسته آمریکایی که در اندیشکده شورای آتلانتیک فعالیت میکند به رویترز گفت که دولت در حال خروج بایدن گزینههای زیادی ندارد، جز اینکه سعی کند اوکراین را در بهترین موقعیت ممکن برای مذاکرات صلح احتمالی قرار دهد.
او گفت که این اقدام میتواند شامل هماهنگ کردن متحدان برای اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه یا تشدید اجرای تحریمهای کنونی باشد؛ هرچند هر اقدامی میتواند توسط مقامات دولت ترامپ لغو شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده، پیش از پیروزی در انتخابات و در جریان تبلیغات انتخاباتی، گفته بود «ظرف یک روز» راهحلی برای پایان دادن به جنگ اوکراین پیدا خواهد کرد، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
منبع: رویترز
∎