سرمایهگذاری در طلا میتواند از بهترین انتخابها برای سرمایهگذاری باشد. سرمایهگذاری در این فلز ارزشمند، به ویژه برای بلندمدت، میتواند انتخاب حساب شدهای برای حفظ ارزش سرمایه و رسیدن به اهداف مالی به حساب بیاید. اما برای انجام هر چه بهتر سرمایهگذاری در طلا باید زمان مناسب سرمایهگذاری را در نظر گرفت. همچنین استراتژی مناسبی برای سرمایهگذاری در این بازار دارایی انتخاب کرد. به همین خاطر، این سوال به وجود میآید که بهترین زمان و استراتژی برای خرید طلا کدام است؟ در ادامه، پاسخ این پرسش را خواهیم داد.
بهترین زمان خرید طلا چه زمانی است؟
قسمت مهمی از استراتژی خرید طلا به شناخت زمان مناسب برای خرید این فلز ارزشمند بستگی دارد. به طور کلی میتوان گفت که بهترین زمان خرید طلا به دو عامل بستگی دارد. این دو عامل شامل تغییرات نرخ ارز و نرخ اونس جهانی طلا میشود.
بنابراین تحلیل دو عامل نامبرده میتواند بهترین زمان را برای خرید طلا مشخص کند. به طور کلی، زمانی که انتظار میرود نرخ ارز یا قیمت اونس رو به افزایش بگذارد، میتوان گفت در زمان مناسبی برای خرید طلا قرار داریم. بر خلاف این موقعیت، یعنی زمانی که نرخ اونس جهانی یا به خصوص نرخ ارز در حال کاهش است، میتوان اینطور نتیجهگیری کرد که زمان مناسبی برای خرید طلا نیست. این نکته را باید در نظر داشت که تغییرات نرخ ارز در ایران نسبت به تغییرات نرخ اونس جهانی، تأثیر بیشتری بر قیمت طلا میگذارد.
عوامل موثر بر قیمت طلا
قیمت جهانی طلا و تغییرات نرخ ارز روی بهای طلا در داخل کشور اثر میگذارند. عوامل موثر روی قیمت جهانی طلا نیز به مواردی مانند نرخ بهره بانکهای مرکزی کشورهای توسعهیافته و تورم جهان دارد. عوامل بسیار تأثیرگذار داخلی روی قیمت طلا نیز عبارتند از نرخ ارز و تورم انتظاری. بررسی هر کدام از این عوامل میتواند در استراتژی خرید طلا و انتخاب بهترین زمان خرید طلا به کمک سرمایهگذار بیاید.
قیمت اونس جهانی طلا
موضوع مهمی که در تعیین نرخ طلا تأثیر میگذارد، قیمت اونس جهانی طلا است. عواملی مانند عرضه و تقاضا، سیاستهای پولی کشورهای توسعهیافته، نوسانات اقتصادی و تورم در سطح بینالمللی از عوامل مؤثر بر قیمت اونس جهانی طلا به حساب میآیند.
قیمت دلار
باید گفت که دو بازار دارایی ارز و طلا در ایران به طور مستقیم بر یکدیگر تأثیر میگذارند؛ به طوری که عموما قیمت ارز باعث رشد قیمت طلا میشود و کاهش قیمت ارز معمولا به افت قیمت طلا میانجامد. تاثیر قیمت ارز (دلار) بر طلا عموما بسیار بیشتر از عوامل دیگر است. اما بهتر است به این نکته هم اشاره کرد که چه عواملی بر قیمت دلار تأثیر میگذارند.
متغیرهای اقتصادی مانند رشد اقتصادی، نرخ بهره، تورم، میزان صادرات و واردات و کسری بودجه دولت از عوامل تأثیرگذار بر قیمت دلار هستند. عوامل دیگری هم مانند انتظارات، تحریم و سفتهبازی بر قیمت دلار اثر میگذارند.
بهترین نوع طلا برای خرید کدام است؟
خرید طلا به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام میشود. خرید مستقیم طلا به همان شیوه سنتی خرید فیزیکی طلا از طلافروشی اشاره دارد. خرید فیزیکی طلا شامل خرید انواع سکه طلا، قطعات تزئینی طلا و طلای آب شده و شمش طلا میشود.
