شناسهٔ خبر: 69637425 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: صراط‌نیوز | لینک خبر

دیابت پنجمین علل مرگ و میر در کشور

معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: دیابت پنجمین علت مرگ و میر در افراد 30 تا 70 سال در کشورمان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش صراط به نقل از فارس ، دیابت بیماری مربوط به قند خون است. قند خون انسان از نوع "گلوکز" است. گلوکز منبع اصلی تأمین انرژی برای سلول‌های بدن است به همین دلیل می‌توان از گلوکز یا قند خون به‌عنوان موتور حرکت و منشأ انرژی بافت‌ها و اعضای بدن نام برد. اگر قند خون پایین باشد، به دلیل ازبین‌رفتن سوخت‌وساز، بدن قدرت انجام کارهای عادی را نخواهد داشت و ضعف و بی‌حالی مفرط به فرد دست خواهد داد. از سوی دیگر بالارفتن قند خون هم برای بدن مضرّ است. قند خون بیشتر از حد استاندارد می‌تواند به پروتئین‌ها و سایر اجزای خون متصل شده و بیماری‌های مختلفی را در بدن ایجاد کند.بدن انسان دارای مکانیسم بسیار دقیق و مؤثری برای کنترل سطح قند خون است. عملکرد این مکانیسم ها باعث می‌شود تا در اغلب ساعات شبانه‌روز میزان قند خون افراد در یک حد مشخص و ثابتی حفظ شود.

علیرضا رئیسی در سمینار دوروزه تازه‌های دیابت در ایران با بیان اینکه در دوران همه‌گیری کرونا بیشترین مرگ‌ومیر و گرفتاری‌ها برای کشورهایی بود که بیماری‌های غیرواگیر و جمعیت سالمندان آنها زیاد بود، گفت: اگر بیماری‌های غیرواگیر جدی گرفته و کنترل شود، در برابر بیماری‌های واگیر نیز آسیب‌پذیری کمتری خواهیم داشت.وی با اشاره به مطالعه‌ای در مورد دیابت در سال 2021، گفت: بر اساس این مطالعه در دنیا از هر 10 نفر یک نفر به دیابت مبتلا هستند. از هر 9 نفر یک نفر دچار اختلال در تحمل گلوکز یا بالاتر از حد طبیعی بودن قند خون بعد از غذا(IGT) و از هر 18 نفر یک نفر دچار اختلال در گلوکز ناشتا یا بالاتر از حد طبیعی بودن قند خون در زمان صبح و قبل از غذاخوردن(IFG) است.معاون وزیر بهداشت یادآور شد: همچنین از هر دو فردی که مبتلا به دیابت یا در معرض دیابت هستند، یک نفر شناسایی و تشخیص داده نشده که عدد بالایی است، بنابراین اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی به جامعه نقش بسیار مهمی در پیشگیری از دیابت یا عوارض آن باشد.به گفته رئیسی، سه‌چهارم از بیماران دیابتی در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت سکونت دارند و بر خلاف تمام شاخص‌ها از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی، فشارخون بالا و مصرف دخانیات که سازمان جهانی بهداشت بر کاهش آنها در کشورها هدف‌گذاری کرده، اما در مورد دیابت تأکید دارد که اگر شیوع این بیماری ثابت نگه داشته شود، کشورها کار بزرگی انجام داده‌اند.
وی، به ادغام برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت در نظام شبکه بهداشت و درمان کشور از سال 83، اشاره و عنوان کرد: از آن زمان غربالگری و بیماریابی برای افراد بالای 30 سال آغاز شد.به گفته معاون بهداشت همچنین سال 94 سند کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر در کشور تدوین و در دوره قبل مسئولیت بنده در وزارت بهداشت، برنامه‌های خوبی در این زمینه انجام شد و در این زمینه جزو کشورهای سرآمد منطقه و حتی در دنیا بودیم و موفقیت‌های کشورمان موردتوجه سازمان جهانی بهداشت قرار گرفت.رئیسی ادامه داد: همچنین برنامه ایراپن در کشور اجرا شد، اما سند ملی کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر در طول سه سال گذشته مورد بی‌توجهی قرار گرفت که امیدواریم در این دوره احیا شود. وی افزود: این سند بر 4 رفتار کم‌تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف دخانیات و الکل تمرکز داشت؛ چراکه مهم‌ترین شیوع بالای 4 بیماری از جمله بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی و سرطان بود و سازمان جهانی بهداشت نیز اخیراً بر اختلالات روانی در بیماری‌های غیرواگیر به‌ویژه دیابت، تأکید دارد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت از تهیه چارچوب ملی ارائه خدمت در بیماری دیابت خبر داد و گفت: ثابت نگه‌داشتن میزان شیوع دیابت، افزایش پوشش درمان بیماران دیابتی به 90 درصد تا سال 2025، بهبود کیفیت درمان در 85 درصد از بیماران، تحت پوشش قرارگرفتن داروهای جدید و تشکیل پرونده الکترونیک و ثبت 100 درصدی بیماران دیابتی تا سال آینده، از مهم‌ترین اهداف این چارچوب است.وی تأکید کرد: در دولت چهاردهم تشکیل پرونده الکترونیک و ثبت 100 درصدی بیماران دیابتی در مراکز دولتی و غیردولتی در بخش سرپایی و بستری را در دستور کار داریم و قول می‌دهیم که رجیستری دیابت در این دوره، تکمیل شود و این از اولویت‌های اصلی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت است.
دیابت پنجمین علل مرگ و میر در کشور
رئیسی از دیابت به‌عنوان چهارمین علل مرگ‌ومیر در کشور تا قبل از ظهور کووید 19 یادکرد و گفت: با ظهور کووید 19، دیابت پنجمین علت مرگ‌ومیر در افراد 30 تا 70 سال در کشورمان شد. از سوی دیگر، باید به حوادث ترافیکی که سومین عامل مرگ‌ومیر مردم ایران است، توجه ویژه‌ای شود. معاون بهداشت وزارت بهداشت اضافه کرد:‌چراکه مرگ‌ومیر این حوادث در سال گذشته بیش از 20 هزار نفر تخمین زده شده و اکثر این افراد، مبتلا به بیماری‌های غیرواگیر نبودند؛ در تصادفات جاده‌ای، جوان‌ها را از دست می‌دهیم که با اهدافمان در حوزه جوانی جمعیت در تضاد است. باید تلاش کنیم که جمعیت جوان را سالم، شاداب و تندرست حفظ کنیم.

برچسب‌ها: