شفقنا_نشست خبری اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران صبح روز دوشنبه ۲۱ آبان ماه با حضور اصحاب رسانه در محل این وزارتخانه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شفقنا، بقایی در ابتدای صحبت های خود گفت: حادثه تروریستی روز گذشته باعث شهادت پنج نفر از مرزبان های سروان که به هنگام ادای نماز بودند، شد. این حادثه تلخ را به خانواده و مردم سیستان و بلوچستان تسلیت می گویم. این حوادث نمی توانند خللی در مقاومت و دفاع مردم ما وارد کند.
او ادامه داد: روز گذشته در تقویم سازمان ملل متحد ۹ نوامبر “روز جهانی علم در خدمت توسعه و صلح” نامگذاری شده است، جا دارد به نقش دانشمندان در صلح و توسعه اشاره کنیم که همواره در طول تاریخ مایه مباهات بودند.
او افزود: طی یکسال اخیر رژیم صهیونیستی با حمایت برخی کشورها از علم و فناوری برای نسل کشی و ناامنی کردن غرب آسیا استفاده کرده که به نوعی سواستفاده از علم و فناوری برای قتل بشر که نقض حقوق بشری و مصداق جنگ است.
او افزود: درباره اتفاقاتی که بعد از فوت یک تبعه ایرانی که دارای گذر آلمانی هم است واکنش که مقامات آلمانی نشان دادند، ناموجه و عجیب بود این اقدام مشخصا موجب آزار ایرانیان مقیم آلمان در استفاده از خدمات کنسولی می شود. از همان ابتدا تلاش کردیم خدمات کنسولی به راحتی و با زحمت حداقلی به دست شهروندان برسد. بعد از این واقعه هم تلاش ما این است مراقب ارائه خدمات کنسولی به شهروندان مقیم ایران در خارج از کشور باشیم.
بقایی در پاسخ به سوالی درباره ادامه همکاری وزارت امور خارجه با محمدرضا رئوف شیبانی، توضیح داد: آقای شیبانی نماینده وزیر امور خارجه در منطقه عرب آسیا هستند با توجه به شرایط جدید که در لبنان ایجاد شد، ایشان متخصصان ما هستند و در ادامه از ایشان بهره خواهیم برد.
او در پاسخ به سوالی درباره برنامه ایران در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب بیان کرد: سازمان همکاری اسلامی مجموعه ای متشکل از کشورهای اسلامی و عربی منطقه است که ظرفیت زیادی برای بسیج و آگاه سازی ناشی از خطرات اقدامات رژیم صهیونیستی و نسل کشی دارد و در این باره تردیدی نیست. با توجه به حضور معنادار کشورهای عربی در این سازمان می توان از تمام این مولفه ها در سطح بین المللی برای اقدام موثرتر بهره برد.
او ادامه داد: از ارکان مهم و موثر برای پایان به نسل کشی رژیم صهیونیستی شورای امنیت سازمان ملل است که متاسفانه از هر اقدام موثری خود را منع کرده و به نوعی فلج شده است اما این مساله رافع همکاری کشور منطقه و اسلامی نیست.
او بیان کرد: در ادامه رایزنی دیپلماتیک ایران با دیگر کشورهای سازمان همکاری اسلامی، فرصتی برای همکاری فراهم می آورد که کشورهای اسلامی دیدگاه خود را مطرح کنند و دیدگاه های از سوی برخی کشورهای اسلامی به صورت مجزا -مثلا برخی کشورها تحریم تسلیحات رژیم صهیونیستی یا اخراج این کشور در سازمان ملل- را مطرح کرده که همین دیدگاه باعث می شود تا در سطح بالاتر هم مطرح و پیگیری شود.
بقائی همچنین در مورد برخی از تحلیلها در ارتباط با امکان استفاده ایران از آسمان عراق برای پاسخگویی به تجاوز رژیم صهیونیستی گفت: ما همواره با قاطعیت اعلام کردیم که به تمامیت سرزمینی کشورها پایبند هستیم و اجرای سیاست همسایگی و حسن همجواری مورد توجه ماست و آن را پیگیری و اجرا میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد تصمیم اوکراین مبنی بر لغو قرارداد پروازی بین ایران و اوکراین و صحبت های زلنسکی مبنی بر اینکه ایران موشکی به روسیه برای حمله به اوکراین نداده است، گفت: صحبتهای آقای زلنسکی کاملا گویا بود و ایشان صراحتاً اعلام کردند که ایران موشکی به روسیه تحویل نداده است و این اظهارات، نمونهای بود که نشان داد مبنای اقدامات ایذایی کشورهای اروپایی علیه ایران چه مبنای سستی دارد. آمریکاییها نیز این ادعاها را مطرح کردند و سپس اقدام به وضع تحریم علیه ملت ایران کردند.
وی در ادامه صحبتهای خود گفت: واقعیت این است که این سوال پیش میآید که چه نفعی وجود دارد که برخی از مقامات اوکراین به دنبال گسترش دایره منازعه اوکراین هستند در حالی که ایران از همان ابتدا اعلام کرد که ما بخشی از منازعه اوکراین نیستیم.
