به گفته معاون مالی و اقتصادی گروه مپنا، مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریال از بدهی ۵۰۰۰ میلیاردریالی مپنا به سهام عدالت در هفته جاری تسویه میشود.
قصه واریز بخش سوم و باقیمانده سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ شرکتها همچنان ادامه دارد؛ سودی که مرحله نخست آن آذرماه و مرحله دوم آن اسفندماه پارسال به حساب بیش از ۴۳ میلیون سهامدار واریز شد و بر اساس وعدههای داده شده بنا بود مرحله سوم و تسویه این سود خرداد ۱۴۰۳ باشد، اما بدعهدی برخی شرکتها سبب شد تا این وعده محقق نشود.
حالا تاخیر در واریز سود سهام عدالت وارد یکساله میشود؛ سودی که برای نخستین بار در تاریخ سهام عدالت سهمرحلهای شده است.
شایان ذکر است در حالی سهامداران عدالت، سود سهام مجامع سال ۱۴۰۱ خود را به طور کامل دریافت نکردهاند که بخش قابلتوجهی از مجامع سال ۱۴۰۲ شرکتها نیز برگزار شده است، و رفته رفته باید سهامداران سود این مجامع را دریافت کنند.
هر چند که مجید عشقی رئیس قبلی سازمان بورس و احسان خاندوزی وزیر پیشین اقتصاد قول پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت تا پایان خردادماه امسال را داده بودند، حالا این تاخیر به آبان ماه کشیده شده است.
آن طور که مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار پیشتر گفته بود، در مجموع تاکنون برای پرداخت مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان پول واریز شده است که اگر مبلغ باقی مانده هم به آن اضافه شود حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت خواهد بود. تنها شرکت مپنا برای عملکرد سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰۰ میلیارد ریال بدهی دارد که تاکنون پرداخت نشده است.
در این زمینه احمد رضا فراست، معاون مالی و اقتصادی گروه مپنا گفته بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده اقدام به تامین مالی از طریق بانک کردیم و در هفته جاری مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریال از بدهی ما به سهام عدالت تسویه میشود و طبق برنامهریزیهای انجام شده از سایر روشهای تامین مالی به امید خدا در اولین فرصت باقی مانده بدهی خود را در قالب افزایش سرمایه و موضوعات دیگر اجرایی میکنیم و بدهی سود سهام عدالت را تسویه کامل خواهیم کرد./ اقتصاد آنلاین
برای فروش سهام عدالت به کجا مراجعه کنیم؟
سهام عدالت نوعی یارانه است که از سوی دولت به منظور خصوصیسازی شرکتهای دولتی، کاهش مالکیت دولت و فقرزدایی به اقشار مختلف جامعه اعطا میشود. سهام عدالت سبدی متشکل از سهام ۴۹ شرکت دولتی (بورسی و غیربورسی) است. این شرکتها بخشی از سهام خود را میان مردم تقسیم کرده و هر چند وقت یک بار سودی را به سهامداران پرداخت میکنند. این سهام تا سال ۱۳۹۹ در اختیار کامل دولت بود ولی از این سال، دولت تصمیم به ایجاد تغییراتی در وضعیت مالکیت و نحوه خرید و فروش آن گرفت. در ادامه سعی شده است اطلاعات کاملی از طریقه آزادسازی و نحوه فروش سهام عدالت ارائه شود.
نحوه فروش سهام عدالت
از آغاز فعالیت سهام عدالت تا سال ۱۳۹۹ فرآیند مدیریت این سهام بر عهده دولت بود. به طوری که صاحبان سهام نقشی در مدیریت سبد خود نداشته و به صورت سالانه سود خود را دریافت میکردند. اما با توجه به تصمیماتی که از سوی دولت و سازمان بورس اوراق بهادار گرفته شد، صاحبان سهام عدالت میتوانند بر داراییهای خود مدیریت داشته و برای فروش این سهام تصمیمگیری کنند.
لازمه آزادسازی سهام عدالت داشتن مجوز مدیریت مستقیم توسط صاحب سهام است. بنابراین با اعلام دولت تمامی دارندگان سهام عدالت توانایی مدیریت سهام عدالت خود به دو روش مستقیم و غیرمستقیم را دارند. از این رو طی تصمیمگیری جدید، افراد میتوانستند دارایی خود را به دو روش نامبرده به فروش برسانند. همزمان با آزادسازی سهام عدالت در خردادماه سال ۱۳۹۹ امکان فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت فراهم شد.
آزادسازی (فروش) سهام عدالت به صورت مستقیم
در این روش، فروش سهام عدالت به صورت مستقیم انجام میشود. با انتخاب روش مستقیم افراد میتوانند به دو طریق سبد خود را مدیریت کنند و نسبت به فروش آن اقدام کنند:
نگهداری سهام عدالت و انجام معامله بر روی آن در بازار بورس
در این روش سهامداران مانند معامله در بورس عمل میکنند. به این صورت که افراد با داشتن کد بورسی و از طریق کارگزاریهای فعال در بازار سرمایه میتوانند سهام عدالت را آزاد کرده و به طور مستقیم بر آن مدیریت داشته باشند. لازم به ذکر است برای داشتن کد بورسی افراد در ابتدا باید در سامانه سجام ثبت نام کنند و سپس با دریافت کد بورسی نسبت به آزادسازی سهام عدالت خود اقدام کنند.
آزادسازی سهام عدالت از طریق کارگزاریها و بانکها:
در این روش صاحبان سهام میتوانند سهام عدالت خود را از طریق کارگزاریها و بانکها به فروش برسانند. لازم به ذکر است با انتخاب هر یک از روشها دیگر امکان تغییر روش وجود ندارد.
در روش فروش از طریق کارگزاریها، ابتدا باید وارد سامانههای معاملاتی کارگزاریها شد و با تکمیل مراحل ثبت نام و موارد خواستهشده، وکالت فروش سهام عدالت خود را به کارگزاری واگذار کرد. با این وکالتنامه، کارگزاری مدیریت سهام عدالت را برعهده میگیرد و با فروش مقدار سهام مشخصشده، وجه آن را با کسر کارمزد به حساب سهامدار واریز میکند.
در روش فروش از طریق بانک، میبایست صاحب سهام بهعنوان دارنده سهام به صورت حضوری به بانک مراجعه کند. در این فرآیند، فرمهای خواستهشده تکمیل و اطلاعات حساب بانکی که سود سهام عدالت به آن واریز میشود، در اختیار بانک قرار داده میشود. با انجام این فرآیند، وکالت آزاد سازی سهام عدالت به بانک مورد نظر داده شده و وجه حاصل از فروش سهام بعد از کسر کارمز به حساب سهامدار واریز میشود.