شناسهٔ خبر: 69621186 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

پژوهشگر حقوق:

رژیم صهیونیستی از نظر دیوان دادگستری بین المللی «اشغالگر» است/ دفاع از مظلوم در قانون اساسی ایران به صراحت آمده است

حوزه/ دکتر دشتی تصریح کرد: دیوان دادگستری بین المللی رژیم صهیونیستی را غاصب و اشغالگر شناسایی کرده و هرگونه عملیات علیه اشغالگر را مشروع می داند. پس رژیم غاصب صهیونیستی نمی تواند بگوید حمله حماس، مصداق حمله تروریستی علیه او بوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، دکتر محمدتقی دشتی پژوهشگر حقوق با حضور در تلویزیون اینترنتی «پاسخ» مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه های علمیه، لزوم همبستگی با کودکان و نوجوانان فلسطینی را تشریح کرد.

روزی با عنوان «روز حمایت از کودکان و نوجوانان فلسطین»

دشتی با اشاره به اینکه یک روز از سال نیز با همین عنوان نامگذاری شده است، گفت: در سال ۲۰۰۰ وقتی که «محمد الدوره» کودک فلسطینی که پشت پدرش پناه گرفته اما مورد اصابت تیر خشم، غضب و کینه صهیونیست ها قرار گرفت، وجدان بشریت دیگر خودش را نشان داد و به پیشنهاد جمعیت دفاع از ملت فلسطین که در کشور ما و سایر کشورهای جبهه مقاومت فعال است، سالروز شهادت آن کودک مظلوم فلسطینی به عنوان «روز حمایت از کودکان و نوجوانان فلسطین» نامگذاری شد.

وی اظهار کرد: اگر بخواهیم یک محتوا و مفهوم را ماندگار کنیم، می بایست یا بر اساس آن نمادسازی کنیم و یا نهادسازی یا مناسبت سازی را در پیش گیریم. این امر در سراسر دنیا مرسوم است و به طور مثال اگر ایام محرم را نداشتیم، آن گاه بود که آموزه های حسینی و فلسفه قیام امام حسین(ع) نیز از یادها می رفت.

لزوم غنی سازی محتوایی مناسبت ها

دشتی تولید محتوا در ایام خاص را از جمله عوامل زنده ماندن مفاهیم مرتبط با مناسبت ها برشمرد و گفت: به فضل الهی اگر این مناسبت ها را با غنی سازی محتوایی یادآوری کنیم، نسل جوان ما هم این مناسبت ها را فراموش نخواهد کرد.

وی بیان داشت: باید دانست که در عرصه جهانی نیز در سال ۱۹۷۷ مجمع عمومی سازمان ملل «روز جهانی حمایت از فلسطین» را تعیین کرده است.

از منظر اسناد جهانی جنایات رژیم صهیونیستی چه تعارضاتی به دنبال دارد؟

این پژوهشگر حقوق با تأکید بر اینکه گفت و گو با جوانان و نوجوانان بر اساس منطق جهانی می تواند نتایج خوبی را به دنبال داشته باشد، تصریح کرد: ممکن است این قشر از جامعه سؤال بپرسند که منطق اسلام و منطق جمهوری اسلامی ایران که برای ما روشن است، اما برای ما تشریح کنید که از منظر منطق و اسناد جهانی جنایات رژیم صهیونیستی چه تعارضات و مشکلاتی دارد؟

وی گفت: در همین جنایت یکساله حدود ۶۰ درصد از کشته شدگان زن و کودک هستند. طبق تعریف کنوانسیون حقوق کودک، «کودک» به افراد زیر ۱۸ سال اطلاق می شود. هرچند که ما از منظر اسلام افراد زیر ۱۵ سال را کودک می دانیم؛ اما بر اساس تعریف کنوانسیون حقوق کودک، این عدد ۱۸ سال است.

