رئیس سازمان نظام پرستاری گفت که نرخ اضافه کاری پرستاران که یکی از مطالبات صنفی آنان در اعتراضات اخیر است، کمتر از چند هفته از وعده دولت پزشکیان بر مبنای ساعتی صدهزار تومان «به طور متوسط به ۶۵ تا ۶۷ هزار تومان» تقلیل مییابد.
احمد نجاتیان، به خبرگزاری حکومتی ایسنا، با انتقاد از تغییراتی که در فرمول پرداخت اضافهکاری پرستاران که توسط «شورای حقوق و دستمزد» انجام شده، گفت: بسیاری از پرستاران کشور جوان هستند و طبق این فرمول، مبلغ اضافهکاری برای کسانی که حدود ۱۰ سال سابقه دارند، به طور متوسط بین ۶۵ تا ۶۷ هزار تومان خواهد بود که تفاوت زیادی با رقم ۸۵ هزار تومانی که مسئولان اعلام کردهاند، دارد.
رئیس سازمان نظام پرستاری گفت که این سازمان با «وزارت بهداشت» درباره پرداخت اضافهکاری پرستاران جلساتی برگزار کرد و به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان برای اضافهکار توافق کردند.
وزارت بهداشت معتقد بود که این مبلغ میتواند برخی مشکلات پرستاران را حل کند. اما پس از مدتی اعلام شد که «منابع مالی دولت محدود است، بنابراین مبلغ ۸۵ هزار تومان برای پرداخت اضافهکار پرستاران تعیین شد.»
نجاتیان در ادامه افزود که مبلغ ۸۵ هزار تومان برای اضافهکاری به پرستارانی با بیش از ۲۰ سال سابقه کار اختصاص یافته است، در حالی که بیشتر این افراد تمایلی به انجام اضافهکار ندارند. در عوض، پرستاران جوانتر با سابقه کمتر از ۱۰ سال باید اضافهکاری انجام دهند و توانایی انجام آن را دارند.
نجاتیان افزود که سازمان نظام پرستاری انتظار دارد که مبلغ ۸۵ هزار تومان برای اضافهکاری پرستاران اختصاص یابد و این اعتبار حتماً از منابع عمومی تأمین شود، زیرا منابع اختصاصی بیمارستانها قادر به پوشش هزینهها نیستند.
او هشدار داد که در غیر این صورت، اگر پرداخت اضافهکاری از منابع بیمارستانها تأمین شود «معوقات پرستاران افزایش یافته و نارضایتی آنان بیشتر خواهد شد.»
نجاتیان در ادامه تاکید کرد که سازمان نظام پرستاری معتقد است پرستاران باید بتوانند خدمات مراقبتی را در یک شیفت انجام دهند و زمان کافی برای استراحت داشته باشند. اما حدود یکسوم از خدمات بیمارستانها از طریق اضافهکاری تأمین میشود که رقمی قابلتوجه است.
او افزود: «اگر ۱۲۰ هزار پرستار در بیمارستانهای دولتی مشغول به کار باشند، حدود ۴۰ هزار نفر به صورت اضافهکاری خدمات ارائه میدهند.»
نجاتیان تاکید کرد که مقایسه گروههای مختلف برای تعیین مبلغ اضافهکار اشتباه است، زیرا هیچ گروهی به اضافهکار اجباری تن نمیدهد، در حالی که «پرستاران مجبور به انجام اضافهکاری برای تأمین کمبود نیروی انسانی هستند.»
تشدید مشکلات و معضلات پرستاران در مرداد سال جاری منجر به شکلگیری یک دوره اعتصاب سراسری پیوسته و دنبالهدار شد که در آن صدها پرستار و کادر درمانی بیمارستانهای دولتی با تاکید بر تحقق مطالبات صنفی و معیشتی خود اعتراضات و اعتصابات خود را دست کم در ۱۶ استان ایران آغاز و تا شهریور ماه ادامه دادند.
بنابر گزارشها پابرجا بودن مشکلات پرستاران باعث شده بود تا رئیسکل سازمان نظام پرستاری در نامهای به وزیر بهداشت جمهوری اسلامی «افزایش تعداد بستههای خدمات پرستاری»، «افزایش ارزش نسبی خدمات برخی بخشها» و «افزایش ضریب ریالی تعرفه پرستاری به صورت واقعی» را از جمله مطالبات پرستاران اعلام کند.
تداوم اعتصابهای پرستاران به برخورد نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی با آنان و بازداشت شماری از پرستاران منجر شد که در واکنش به این اقدام وزارت امور خارجه آمریکا و شورای بینالمللی پرستاری (آی.سی.اِن) هشتم شهریور ماه از «بازداشت و محکومیت ناعادلانه» پرستاران معترض در ایران ابراز نگرانی کردند.
∎