شناسهٔ خبر: 69643949 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

مراسم تجلیل از جواد یساری در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد

تکریم صدای ممنوعه

دنیای اقتصاد : سرانجام پس از سال‌ها جواد یساری، خواننده قدیمی، در یک مراسم رسمی حضور یافت و از او تجلیل شد. چند سال پیش نقل‌قولی از او به صورت گسترده در شبکه‌های مجازی منتشر شد که گفته بود ۴۰ سال اجازه فعالیت ندارم آیا بس نیست؟ او گفته بود اجازه بدهند کار کند و قول می دهد استاندارد کارش را بالا ببرد. جواد یساری حالا در یک مراسم رسمی همان حرف‌ها را تکرار کرد.

صاحب‌خبر -

شانزدهمین همایش شعر و موسیقی کانون ادبی زمستان به «موسیقی کوچه‌بازاری» اختصاص داشت و به پاس سال‌ها تلاش در عرصه موسیقی و وطن‌دوستی، از جواد یساری در فرهنگسرای ارسباران تجلیل شد. نکته عجیب این مراسم حضور هنرمندان و ورزشکاران و جمعیت قابل‌توجهی از مردم بود که آمده بودند تا از این خواننده تجلیل کنند. جواد یساری در این مراسم گفت: من عاشق خوانندگی‌ام؛ فقط می‌خواهم با کسب مجوز بخوانم. جرمم چیست؟ اگر اشتباه خواندم در گوشم بگویید این را نخوان! همچنین یکی از حاضران در تجلیل او، تعبیر جالبی به کار برد: «روشنفکران ما وقتی شکست عشقی می‌خوردند، جواد یساری گوش می‌کردند اما برای ما از فرانک سیناترا می‌گفتند!»

جواد یساری درباره ممنوع‌ از کاری خود گفت: من عاشق خوانندگی‌ام و فقط می‌خواهم با کسب مجوز بخوانم. من بچه تهرانم و آدم اینجایم، جایی نمی‌روم و عاشق خوانندگی هستم. جرمم چیست؟ اگر اشتباه خواندم در گوشم بگویید این را نخوان.

در این مراسم اکبر آزاد، ترانه‌سرای قدیمی، درباره این خواننده گفت: هیچ خواننده‌ای را در عمرم ندیدم که این‌قدر با‌احساس بخواند. وقتی می‌خواند احساس می‌کنم کل ماجرا خودش است؛ مردی افتاده، پهلوان و هنرمند.

در ادامه رضا اشعاری شاعر نیز سخنرانی کرد و گفت: چقدر زیباست که جمعیتی با دل و جان، بی‌هیچ محاسبه‌ای آدم را دوست داشته باشند؛ آدم دوست ندارد گه‌گاه، شبیه کسی باشد و می‌خواهد خودش باشد اما وقتی وارد شدم، استقبال کردند و من را با آقای یساری اشتباه گرفتند. خوشحال شدم چون کسی که در دل و جان مردم خانه دارد، زیباست که آدم احساس کند شباهتی به او دارد.

سپس مهدی یغمایی، خواننده، درباره یساری بیان کرد: خیلی برایم جذاب و جالب‌توجه است که موسیقی اصطلاحا کوچه‌بازاری این‌قدر تاثیر دارد و با وجود اینکه این همه سال از آن گذشته، همچنان ملودی‌ها و کلام‌ها در ذهن مردم جاری است و این هنرمندان که در این عرصه فعالیت می‌کردند، در دل مردم جا دارند. هیچ افتخاری برای هنرمند بالاتر از این نیست که در دل مردم باشد و نه فقط در نگاه مردم.

سعید امیرسلیمانی، بازیگر، یکی دیگر از سخنرانان مراسم بود. اوگفت: یک موسسه‌ای داریم که برای هنرمندان پیشکسوت است. وقتی شنیدند که می‌خواهد تجلیلی شود این وظیفه را به من دادند و گفتند به عنوان یک پیشکسوت بیایم و این سبد گل را تقدیم آقای یساری کنیم. ان‌شاءالله به‌زودی به این موسسه هم وارد شود. من خاطرات بسیاری از او دارم. من هنرمندی به این فروتنی ندیدم.

