شناسهٔ خبر: 69597938 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

بررسی سیره اجتماعی حضرت‌زینب(س) و ایستادگی ایشان مقابل ظلم در گفت‌وگو با دکتر کبری خزعلی

الگوی والای زنان برای حمایت از مظلومان و جهاد تبیین

به فرمایش رهبر معظم انقلاب، حضرت زینب کبری(س) با صبر و تدبیر بی‌نظیر خود، گنجینه‌ای از ظرفیت‌های روحی و عقلانی زنان را به جهانیان عرضه کرد. میلاد این بانوی بزرگ، فرصتی گرانبها برای بازنگری در آموزه‌های الهی و انسانی ایشان و بهره‌برداری از آن‌ها در مسیر حقیقت و عدالت است.

صاحب‌خبر -

​​​​​​​زنان مسلمان ایران‌زمین با تأسی به سیره عملی حضرت زینب(س) می‌توانند در دفاع از حقوق ملت‌های مظلوم به‌ویژه مردم فلسطین، نقشی تأثیرگذار ایفا و با حفظ استقامت و عزت خود، همچون ایشان در برابر ظلم و ستم ایستادگی کنند.
برای پرداختن به این موضوع، گفت‌وگویی با دکتر کبری خزعلی، نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی در شورای فرهنگی اجتماعی زنان کشور داشتیم. ایشان با تبریک میلاد مبارک حضرت زینب(س) تأکید می‌کند این بانوی بزرگوار که در دامن حضرت فاطمه زهرا(س) و در آغوش تربیت امیرالمؤمنین علی(ع) پرورش یافت، همواره نماد استقامت و ایستادگی در برابر مصیبت‌ها و ظلم‌ها بوده است. دکتر خزعلی در ادامه به ویژگی‌های منحصر به‌فرد حضرت زینب(س) اشاره و بر ضرورت تأسی به سیره آن بانو در حمایت از ملت‌های مظلوم به‌ویژه فلسطین تأکید می‌کند.

الگوهای ایثار و مقاومت
دکتر خزعلی با اشاره به الگوهای والای حضرت زینب(س) می‌گوید: این بانوی باعظمت همانند مادر بزرگوارش خانم فاطمه زهرا(س) و حضرت خدیجه کبری(س) در عرصه‌های مختلف زندگی، نمونه‌ای بی‌بدیل از صبر، ایثار و مقاومت را به بشریت نشان داد. حضرت خدیجه کبری(س) در سخت‌ترین دوران، با فدای جان و مال خود در راه حمایت از پیامبر اسلام(ص) ایستاد و با تمام وجود در مقابل تحریم‌های ظالمانه کفار در شعب ابی‌طالب مقاومت کرد و به جهاد اقتصادی و معنوی پرداخت و در نهایت با فدای جان شریف خود در این مسیر، نقش سترگی در پیشبرد اهداف دین اسلام ایفا کرد. حضرت زینب(س) نیز در روز عاشورا و پس از آن، با صبر و استقامت خود به تبلور عینی این ویژگی‌ها تبدیل شد. او در مصیبت کربلا نه تنها از خود عزمی راسخ و استوار نشان داد، بلکه در برابر ظلم و فساد یزید و یزیدیان، نماینده‌ای از حق و حقیقت شد. سخنانی که از او در برابر دشمنان خداوند صادر شد، نشان از ایمان راسخ و بصیرت الهی‌اش داشت که همچون مشعلی فروزان در دل تاریکی‌های تاریخ، راهنمای آزادگان شد.
وی ادامه می‌دهد: حضرت زهرا(س) در عرصه امر به معروف و دفاع از ولایت چنان درخشید که به عنوان بزرگ‌ترین الگو برای زنان در تاریخ اسلام شناخته می‌شود و با حضور پرقدرت و بی‌مانند خود، نقشی منحصر به فرد در تاریخ ایفا کرد. او هم مادر بود، هم همسر و هم زنی در اوج اقتدار، عزت، علم و حکمت، به‌گونه‌ای که پیامبر اسلام(ص) او را «ریحانه‌النبی» یعنی گلی از گل‌های پیامبر نامید و از وجود مبارکش به عنوان افتخار یاد می‌کرد. حضرت زهرا(س) تا پای جان از امامت دفاع کرد و در برابر تمامی سختی‌ها و فتنه‌ها ایستاد، به‌گونه‌ای که حتی جان خود و فرزندش را در این مسیر فدای ولایت و امامت کرد.