وی گفت: متاسف هستیم که برخی از مقامات اوکراینی بر بیان ادعاهای ضد ایرانی خود اصرار میکنند.
سخنگوی وزارت امور در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر تهدید بشار اسد به ترور از سوی مقامات رژیم صهیونیست گفت: مبنای تاسیس رژیم صهیونیستی،تداوم و ماندگاری آن مبتنی بر اقدامات تروریستی و خرابکاری از سوی این رژیم بوده است و از این جهت حرفهای تهدیدآمیز و تهدید به ترور که از سوی مقامات صهیونیستی مطرح میشود حرف تازهای نیست و مطمئناً کشورهای منطقه برای مواجهه با این وضعیت و اینگونه تهدیدها تدابیر لازم را اندیشیدهاند و این کار را انجام میدهند.
بقائی در مورد سفر «گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران و برخی از انتقادات مطرح شده در داخل کشور در مورد این سفر گفت: باید این سفر را در ادامه تعاملات بین ایران و آژانس در نظر گرفت و امر جدیدی نیست.
وی گفت: به نظرم این دیدارها باعث میشود که درک طرفین از ملاحظات هم بیشتر شود و به بهبود همکاریهای بین ۲ طرف کمک کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما همواره اعلام کردیم که از آژانس و شخص مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی این انتظار میرود که به دور از فشارهای سیاسی و فضاسازیهای دیگران به صورت مستقل و حرفهای عمل کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اینکه آیا خانواده جمشید شارمهد درخواستی برای انتقال جسد وی مطرح کرده است، گفت: به صورت کلی موضوعات مرتبط با انتقال متوفی در هر وضعیت فرضی طبق قوانین داخلی، وضعیت روشنی دارد و بر همان اساس اگر درخواستی باشد در مورد آن عمل میشود.
وی در مورد ادعاهای مطرح شده مبنی بر بازداشت یک ایرانی با اتهام تلاش برای ترور دونالد ترامپ گفت: ما هم در اخبار دیدیم که یک تبعه ایرانی دستگیر شده است. با نهادهای ذیرربط در ارتباط هستیم که ببینیم که وضعیت به چه شکلی بوده است.
بقائی ذر پاسخ به سوالی دیگر در همین ارتباط گفت: همانطور که پیش از این گفتم از لحاظ زمانی و موضوعی طرح این ادعا و اتهام کاملاً مشکوک و به نظرم شرورانه است.
وی ادامه داد: چیزی که من در این ارتباط از آن نام بردم میتوان این ادعاها و اتهامات را نوعی مینگذاری در روابط پیچیده ایران و آمریکا تلقی کرد و درواقع آن را یکی دیگر از مینهایی دانست که در روابط ایران و آمریکا قرار داده میشود.
بقائی گفت: ما با صراحت دخالت در این موضوع را رد کردهایم و این اتهامات را بیاساس میدانیم که نمونه مشابه نیز پیش از آن مطرح شده است.
وی ادامه داد: به نظرم سیستم قضایی آمریکا هم تحت تاثیر برخی از کلیشهها به طرح این گونه اتهامات ناروا میپردازد و گویی آنها به صورت دیفالت به طرح اینگونه ادعاها و اتهامات عادت دارند، اتهاماتی که مبنای واقعی ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران با کشورهای اروپایی گفت: روابط ما با کشورهای اروپایی دارای فراز و فرودهایی بوده و هنر این است که با درس گرفتن از این فراز و فرودها، رابطه را به گونهای تعریف کنیم که منافع ۲ طرف تامین شود.
بقایی در پاسخ به این سوال که یعنی ایران به دنبال کاهش تنش با اروپا گفت: ما با هیچ طرفی دنبال تنش نبودهایم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان به ایران گفت: رایزنیها بین ایران و عربستان در چند سال اخیر به صورت مستمر و خیلی مفید در جریان بوده است و سفر این مقام ارشد دفاعی عربستان به تهران در همین راستاست و امیدواریم که این گفتوگوها مبنای لازم را برای تقویت روابط ۲ کشور در حوزههای مختلف هرچه بیشتر فراهم کند.
بقائی همچنین در مورد سفر مشاور امنیت ملی عراق به تهران و برخی از تحلیلهایی که در مورد این سفر منتشر شده است، گفت: این سفر در ادامه گفتوگوهای بین ۲ کشور در مورد موضوعات امنیتی انجام شده است.
وی افزود : در جریان این سفر در ارتباط با ارتقای امنیت مرزی و اجرای کامل توافقنامه امنیتی بین ۲ کشور رایزنی و گفتوگو شده است.
