خبرگزاری فارس از شروع دور جدید قطع برق در ایران از فردا و از استان کرمانشاه خبر داد و به نقل از مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه، نوشت: «خاموشیهای ۲ ساعته در مناطق مختلف استان در بخش خانگی و تجاری به علت کمبود سوخت نیروگاهها و جلوگیری از مازوتسوزی و آلودگی هوا از ۲۰ آبانماه آغاز میشود.»
محمد مرادی تاکید کرده این اقدام با توجه به نا ترازی در تولید و مصرف برق به دلیل کمبود سوخت نیروگاهها و جلوگیری از مازوتسوزی و آلودگی هوا انجام خواهد شد.
بنابر گزارش رسانهها، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در روزهای گذشته از توقف مازوت سوزی در سه استان البرز، مرکزی و اصفهان خبر داده بود.
به گفته شینا انصاری، کارگروه ملی آلودگی هوا تصمیم گرفت مازوت سوزی در این سه نیروگاه ممنوع شود.
آن طور که محمد جعفر قائم پناه، معاون اجرایی مسعود پزشکیان اعلام کرده در این اقدام سلامت مردم بر تامین برق ترجیح داده شده و وزارت نیرو مکلف به تدوین جدول خاموشی برای کل ماههای سال شده است.
اقدامی که نگرانیها از خاموشی و در بخش صنعت را دامن زده است. در همین رابطه مهدی بستانچی، رییس شورای هماهنگی شهرکهای صنعتی سراسر کشور در حساب کاربری ایکس خود نوشت: «امیدوارم خاموشیهایی که معاون اجرایی رییس جمهور گفته لاجرم پیش میآید، دوباره مانند تابستان گریبان صنعت را نگیرد. دستاورد تعطیلی بی برقی صنایع در تابستان۱۴۰۳ کاهش حدود ۳۰ درصدی تولید بود.»
خبرگزاری فارس اما در واکنش به این اقدام دولت آن را «فرار رو به جلو» خوانده و نوشته است: «دولت به صورت نمایشی خبر توقف مازوت سوزی داد تا بعدا به استناد آن برای قطعی برق زمستانی بهانه بتراشد.»
بنابر اعلام این خبرگزاری تامین گاز نیروگاهها در ۲ هفتۀ اول آبان ۳۰ درصد نسبت به پارسال کم شد و ذخیرۀ گازوئیل نیروگاهها هم به کمتر ۱۲۶۰ میلیون لیتر رسید تا شبکۀ برق ایران در یکقدمی شرایط «فوق اضطراری» قرار گیرد.
این خبرگزاری در ادامه در مورد شرایط حاکم بر حوزه انرژی کشور نوشته است که «خاموشی در خانههای مردم، کارخانهها، مزارع، ادارهها و بخشهای تجاری از پیامدهای ورود به شرایط فوق اضطراری است.»
نویسنده گزارش تاکید کرده است که از شهریور امسال بنا بر گزارش وزارت نیرو نه تنها فرآیند پر شدن ذخایر سوخت مایع نیروگاهها متوقف شد بلکه در این مدت یکسوم از حجم این ذخایر راهبردی هم آب رفت تا سرانجام معاون اجرایی رئیس دولت از بازگشت برنامۀ قطعی برق پس از ۳ سال خبر بدهد.
یک روزنامهنگار اقتصادی در این رابطه به صدای آمریکا گفت که «دولت به دنبال سرپوش گذاشتن بر قطعی گسترده برق در ماههای پیش رو بوده و موضوع آلودگی هوا بهانه است.»
رضا غیبی تاکید کرده «اگر دولت به دنبال حل مشکل آلودگی هوا بود میتوانست شرکتهای ایران خودرو و سایپا را تا رعایت استانداردهای روز دنیا تعطیل کند چرا که سهم خودروسازان از آلودگی هوا بین ۶۰ تا ۷۰ درصد است.»
غیبی همچنین به مشکلات تامین انرژی برای بخش صنعت اشاره کرده و گفت: «در زمستان سال جاری قطع همزمان برق و گاز آسیبهای جبرانناپذیری به صنایع وارد خواهد کرد.»
بنابر گزارشها ناترازی در حوزه انرژی در سالهای اخیر شدت گرفته و در حال حاضر ایران با ناترازی برق، آب، گاز، بنزین و گازوئیل روبرو است.
کارشناسان معتقدند هیچ راهکار کوتاه مدت برای رفع ناترازی وجود ندارد و اجرای برنامههای توسعهای نیازمند بودجه چند صد میلیارد دلاری و حداقل ۴ سال زمان است.
∎