حدود ۲۰ هزار نفر کودک فلسطینی در طول یکسال اخیر شهید شده اند

دشتی اظهار کرد: بر اساس تعریف کنوانسیون حقوق کودک در طول یکسال اخیر حدود ۴۴ درصد از کشته شدگان غزه کودکان بوده اند. یعنی از بیش از ۴۰ هزار نفری که در طول یکسال گذشته شهید شده اند، حدود ۲۰ هزار نفر کودک هستند.

وی کنوانسیون های چهارگانه سازمان ملل را مشتمل بر حقوق بشردوستانه خواند و افزود: از نظر کنوانسیون چهارگانه حقوق بشردوستانه که در سال ۱۹۴۹ در سازمان ملل تصویب شد و از کنوانسیون های بسیار فراگیر و خدشه ناپذیر است، حقوق بشردوستانه یعنی حقوقی که باید در جنگ رعایت شود. کنوانسیون چهارم آن در مورد حقوق غیرنظامیان است که زنان و کودکان نیز جزو آن می باشند.

کشتن حتی یک کودک به صورت عامدانه در جنگ، جنایت جنگی محسوب می شود

این پژوهشگر حقوق با تأکید بر اینکه در کنوانسیون های چهارگانه سازمان ملل کشتن حتی یک کودک به صورت عامدانه در جنگ، جنایت جنگی محسوب می شود، گفت: این در حالی است که در یکسال گذشته حدود ۲۰ هزار کودک فلسطینی در جنگ و به صورت عامدانه از سوی رژیم صهیونیستی کشته شده است.

وی اقدامات شرورانه رژیم صهیونیستی علیه زنان و کودکان فلسطینی را از منظر کنوانسیون های بشردوستانه «جنایت جنگی» دانست و دشتی گفت: حمله به مناطق غیرنظامی و بمباران کودکان و زنان به طور مسلم جنایت جنگی محسوب می شود.

همه غربی ها عضو این کنوانسیون هستند به جز آمریکا!

دشتی در پرداخت به کنوانسیون حقوق کودک تصریح کرد: همه غربی ها عضو این کنوانسیون هستند به جز آمریکا! جالب است که آمریکا عضو این کنوانسیون نیست. از نظر این کنوانسیون هرگونه خدشه به حق حیات، حق بر آموزش، حق بر تغذیه، حق بر سلامت و حق بر امنیت روانی کودکان ممنوع است. حال باید پرسیده شود که با چه منطقی این کودکانی که در فقر غذایی، وضعیت کاملاً غیربهداشتی، محاصره کامل و فقدان امنیت روانی و آموزش به سر می برند، آن طور که باید مورد توجه مجامع جهانی قرار نگرفته اند؟

کوچ اجباری در کشورهایی که مورد اشغال قرار می گیرند مصداق جنایت جنگی است

استاد دانشگاه افزود: از منظر کنوانسیون ژنوساید یا «نسل کشی» هم در فلسطین اشغالی جنایت جنگی به طور قطعی رخ داده است. زیرا کوچ اجباری در کشورهایی که مورد اشغال قرار می گیرند مصداق جنایت جنگی است. از منظر این کنوانسیون هر نوع کوچی که فرد را مجبور به ترک وطن کند، مصداق جنایت جنگی می باشد. تاکنون شاهد بوده ایم که رژیم صهیونیستی چندین بار مردم غزه را از شمال به جنوب و از جنوب به شمال به طور اجباری کوچ داده اند و این جنایت جنگی است.

وی ادامه داد: از نظر منطق حقوق بشری هیچ جای تردید و شک و شبهه ای وجود ندارد که اقدامات رژیم صهیونیستی جنایت جنگی است. اما چرا با این جنایات مقابله نمی شود و مورد رسیدگی قرار نمی گیرد، موضوعی است که به سیاست های شوم نظام سلطه آمریکا در منطقه غرب آسیا باز می گردد.

