جهان صنعت نیوز و به نقل از ان بی سی نیوز، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، بهزودی سناتور مارکو روبیو از ایالت فلوریدا را برای سمت وزیر امور خارجه در دولت خود معرفی خواهد کرد. این خبر را سه منبع آگاه از فرآیند انتخاب تایید کردهاند. این منابع هشدار دادهاند که ترامپ هنوز ممکن است تصمیم خود را تغییر دهد و تا زمانی که اعلام رسمی صورت نگیرد، این انتخاب نهایی نخواهد بود. روزنامه نیویورک تایمز نخستین رسانهای بود که از این تصمیم ترامپ برای انتخاب روبیو بهعنوان عالیترین مقام دیپلماتیک کشور خبر داد.
سیاست خارجی یکی از معدود حوزههایی است که در میان پایگاه حامیان ترامپ، اختلافات عمیق فلسفی وجود دارد. در جریان کارزار انتخاباتی، ترامپ وعده داد که سیاستهای “اول آمریکا” را دنبال کند. این دکترین بر کاهش کمکهای خارجی، محدود کردن مشارکت ایالات متحده در درگیریهای خارجی کنونی و اجتناب از ورود به درگیریهای جدید تاکید دارد. با این حال، حتی در میان برجستهترین حامیان ترامپ، نگرشهای متفاوتی نسبت به سیاست خارجی وجود دارد.
مارکو روبیو، که از حامیان ترامپ به شمار میرود، توسط برخی تحلیلگران بهعنوان گزینهای مطرح شده که کمتر با شعار “بازگرداندن عظمت آمریکا” (MAGA) همسو است. یکی از متحدان ترامپ به ان بی سی نیوز گفت: “روبیو گزینهای است که پایگاه سیاسی ترامپ میتواند به او اعتماد کند.”
روبیو بهعنوان یکی از اعضای کمیته روابط خارجی، گزینهای دیده میشود که میتواند تعادل میان خواستههای پایگاه سیاسی ترامپ و نیاز به سیاست خارجی کمتر مخرب را برقرار کند. متحدان ترامپ معتقدند که روبیو گزینهای است که میتواند اعتماد پایگاه سیاسی ترامپ را جلب کند و در عین حال، روابط با متحدان خارجی را بدون ایجاد تنشهای غیرضروری حفظ کند.
یکی از متحدان ترامپ گفت: “اگرچه مارکو نسبت به رئیسجمهور منتخب و معاون او سیاستهای تهاجمیتری دارد، اما فاصله او با این دو کمتر از آن چیزی است که بسیاری ممکن است تصور کنند.” این شخص افزود که روبیو در موضوعاتی مانند تعرفهها و سیاستهای مرتبط با چین، با ترامپ همسو شده است. بهعنوان مثال، او اخیراً به بسته کمک مالی جدید برای اوکراین رأی منفی داده است.
یکی از مقامات ارشد دولت فعلی به ان بی سی نیوز گفت که روبیو انتخابی “جدی” و “شایسته” خواهد بود. این مقام اظهار داشت که انتخاب روبیو میتواند باعث آرامش خاطر شود، چرا که گزارشهایی مبنی بر احتمال انتخاب ریک گرنل، سفیر جنجالی پیشین آمریکا در آلمان، نیز مطرح بود. برخی از دیپلماتهای حرفهای نگرانی داشتند که در صورت انتخاب گرنل، وزارت امور خارجه بیش از پیش سیاسی شود.
در دولت پیشین ترامپ، تعداد دیپلماتهای ارشد وزارت امور خارجه بهشدت کاهش یافت. این کاهش ابتدا به دلیل استعفاهای داوطلبانه پس از انتخابات و سپس به دلیل فرسایش نیروی انسانی رخ داد، چرا که بسیاری از اختیارات این موقعیتها به منصوبان سیاسی منتقل شد.
دونالد ترامپ در روزهای اخیر مجموعهای از انتصابها را اعلام کرده است. روز دوشنبه، او برنامه خود برای انتصاب لی زلدین، نماینده پیشین ایالت نیویورک، بهعنوان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، و مایک والتز، نماینده ایالت فلوریدا، بهعنوان مشاور امنیت ملی را اعلام کرد.
هفته گذشته نیز ترامپ اعلام کرد که سوزی وایلز، مدیر کارزار انتخاباتیاش، بهعنوان رئیس کارکنان کاخ سفید منصوب خواهد شد. روز یکشنبه، او تام هومن، یکی از مخالفان سرسخت مهاجرت را بهعنوان “رئیس مرزی” معرفی کرد.
∎