بقائی گفت : انشاءالله در آینده نتایج سفر را از حیث ارتقای امنیت مرزها در روابط ۲ کشور شاهد خواهیم بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با وضعیت سفارتخانههای ایران که در حال حاضر سفیر ندارند، اظهار کرد: تعیین جانشین در مورد سفرایی که ماموریت آنها به اتمام رسیده و یا در حال اتمام است موضوع در دستور کار است و به تدریج سفرایی که تعیین میشوند اعلام و معرفی خواهند شد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر کنارهگیری قطر از مذاکرات آتشبس بین حماس و رژیم صهیونیستی و برخی از موضعگیریهای رسانهای مبنی بر اینکه قطر به علت اینکه ۲ طرف را عامل به نتیجه نرسیدن آتشبس میداند به همین خاطر از این موضوع کنارهگیری کرده است، گفت: اجازه دهید که وارد گمانهزنیها نشویم و بیانیه دولت قطر و حماس در این زمینه کاملا روشن است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاکید بر اینکه خواست جامعه جهانی است که هر چه زودتر نسلکشی در غزه متوقف شود، گفت: دلیل اصلی که شورای امنیت و سازمان ملل نتوانسته در این ارتباط اقدامی موثر و تاثیرگذاری انجام دهد ممانعت آمریکا بوده است. این کشور از انجام اقدام عملی از سوی شورای امنیت در این زمینه جلوگیری کرده است.
وی در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران در مورد اخبار منتشر شده در مورد سفر وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی در هفته گذشته به روسیه و ادعاهای مطرح شده در مورد طرح روسی، اسراییلی، آمریکایی برای آتشبس در لبنان و این که گفته شده طبق این طرح روسیه قرار است تضمین کند که از سوریه کمک به حزبالله نرسد واین که آیا روسیه مشورتهایی در این خصوص با ایران صورت دادهاست؟ اظهار کرد: ما همه تحولات منطقه را با دقت رصد میکنیم. آنچه در منطقه در حال وقوع است به صورت خاص در یک سال اخیر، برای ما اهمیت زیادی دارد و بنا به شرایط و مقتضیات تصمیم خود را خواهیم گرفت و حتما با شرکا و دوستان در منطقه و خارج از منطقه در ارتباط هستیم.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره ساماندهی اتباع غیرمجاز خارجی در ایران و احتمال انتقال آنها به کشورهای ثالث از جمله اروپا گفت: ساماندهی اتباع خارجی اعم از مهاجر و آواره در حیطه وظایف وزارت کشور است و کارهایی که لازم است انجام دهند در دستور کار دارند. آنچه به وزارت خارجه مربوط است حضور قانونمند اتباع است و این که اطمینان حاصل کنیم ورود اتباع خارجی به صورت قانونی انجام میشود.
وی ادامه داد: درباره سایر موضوعات، دیدگاههای خود را با مجامع ذیربط در جریان میگذاریم.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران درباره رفتن این اتباع به کشورهای ثالث و اروپایی نیز گفت: در مورد رفتن آنها به کشورهای ثالث از نظر ما مشکلی وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تعطیلی مراکز اسلامی در آلمان و پیگیریهای انجام شده در این ارتباط گفت: این مراکز اسلامی با سابقهای بسیار طولانی و چند دههای بانی ارتباط مردم با مردم بودهاند و در این ارتباط نقش مهمی ایفا کردهاند و جای تأسف است بر اساس یکسری برداشتهای سیاسی این اتفاق برای مراکز اسلامی افتاد.
وی تاکید کرد: آنها به صورت مستقل کار خود را از حیث پیگیریهای حقوقی انجام میدهند و امیدواریم در این خصوص تجدیدنظر صورت بگیرد؛ با توجه به تبعاتی که این گونه اقدامات بر ادامه ارتباطات فیمابین ۲ ملت ایران و آلمان ایجاد خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤالی درباره رای ندادن مردم آمریکا به «کامالا هریس» در انتخابات اخیر ریاستجمهوری در آمریکا گفت: الگوی رأیدهی مردم آمریکا موضوعی است که جای بررسی دارد و مرتبط با خود آمریکاست.
وی افزود: آنچه مهم است و مربوط به منطقه ما میشود و برای ما مهم است عملکرد آمریکا در قبال منطقه غرب آسیا و ایران است. طی چهار سال گذشته سیاست خصمانه دولت آمریکا علیه ملت ایران تداوم داشت و دولت آمریکا موفق نشد به وعدههای خود در جریان کارزار انتخاباتی در خصوص مذاکرات برجام و مباحث دیگر جامه عمل بپوشاند.
بقائی گفت: مهمتر از آن عملکرد دولت آمریکا در رابطه با ثبات و امنیت در منطقه و نسلکشی در غزه و گسترش آن به لبنان است. ادامه نسلکشی رژیم صهیونسیتی ناشی از حمایتها و کمکهای آمریکاست.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران افزود : این میراث نامبارکی را بر جای میگذارد و امیدواریم در فرصت باقیمانده دولت آمریکا از تشدید جنگافروزی و ادامه جنایات در غزه و لبنان ممانعت کند. دولتمردان آتی آمریکا از این وضعیت درس بگیرند و به وعدههایشان در کارزار انتخاباتی متعهد باشند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ملتهای جهان با دقت رفتار دولت آمریکا اعم از قبل و آتی را مشاهده میکنند.
انتهای پیام