دفاع باید متقابل، متناسب و منصفانه باشد

دشتی رژیم صهیونیستی را مرتکب جنایت جنگی قطعی دانست و عنوان داشت: ممکن است رژیم غاصب صهیونیستی بگوید که من مورد حمله تروریستی قرار گرفته ام و در نتیجه از خودم دفاع می کنم! در پاسخ به این مدعا باید گفته شود که دفاع باید متقابل، متناسب و منصفانه باشد. مثلاً اگر به شما حمله ای شده باشد که طی آن ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر کشته داده باشید می بایست حمله ای متناسب با آن برای پاسخ دهی طراحی کنید.

رژیم صهیونیستی از نظر دیوان دادگستری بین المللی نیز «اشغالگر» اعلام شده است

وی یادآور شد: نکته مهم دیگر این است که از نظر دیوان دادگستری بین المللی هرگونه پاسخ نظامی رژیم جعلی اسرائیل به تحرکات فلسطینی ها نامشروع است. زیرا دیوان دادگستری بین المللی رژیم صهیونیستی را غاصب و اشغالگر شناسایی کرده و هرگونه عملیات علیه اشغالگر را مشروع می داند. پس رژیم غاصب صهیونیستی نمی تواند بگوید حمله حماس، مصداق حمله تروریستی علیه او بوده است. زیرا اساساً رژیم صهیونیستی از نظر دیوان دادگستری بین المللی اشغالگر اعلام شده و می تواند از جانب صاحبان کشور اشغال شده مورد تهاجم قرار گیرد و این تهاجم مشروع است.

این پژوهشگر حقوق گفت: شاید ما از سازمان های بین المللی خیلی ناراحتیم بخاطر اینکه انتظارمان از آن ها خیلی بیشتر از اینهاست. اما باید بدانیم این سازمان ها کارهایی هم انجام داده اند. مثلاً رژیم اسرائیل چندبار در مجمع عمومی سازمان ملل محکوم شده و برخی از اقدامات آن در شورای امنیت سازمان ملل نیز مورد محکومیت قرار گرفته است.

عوامل ناکارآمدی سازمان های بین المللی

وی برخی از قطعنامه های نهادهای حقوق بشری را مشتمل بر محکومیت صریح رژیم صهیونیستی برشمرد و اظهار کرد: با این وجود متأسفانه چند عامل موجب ناکارآمدی سازمان های بین المللی در این عرصه شده است. یکی از آن ها حقوق بین المللی است که ضعیف بود و اساساً برخی از حقوقدانان حقوق بین الملل را حقوق نمی دانند؛ زیرا می گویند این نوع از حقوق ضمانت اجرا ندارد. در واقع حقوق زمانی می تواند مثمر ثمر باشد که وقتی بر اساس آن کسی محکوم شد، ضمانت اجرا داشته باشد.

امپراطوری ثروت و وحشت

دشتی افزود: دومین عامل ناکارآمدی سازمان های بین المللی امپراطوری ثروت و وحشت است که آمریکا، غرب و امپریالیسم آن را ایجاد کرده است. هر کشوری که بخواهد علیه اسرائیل حرفی بزند آمریکا سعی می کند نفس آن را قطع کند. همین امر موجب ترسیدن بسیاری از کشورها در رابطه با موضع گیری و مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی شده است.

وی تصریح کرد: در مراسم حج با حجاج کشورهای مختلف صحبت می کردیم؛ بسیاری از آن ها می گفتند شما چگونه جرأت در افتادن با آمریکا را پیدا کرده اید و اصلاً در افتادن با آمریکا به هیچ وجه شدنی نیست! آن ها از آمریکا خیلی وحشت داشتند و دولت هایشان این وحشت را در دل ملت های خود نیز رسوخ داده اند.

منفعت گرایی، یکی دیگر از عوامل ناکارآمد شدن سازمان های بین المللی

این پژوهشگر حقوق در تبیین منطق مادی گرایی حاکم در دنیا به عنوان سومین عامل ناکارآمدی سازمان های بین المللی در مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی اظهار کرد: در عصر حاضر منافع ملی برای کشورهای مختلف دنیا مهمترین مسئله است. پس وقتی منفعت برای کشورها مهمترین مسئله می شود، پس در هر موضوعی این گونه محاسبه می کنند که اگر در آن ورود داشته باشند برای آن ها سودی خواهد داشت یا خیر؟!

