شناسهٔ خبر: 69699017 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

ترس بازار فلزات از تعرفه‌های ترامپی و اقتصاد چین

روزها و ماه‌های ابتدایی دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال 2016 برای مس به معنای خروج از رکود بود، چراکه وی در برنامه‌های انتخاباتی خود در آن دوران از سرمایه گذاری در زیرساخت‌های آمریکا گفته بود و به همین دلیل فلز سرخ بعد از مدت‌ها از رکود خارج شد.

صاحب‌خبر -

هرچند با گذشت زمان و آغاز جنگ تجاری این کشور با چین و آغاز دوران کرونا،  بازار مس دوباره با مشکلاتی مواجه شد، اما شرایط کنونی بازار مس تفاوت‌های بسیاری با آن دوران دارد. اقتصاد چین به عنوان مصرف کننده اصلی نیمی از فلزات بویژه مس درگیر رکود شدید بازار املاک است؛ بخشی که به نوبه خود یکی از مصرف کنندگان مهم فلزات در این کشور است. در عین حال نرخ بالای بهره و تقویت دلار آمریکا همچنان به عنوان ترمز افزایش قیمت کالاهایی مانند مس عمل می کند.  

در مقابل انرژی‌های تجدیدپذیر و خودروهای برقی، روزنه امیدی برای بازار مس ایجاد و تا حدودی مشکلات بازارهای سنتی را بی اثر کرده‌اند. اکنون بعد از گذشت چهار سال ترامپ دوباره به کاخ سفید راه یافته و همین مساله، شرایط بازار فلزات را کمی پیچیده‌تر کرده است. 

گزارش‌ها نشان می دهد که مس تحویل دسامبر دیروز دوباره تحت فشار قرار گرفت و در معاملات بعدازظهر در بورس شیکاگو با حدود 1.7 درصد کاهش به کمتر از 4.23 دلار در هر پوند (9320 دلار در هر تن) رسید. به عبارت دیگر از زمان پیروزی ترامپ بازار این فلز با حدود 6 درصد زیان مواجه شده است.  در بورس لندن هم شرایط کمابیش همین گونه است. 

سهام شرکت BHP، بزرگ ترین شرکت معدنی جهان از زمان انتخابات ایالات متحده 6 درصد کاهش یافته و افت قیمت سهام این شرکت از ابتدای سال میلادی به بیش از 21 درصد رسیده است. برای ریوتینتو، یکی دیگر از بزرگان معدنی این کاهش به ترتیب 3 و 16 درصد بوده است. سهام دیگر شرکت های بزرگ معدنی از جمله فریپورت، تک ریسورسز، ساوترن کاپر  و گروه CMOC  چین نیز از زمان رای گیری انتخابات آمریکا با افت همراه شده است. 

اگر کمی به قبل بازگردیم، اخباری از چین در ماه سپتامبر در مورد بسته محرک بزرگ شنیده شد که هرچند به طور موقتی برای بازار مثبت بود، اما به دلیل مشخص نبودن جزئیات این محرک ها، اثر آن فروکش کرد. 

مارکوس گاروی، رئیس بخش استراتژی کالا در بانک مک کواری مستقر در سنگاپور در یادداشتی جدید به نقل از اقتصاددانان بانک گفت:  پتانسیل اعمال تعرفه 60 درصدی بر واردات تمام کالاها از چین، در صورت ترکیب با تعرفه‌های گسترده‌ می‌تواند صادرات چین را تا 8 درصد کاهش دهد و در نتیجه تولید ناخالص داخلی چین را تا 2 درصد در سال 2025 کاهش دهد.  

چنین وضعیتی همراه با تقویت ارزش دلار می تواند پیامدهای بسیاری برای بازار کالا بویژه فلزات به همراه داشته باشد. البته مک‌کواری خاطرنشان کرده که جزئیات و ساز و کار اجرای تعرفه‌ها همچنان نامشخص است و مشخص نیست که مقامات چین تا چه اندازه بخواهند با افزایش تقاضای داخلی به مقابله با تاثیر تعرفه‌ای ایالات متحده بپردازند، اما اینکه جزئیاتی از اقدامات مالی چین در نشست کنگره ملی خلق مطرح نشده، حداقل در این روزها به نگرانی‌ها در بازار دامن زده است.