به گزارش شمانیوز :حقوق بازنشستگان پاداشی است که به افرادی که پس از سالها کار و تلاش وارد دوران بازنشستگی میشوند، پرداخت میشود. متناسبسازی حقوق بازنشستگان یکی از دغدغههای اصلی این قشر است که به دنبال تأمین معیشت مناسب در دوران بازنشستگی هستند. تفاوتهای چشمگیر در میزان حقوق بازنشستگان مختلف، یکی از چالشهای موجود در سیستم بازنشستگی است. صندوقهای بازنشستگی با چالشهایی مانند افزایش امید به زندگی و کاهش نرخ تولد مواجه هستند که بر پایداری پرداخت حقوق بازنشستگان تأثیر میگذارد.
اسدی در اظهارنظری به برخی ابهامات پیرامون متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی پاسخ داد.
محمد اسدی، رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور درباره اجرای متناسبسازی بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: در این نوبت از متناسب سازی تلاش شد تا افت به وجود آمده در ضریب زمان برقراری بازنشستگی را جبران کنیم تا هر قدر حداقل دستمزد، نسبت به زمان برقراری بازنشستگی افت کرده، ۹۰ درصد آن پرداخت شود و مطابق قانون امسال ۴۰ درصد آن عقب افتادگی جبران میشود.
اسدی اضافه کرد: با این نحوه محاسبه، مستمری نسبت به مصوبه مجلس بیشتر شده است چراکه در فرمول فعلی افت ۹۰ درصد ضریب محاسبه شده که نسبت به آن مدل قبلی انتفاع بیشتری برای بازنشستگان ایجاد کرد. همچنین در مصوبه مجلس، برای حداقل بگیران مبلغی دیده نشده بود چراکه عملاً در متن قانون قید «غیر حداقل بگیران» تصریح شده است.
رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور ادامه داد: با مساعدتهای سازمان تأمین اجتماعی و پیگیریهای کانون عالی بازنشستگان، مقرر شد ۱۰ درصد حداقل حقوق به تناسب سنوات بیمهپردازی به بازنشستگان حداقلبگیر نیز پرداخت شود؛ که اقدام قابلتوجه و مثبتی بود. همچنین برای بازنشستگان سایر سطوحی که میزان مبلغ متناسبسازی کمتر از ۱۰ درصد حداقل حقوق یعنی کمتر از ۷۱۶ هزار تومان باشد، مقرر شد تا ۱۰ درصد حداقل حقوق، دریافتی ترمیم شود. این موضوعات از ویژگیهای خیلی مثبت و خوب این نحوه محاسبه و فرمول است و به عبارتی میتوان گفت این بهترین فرمول محاسباتی بود که میشد به نفع بازنشستگان اعمال کرد.
او همچنین توضیح داد: انجام این نحوه از متناسبسازی، شاهکار «مصطفی سالاری» مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی بود که برای حداقل بگیران ۱۰ درصد افزایشی اعمال شد که اصلاً در مجلس پیشبینی نشده بود؛ همچنین برای افرادی هم که چسبیده به حداقل هستند و افزایش مستمری آنان کمتر و حدود ۴۰۰ هزار تومن است، حال تا ۷۱۶ هزار تومان مبلغ ترمیم میشود.
اسدی در ارتباط با زمان اعمال متناسبسازی و منابع آن گفت: متناسبسازی از ابتدای برنامه هفتم توسعه یعنی از ابتدای سالجاری باید اعمال شود. فعلاً مهم این است که پرداختها از ۲۳ آبان شروع میشود و مطالبات قبل از آن، به نوعی معوقه محسوب میشود.
او در ادامه افزود: منابع طرح متناسبسازی مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی هم از محل رد دیون دولت تعریف شده و اگر هم دولت در این خصوص تا به حال منابعی به سازمان نداده، باید بپردازد. ما این قضیه را رها نمیکنیم و قطعاً مثل همیشه، استیفای حق و حقوق سازمان تأمین اجتماعی در رتبه اول پیگیریهای ما است.
رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته کشور اضافه کرد: ما همیشه با سازمان تامین اجتماعی در رابطه با بازنشستهها و با دولت درباره سازمان تامین اجتماعی در ارتباط هستیم و پیگیر مطالبات بازنشستگان هستیم.
تکلیف قانون برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان قرار است در حقوق آبان اجرا شود و بازنشستگان کشوری با حقوق این ماه، مطالبات ۷ قبل را نیز دریافت خواهند کرد. در مورد بازنشستگان تأمین اجتماعی، گرچه وعده متناسبسازی در آبان داده شده؛ اما هنوز تکلیف مطالبات آنها مشخص نیست.