وی تأکید کرد: این گونه است که در مسائلی که خلاف میل ابرقدرتی همچون آمریکا باشد، کشورهای منفعت گرا هرگز ورود نخواهند کرد. منطق منفعت باعث می شود وجدان بشری عقب برود و کشورهای مختلفی نتوانند در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی بایستند.

در این فضا بیانیه های سازمان هایی همچون دیده بان حقوق بشر هم به مراتب بی اثر است

دشتی گفت: سازمان های بین المللی متشکل از دولت ها هستند و تصمیم گیری های آن ها منوط به تصمیم گیری و رأی دهی دولت هاست. وقتی دولت ها می ترسند رأی دهند، هیچ اتفاق خاصی هم رقم نخواهد خورد. در این فضا بیانیه های سازمان هایی همچون دیده بان حقوق بشر هم به مراتب بی اثر است. زیرا چنین سازمان هایی اساساً دولتی و حاصل از گرد هم آمدن دولت ها نیستند.

وی منطق حاکم بر جهان را منطقی دیکتاتورمآبانه برشمرد و گفت: امپراطوری رسانه اصلی ترین عامل ترویج این منطق در دنیای کنونی است. در تئوری پدیدارشناسی یا فنومنولوژی گفته می شود آنچه برای شما پدیدار می شود، الزاماً مطابق با واقعیت نیست.

دنیا را از دریچه رسانه ها می شناسیم و این امپراطوری رسانه قلب واقعیت کرده است

استاد دانشگاه با یادآوری اینکه رسانه ها بر اساس نظر و سلیقه خود دنیا را به مردم جهان معرفی می کنند، ابراز داشت: ما در حال حاضر دنیا را از دریچه رسانه ها می شناسیم و این امپراطوری رسانه قلب واقعیت کرده است. این گونه است که ممکن است ما بدیهی ترین جنایات را ببینیم، اما برایمان مهم نباشد! اما یک عامل بسیار فرعی برای ما به عامل اصلی تبدیل شود.

وی اظهار کرد: بر اساس منطق منفعت گرایی که کشورهای استثمارگر عصر حاضر دارند و رسانه در اختیارشان هست، شناساندن دنیای حقیقی به مردم کار بسیار دشواری است. آشنایی مردم دنیا با واقعیت ها هم فقط از طریق رسانه قابل تحقق می باشد. بارها از زبان توریست هایی که به ایران آمده اند شنیده ایم که می گویند رسانه ها ایران را برای ما به صورت یک منطقه بسیار وحشتناک ترسیم کرده اند و ما با ترس و ریسک پذیری بالایی به ایران سفر کرده ایم!! اما حالا که آمده ایم و خودمان واقعیت ایران را می بینیم نگاهمان کاملاً متفاوت شده است.

از ۱۳ خبرگزاری بین المللی ۱۲ مورد آن ها در دست صهیونیست ها و در آمریکاست

دشتی خبرگزاری های معتبر بین المللی را ۱۳ مورد برشمرد و گفت: از این میان ۱۲ خبرگزاری در دست صهیونیست ها و در آمریکاست و تنها یک خبرگزاری وجود دارد که سیاست های آن با سایر آن ها متفاوت است و آن خبرگزاری الجزیره می باشد. البته همین یک خبرگزاری نیز با سیاست گهی به نعل و گهی به میخ فعالیت های خود را دنبال می کند.

