شفقنا- الجزیرة گزارش داد: طالبان روز سهشنبه اعلام کرد که خواهان آغاز روابطی جدید با ایالات متحده در دوره ریاستجمهوری منتخب دونالد ترامپ است و پس از مدتها انتظار، بیش از ۹ میلیارد دلار از ذخایر ارزی این کشور را دارد که از سوی دولت جو بایدن، بلوکه شده است.
خبرگزاری بلومبرگ به نقل از محمد سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در پیامی نوشت: «ما به دنبال نوشتن فصل جدیدی در روابط با دولت بعدی ترامپ هستیم و میخواهیم آن را متقابلاً انجام دهد».
شاهین افزود: دما می خواهیم تمام ذخایر د افغانستان بانک (بانک مرکزی افغانستان) را آزاد کرده و به ما بازگردانده شود.
قابل ذکر است که دولت قبلی ترامپ برای انعقاد توافقنامه 2020 با طالبان در مورد خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تلاش می کرد. مایک پمپئو وزیر امور خارجه وقت آمریکا برای مذاکره مستقیم با رهبری این گروه در قطر اعزام شد.
ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی اخیر خود بارها به اجرای ناموفق روند خروج نیروهای آمریکایی در دوره ریاست جمهوری جو بایدن در سال 2021 اشاره کرد.
برقراری یک رابطه عادی با ایالات متحده به افغانستان کمک می کند تا به رسمیت شناخته شده بین المللی برای دولت سرپرست کنونی دست یابد. این پول کمک بزرگی برای کابل در تنگنای نقدینگی است که در تلاش برای بازسازی اقتصادی ویران شده توسط تحریم ها و از دست دادن کنترل کشور است.
سرنوشت نامعلوم منابع مالی بلوکه شده افغانستان
ایالات متحده و متحدان غربی اش پیشتر تأکید کرده بودند که خواهان پایبندی طالبان به مسائل حقوق بشر در افغانستان هستند. علاوه بر این قبل از هر گونه تحول عمده آنها باید به مبارزه با تروریسم متعهد شوند.
جو بایدن دستور مسدود شدن بیش از 7 میلیارد دلار از ذخایر دولت افغانستان را که از اوت 2021 در ایالات متحده نگهداری می شود را صادر کرد و از به رسمیت شناختن طالبان به عنوان حاکمان رسمی کشور خودداری کرد. بسیاری از متحدان ایالات متحده با مسدود ساختن 2 میلیارد دلار به سیستم های مالی خود از این روش پیروی کردند.
رئیس جمهور آمریکا بعدها موافقت کرد که دارایی هایی را به ارزش 3.5 میلیارد دلار آزاد کند و آنها را به یک صندوق مستقل افغان در سوئیس منتقل کند تا اقتصاد افغانستان را تقویت کند و در عین حال پول را از دست طالبان دور نگه دارد. نیمی از پول باقی مانده را نیز به خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر در آمریکا واگذار کند.
اما زمانی که این کشور از سیستم مالی جهانی جدا شده است، معلوم نیست که صندوق افغانستان چگونه کار می کند یا معاملات مالی را انجام می دهد.
در حالی که تعداد کمی از کشورها از جمله چین، پاکستان و روسیه دیپلمات های طالبان را پذیرفته اند، اما آنها را به طور رسمی به رسمیت نمی شناسند و چین اولین کشوری بود که سال گذشته اعتبار دیپلماتیک خود را به طالبان اعطا کرد.