رضا خرم، فرزند زنده‌یاد همایون خرم، نیز در این مراسم گفت: صداقت، بی‌تکلفی و خلوص از ویژگی‌های موسیقی کوچه‌بازاری است. او افزود: پدرم اعتقاد به ژانر در موسیقی نداشت و خط‌کشی نداشت. اخیرا هم پاپ سنتی درست شده است اما پدرم اعتقاد به این تفکیک‌ها نداشت. آنچه موسیقی را تفکیک می‌کند، کلام و ریتم است و خلوص و ذوق در موسیقی کوچه‌بازاری دیده می‌شود. پدرم معتقد بود ابتذال در موسیقی معنا ندارد و هیچ موسیقی‌ای نداریم که مبتذل باشد. می‌توانیم برای هر موسیقی ارزش‌گذاری کنیم اما ابتذال معنا ندارد.

لاله‌زار بستر زایش هنر

نصرالله مدقالچی، دوبلور پیشکسوت، خطاب به این خواننده گفت: به زبان کوچه‌بازاری چاکرتم. لاله‌زار بستر زایش هنر این مملکت بوده است. یساری از آدم‌هایی است که در تئاتر دهقان رشد کرد. افتخار می‌کنم در حضور وی و مردم هستم و برای این هنرمند جوانمرد آرزوی سلامتی دارم.

بیژن شکرریز، مستندساز و عکاس سینما، یکی دیگر از سخنرانان مراسم بود. او گفت: سال ۱۳۵۴ فرخ غفاری در تلویزیون به من گفت درباره لاله‌زار کار بسازم. با اسماعیل مهرتاش در تئاتر جامعه باربد در ارتباط بودم و مرحوم دهقان و نصر هم در تئاتر بودند. آقای غفاری از من حمایت کرد و فیلم لاله‌زار را ساختم. ما سینمای بدنه داشتیم و موسیقی‌ای که در لاله‌زار شروع شد جزو موسیقی بدنه بود. مرحوم ابتهاج هم به صدای لاله‌زاری اعتقاد داشت و جمعیتی که سیاه‌بازی‌های لاله‌زار را می‌دیدند عمدتا به خاطر خواننده‌ها بود و تمام جاده‌های ما در اختیار خواننده‌های کوچه‌بازاری بود. چرا رادیو و تلویزیون کارهای دیگران را کپی و پخش می‌کند؟ داود مقامی رفت، وقتی شما غروب جبلی را گوش می‌دهید تصویر پاییز را می‌بینید. چرا جواد یساری‌ها و جبلی‌ها نه؟ آقای یساری، مردم شما را دوست دارند همان‌گونه که فردین و ناصر ملک‌مطیعی برای مردم عزیز بودند، حضور شما برای نسل کنونی هم غنیمت است.

محمدرضا طالقانی، پیشکسوت کشتی ایران، در این مراسم گفت: حالم امروز خیلی خوب بود. درود به این مردم که برای تقدیر از یساری آمده‌اند. جواد یساری بچه‌محل من است و او کشتی‌گیر بوده است.

همچنین محمدحسین فرحبخش، تهیه‌کننده سینما که چند سال پیش در فیلم «دشمن زن» با این خواننده همکاری کرده، گفت: بعد از انقلاب، آهنگ‌های قدیمی را زیرکانه در آثار سینمایی جا دادم و کج‌فهمی افرادی که سر کار بودند موجب شد این افراد سر کار نباشند. این نگاه را باید برانداخت.

سپند امیرسلیمانی، بازیگر سینما و تلویزیون، هم گفت: ممنون که تا این حد بااحساس بودید. خیلی خوشحالم از پنج‌سالگی جواد یساری را شناختم و غم و غصه او را در سال‌هایی که کار نکرد می‌دیدم. با همکاری علی ضیا برنامه‌ای را ساختیم و جواد یساری را آوردیم و خدا را شاکرم از آن برنامه، این تابو شکست و آن برنامه که یک لایو اینستاگرامی بود ۴۰میلیون بازدید خورد.

سجاد عزیزی آرام، شاعر و ترانه‌سرا، آخرین کسی بود که درباره این خواننده حرف زد و گفت: اصطلاح کوچه‌بازاری، اصطلاح بدی نیست؛ ما ژانر موسیقی عامه‌پسند داریم و راک جزئی از موسیقی عامه‌پسند است. موسیقی کوچه‌بازار برخاسته از مردم است نه آنکه خواننده در خیابان بخواند. اگر حس می‌کنید اصطلاح ضعیف سماعی است، به دلیل برخورد ما بوده است. روشنفکران ما وقتی شکست عشقی می‌خوردند، جواد یساری گوش می‌کردند اما برای ما از فرانک سیناترا می‌گفتند. اگر تمام سازهای ایرانی را به آلمان ببرید و بخواهید یک کنسرت تمام‌ایرانی برگزار کنید جلوی آن را می‌گیرند، اما ما نسبت به موسیقی خود بی‌رحم هستیم.