خرید هر کدام از انواع طلای فیزیکی با دشواریها و هزینههایی همراه است که ممکن است برای فرد سرمایهگذار، به صرفه نباشد. خرید فیزیکی طلا با خطراتی مانند سرقت، گم شدن و امکان تقلبی بودن قطعه طلا در زمان خرید همراه است. از طرفی دیگر، خرید قطعات زینتی طلا با اجرت ساخت و مالیاتهایی همراه است که گاهی اوقات بخش بزرگی از رقم خرید را تشکیل میدهند. خرید انواع سکه طلا هم با میزان قابل توجهی حباب قیمتی همراه است. بنابراین خرید فیزیکی طلا که همان شیوه سنتی خرید طلا به حساب میآید، نمیتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری در طلا به حساب بیاید.
صندوق طلا یکی از بهترین گزینه های آنلاین خرید طلا است. صندوق طلا یک ابزار مالی نوین است که سبدی متشکل از گواهیهای سپرده کالایی مبتنی بر سکه طلای بورسی و اوراق مشتقه شمش طلا دارد و میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری در طلا باشد. سرمایهگذاری در صندوق طلا فاقد هزینههایی مانند اجرت ساخت و مالیات در زمان خرید و خطرات خرید طلای فیزیکی است. صندوق های طلا تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند بنابراین سرمایه گذاری در این صندوق ها امنیت کافی را دارد و افراد می توانند با خیالی آسوده در این صندوق ها سرمایه گذاری کنند.
بهترین استراتژی برای خرید طلا چیست؟
استراتژیهای خرید طلا میتواند با توجه به اهداف مالی افراد سرمایهگذار متفاوت باشد. استراتژیهای خرید طلا شامل استراتژی خرید پلهای، استراتژی معاملاتی روزانه، استراتژی معاملاتی موقعیتی و استراتژی خرید و نگه داشتن (Buy and Hold) میشود. هر کدام از این استراتژیهای با توجه به موقعیت و اهداف و انتظارات سرمایهگذار میتواند به عنوان بهترین استراتژی برای خرید طلا به حساب بیاید.
استراتژی خرید و نگه داشتن (Buy and Hold)
استراتژی (Buy and Hold) برای سرمایهگذاری بلندمدت کاربرد دارد. سرمایهگذارانی که به خاطر سابقه سودده طلا، تصمیم به سرمایهگذاری بلندمدت در این فلز گرانبها را دارند، میتوانند از استراتژی خرید و نگهداشت طلا استفاده کنند. در این روش، هدف این است که خرید و نگهداری از طلا تا زمان بازدهی قابل توجه در بلندمدت است.
برای سرمایهگذارانی که این نوع استراتژی را به عنوان بهترین استراتژی برای خرید طلا انتخاب میکنند، سرمایهگذاری در آن دسته از صندوقهای طلا مناسب است که بازارگردان فعالی داشته باشند و قیمت معاملاتی واحدهای سرمایهگذاری آنها از ارزش خالص داراییشان فاصله چندانی نگیرد.
استراتژی خرید پله ای
استراتژی خرید پلکانی یا (Martingale) به معنای بیشتر کردن حجم معاملات در مواقع ضرر است. این استراتژی برای افراد مسلط بر تحلیل بازارهای دارایی مانند طلا، مناسب است. سرمایهگذاران در صورت افت بازار و رسیدن به سطوح حمایتی مورد نظر، میتوانند خرید بیشتری انجام دهند و به جبران ضرر بپردازند. این استراتژی گاهی در مواقع نااطمینانی هم به کار میرود و افراد در طول زمان بخشی از دارایی خود را وارد یک بازار میکنند تا ریسک زیادی قبول نکرده باشند.
استراتژی معاملاتی روزانه
طبق این استراتژی، معاملهگران با توجه به رفتار بازارهای دارایی و عوامل تأثیرگذار بر قیمت طلا، سرمایهگذاری خود را انجام میدهند. استراتژی معاملاتی روزانه در طلا با نوسانگیری از نرخ طلا به طور روزانه انجام میشود.
استراتژی معاملاتی موقعیتی
استراتژی معامله موقعیت یا (Position Trading) به رویکردی منظم و برنامهریزی شده گفته میشود که در آن به تحلیل دقیق بازار و روندهای آتی بازار طلا پرداخته میشود. استراتژی معاملاتی موقعیتی بر اساس شناخت عمیق از نوسانات بازار قابل انجام است. به همین خاطر، این نوع استراتژی برای سرمایهگذارانی مناسب است که نسبت به تحلیل بازارهای دارایی از دانش و زمان کافی برخوردار هستند. گفتنی است که معاملهگران برای دریافت سود روزانه از طلا، بیشتر تمایل به سرمایهگذاری در صندوقهای طلا دارند که قیمت معاملاتی واحدهای سرمایهگذاریشان با نوسانات از ارزش خالص دارایی (NAV) آنها فاصله دارد.