احکام متناسبسازی حقوق بازنشستگان کشوری صادر شده و حقوق آبانماه این بازنشستگان نیز بر مبنای متناسبسازی واریز خواهد شد. همزمان تأمین اجتماعی هم از اجرای حقوق بازنشستگان خود همزمان با حقوق آبانماه خبر داده اما درباره مابهالتفاوت ۷ماه قبل سکوت کرده است.
در قانون برنامه هفتم توسعه آمده، دولت مکلف شده است حقوق بازنشستگان را در ۳ سال به میزان ۹۰ درصد حقوق و دستمزد شاغلان همتراز متناسبسازی کند و طبق برنامه زمانبندی، ۴۰ درصد از این تکلیف باید در سالجاری انجام شود و اجرای ۳۰درصد به سال ۱۴۰۴ و اجرای ۳۰درصد دیگر به سال ۱۴۰۵ موکول خواهد شد.
طبق اعلام صندوق بازنشستگی کشوری، متناسبسازی ۴۰ درصدی حقوق بازنشستگان تحتپوشش این صندوق در آبانماه انجام خواهد شد و تکلیف مابهالتفاوت مبالغی که در ماههای قبل بهحساب افراد واریز شده است نیز روشن خواهد شد.
رضا فیضینژاد، معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری، میزان افزایش حقوق بازنشستگان کشوری را بهطور میانگین ۲میلیون تومان اعلام کرده و گفته است: برای ۶ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳، بهصورت علیالحساب ۶ میلیون تومان بهحساب هر بازنشسته پرداخت شده است و مابهالتفاوت این مبلغ براساس اعلام سازمان برنامهوبودجه تا پایان آبانماه پرداخت خواهد شد.
پیرو اعلام قبلی مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر صدور احکام جدید بازنشستگان مشمول طرح متناسبسازی در آبانماه، سازمان تأمین اجتماعی با صدور اطلاعیهای زمانبندی اجرای طرح متناسبسازی و پرداخت حقوق بازنشستگان را اعلام کرد.
در این اطلاعیه آمده است: با انجام تمهیدات قانونی، اگرچه این سازمان همچنان بهدنبال تأمین منابع از طریق وصول مطالبات از دولت بوده و امیدوار است این فرایند بهزودی محقق شود اما مطابق اعلام قبلی مدیرعامل سازمان، فرآیند صدور احکام بازنشستگان مشمول طرح متناسبسازی آغاز شده و پرداخت حقوق آبانماه همراه با اعمال این افزایش و مطابق جدول زمانبندی اعلامی در این خبر صورت میگیرد.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان غیرحداقلبگیر تأمین اجتماعی، براساس جدول ابلاغی این سازمان از ۲۰ آبان انجام میشود و عمدتاً براساس حروف الفبا خواهد بود؛ اما نکته قابلتوجه در این اطلاعیه، سکوت معنادار در مورد مطالبات ماههای قبل بازنشستگان بهدلیل واریزنشدن مابهالتفاوت متناسبسازی است.
نکته دیگر اینکه طبق قانون برنامه هفتم توسعه، منابع موردنیاز برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی باید از محل وصول مطالبات این سازمان از دولت تأمین شود؛ اما از متن اطلاعیه این سازمان چنین برمیآید که هنوز موفق به وصول مطالبات نشده و باید از منابع داخلی متناسبسازی را انجام دهد.
براساس اطلاعیه تأمین اجتماعی درصورتیکه در متناسبسازی حقوق بازنشستگان غیرحداقلبگیر، مبلغ متناسبسازی کمتر از ۱۰درصد حداقل دستمزد مصوب شورایعالی کار (مبلغ ۷/۱۶۶/۱۸۴ریال) باشد، میزان افزایش تا این مبلغترمیم شده و در قالب حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳ بهحساب آنها واریز میشود.
همچنین درخصوص مستمریبگیران حداقلبگیر که مشمول قانون متناسبسازی نیستند، سازوکاری با مساعدت سران قوا و وزیر کار برای پرداخت مبلغ متناسبسازی درنظر گرفته شده و از آبانماه به میزان ۱۰درصد حداقل حقوق سالجاری (مبلغ ۷/۱۶۶/۱۸۴ریال) در قالب حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳ و به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه، به همراه مستمری آبان بهحساب این افراد واریز میشود.
تأمین اجتماعی در مورد پرداخت مبلغ متناسبسازی بابت ۷ ماه قبل به افراد حداقل بگیر نیز سکوت کرده است و هیچیک از مسئولان وزارت کار و تأمین اجتماعی دراینباره اظهارنظری نکردهاند.