وی بیان داشت: در زمانی که آمریکا قصد حمله به عراق و اشغال این کشور را داشت، بر اساس نظرسنجی های صورت گرفته در داخل خود آمریکا بیش از ۸۰ درصد از مردم آنجا با وقوع این جنگ اعلام مخالفت کردند، اما آنها با استفاده از امپراطوری رسانه در عرض یک ماه توانستند کاری کنند که بیش از ۸۰ درصد مردم آمریکا موافق جنگ شود و پس از آن بود که به عراق حمله کردند.

غربی ها با جمهوری اسلامی ایران سر سازش نخواهند داشت

این پژوهشگر حقوق با تأکید بر اینکه غربی ها با جمهوری اسلامی ایران سر سازش نخواهند داشت، تصریح کرد: آن ها هیچ گاه به صورت استراتژیک و ریشه ای با ما سازش نمی کنند و فقط شاید در زمینه های تاکتیکی بتوان شاهد چنین سازشی بود. زیرا ما ادعا می کنیم که نظامی مردم سالار و در چارچوب دین را تأسیس کرده ایم که معایب لیبرال دموکراسی را نداشته اما محاسن آن را دارد. لیبرال دموکراسی در تاریخ نشان داده است که هیچ گونه رقیبی را نمی پذیرد.

وی گفت: لیبرالیسم با جمهوری اسلامی در افتاده تا آن را دچار فروپاشی کند. زیرا معتقد است بهترین نظریه تاریخ است. فوکویاما با صراحت تأکید می کند که نظریه لیبرال دموکراسی بهترین نظریه تاریخ بوده و نظریه ای برتر از آن نخواهد آمد. در نتیجه آن ها تلاش می کنند انقلاب اسلامی ایران را به چالش بکشانند و آن را در رسیدن به آرمان هایش شکست دهند.

دفاع از مظلوم از آرمان ها و رسالت های جمهوری اسلامی است

دکتر دشتی اظهار کرد: علت مقابله جمهوری اسلامی ایران با رژیم غاصب صهیونیستی و تفاوت رفتار آن در مقایسه با بسیاری از دولت ها این است که دفاع از مظلوم یکی از آرمان ها و رسالت های جمهوری اسلامی است و در بند ۱۶ اصل سوم قانون اساسی کشور ما هم بر این امر تصریح دارد.

وی افزایش فشارهای حقوقی را از مهمترین راهکارهای مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی خواند و افزود: ما باید با زبان حقوقی با دنیا حرف بزنیم؛ زیرا این زبان را همه پذیرفته اند.

بهتر است روی ملت ها سرمایه گذاری کنیم

این استاد دانشگاه با اشاره به لزوم سرمایه گذاری روی ملت ها به جای دولت ها، گفت: دولت ها با منطق منفعت گرایی که دارند، کارایی چندانی برای مقابله با جنایتکاران پیدا نمی کنند و بهتر است روی ملل سرمایه گذاری کنیم.

وی ایجاد فشارهای روانی و رسانه ای برای مقابله با آمریکا و اسرائیل را یکی دیگر از راهبردهای اثرگذار در این عرصه دانست و گفت: مردم می توانند این فشارها را با حضور میلیونی در تظاهرات و راهپیمایی ها ایجاد کنند و این موضوع در عین اینکه وحشت سنگینی در قلب دشمنان ایجاد می نماید، دولتمردان و نیروهای جبهه مقاومت را هم پشتیبانی کرده و روحیه می بخشد.

دشتی در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم خداوند متعال با تعجیل در فرج آقا امام زمان(عج) این زخم را التیام ببخشد، اما تا آمدن خورشید می بایست ما هم چراغی روشن کنیم و چراغ راه ملل مختلف باشیم. امام راحل(ره) چراغی روشن کردند، ملت ما و سایر ملت ها را بیدار نمودند و مقام معظم رهبری نیز این چراغ را روشن نگه داشته اند. همه ما وظیفه داریم نگذاریم این چراغ خاموش شود و باید بدانیم اگر بتوانیم مسلمین و همه مظلومان عالم را یاری کنیم، خداوند نیز ما را یاری خواهد کرد و این وعده الهی است.

انتهای پیام