حضرت زینب(س)، نماد عقل، تدبیر و فداکاری در دفاع از حقیقت و امامت
نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی در شورای فرهنگی اجتماعی زنان کشور ادامه می‌دهد: سیره پربار و بی‌نظیر حضرت زهرا(س) بدون شک الگویی سازنده و تعیین‌کننده برای حضرت زینب کبری(س) بود. حضرت زینب(س) در این مسیر، با اندیشه‌ای روشن و تدبیری حکیمانه نقش‌آفرینی کرد که او را به عنوان «عقیله بنی‌هاشم» در تاریخ ثبت کرد. در حقیقت، در خانواده بنی‌هاشم که بزرگان و سرورانی چون حضرت حسنین(ع)، حضرت عباس(ع) و دیگر شخصیت‌های عظیم‌الشأن وجود داشتند، تنها حضرت زینب(س) به این مقام عظیم دست یافت. لقب عقیله بنی‌هاشم به معنای بانویی با عقل و درایت بی‌نظیر است که در مدیریت بحران‌ها، هدایت‌گری در دوران پر فتنه و حمایت از حق، از دیگران پیشی گرفت. زینب کبری(س) به عنوان یک زن، در کربلا و پس از آن، در دفاع از حقیقت و امامت نه تنها از نظر عقلانی و حکمت الهی، بلکه از نظر فداکاری و شجاعت نیز در تاریخ بشریت بی‌نظیر شد. او به‌طور خاص در راهی که حضرت زهرا(س) برایش ترسیم کرده بود، با بصیرت و عقلانیت درخشید و پیام‌آور نهضتی شد که تا همیشه در دل تاریخ باقی خواهد ماند.
خزعلی تصریح می‌کند: حضرت زینب(س) نمونه‌ای از عقل، تدبیر، احساس، تقوا و تفکر بود. در پایان جنگ سخت کربلا، جنگ نرم آغاز شد و حضرت زینب(س) با رهبری بی‌نظیر خود، مسئولیت جهاد تبیین را بر دوش گرفت. در این مسیر، زنان اهل‌بیت(ع) و حتی کودکان به‌ویژه کودک سه‌ساله و نوزاد شش‌ماهه، با فداکاری‌هایشان نقش‌آفرینی کردند. همان‌طور که امروز در غزه، لبنان و جبهه مقاومت، زنان و کودکان مظلوم با خون خود در حال تغییر سرنوشت جهان هستند و ان‌شاءالله این خون‌ها به‌زودی تحولی عظیم به وجود خواهد آورد.

الگوی مقاومت و رهبری زنان در جهاد تبیین و دفاع از ولایت
این استاد حوزه و دانشگاه بیان می‌کند: حضرت زینب(س) در جهاد نرم خود، ترکیبی از عاطفه و عفاف، عقلانیت و تدبیر، تحلیل سیاسی و رهبری کاروان اسرای کربلا را بر عهده داشت. نخستین تحلیل سیاسی ایشان در سخنرانی غروب عاشورا نمایان شد، جایی که به ماجراهای بعد از رحلت پیامبر (ص) اشاره کرده و در واقع یادآور شد ضربه‌ای که به اسلام وارد و موجب انحراف مسیر آن شد، از همان زمان بود که برخلاف حق ولایت امیرالمؤمنین(ع) عمل شد. پس از این سخنرانی تاریخی، زنان در خیمه‌های دشمن نیز قیام و از اهل‌بیت(ع) دفاع کردند. همان‌طور که در زیارت جامعه کبیره، امام هادی(ع) به ویژگی «ساسةَ الْعِبَاد» اشاره و بیان می‌کند اهل بیت(ع) در کنار عبادت، در مدیریت جامعه و سیاست نیز پیشوایان بی‌نظیری بودند. سیاست و عبادت برای ایشان یکی بود و این همان الگویی است که زنان امروز در جبهه مقاومت با پیروی از آن، در برابر جبهه شرارت، به‌ویژه آمریکا و اسرائیل ایستاده‌اند.
خزعلی می‌گوید: امروز زنان ما در جبهه‌های مختلف جهاد می‌کنند و هر شهیدی که تقدیم می‌شود، گروهی بیدارتر و مقاوم‌تر جایگزین آن می‌شود. در لبنان، سردار بزرگ مقاومت شهید نصرالله و یارانش با رهبری حکیمانه خود جبهه مقاومت را به جلو برده‌اند و زنان نیز در این مسیر با فداکاری‌های بزرگ، نقشی بی‌بدیل ایفا کرده‌اند. زنان با حضور فعال در عرصه‌های مختلف ازجمله حمایت‌های فرهنگی، اجتماعی، بهداشتی و حتی رزمی، در کنار مردان و کودکان مقاوم، به تقویت جبهه مقاومت می‌پردازند. در این راستا، زنان به‌ویژه در عرصه جهاد تبیین می‌توانند با روشنگری در فضای مجازی، آموزش‌های اجتماعی و فرهنگی و حتی با حمایت‌های مالی و مادی خود در قالب کمک به جبهه مقاومت، به تقویت اتحاد و همبستگی مسلمانان بپردازند. به‌ویژه حضور زنان در مجامع بین‌المللی و طرح مسائل حقوقی می‌تواند پرونده‌های حقوقی شهدای غزه، لبنان و دیگر مناطق مقاومت را به جهانیان عرضه و به‌عنوان صدای حق‌خواهی مظلومان در سطح جهانی عمل کند.
دکتر خزعلی خاطرنشان می‌کند: زنان مقاوم و بیدار اسلام با ارسال کمک‌های مادی ازجمله پوشاک گرم، پتو، غذا و حتی با انجام عباداتی چون روزه و نماز استیجاری و صرف درآمد آن برای کمک به جبهه، در کنار مقاومت ایستاده‌اند تا ثابت کنند همچنان همانند حضرت زینب(س) هم در عرصه معنوی و هم در عرصه مبارزه، پایمردی خواهند کرد. ما زنان آماده‌ایم پرچم اسلام و ولایت را به صاحب اصلی آن، حضرت ولی‌عصر(عج) برسانیم و در عصر ظهور، در سپاه آن حضرت و در مسیر صلح و عدالت جهانی، آخرین و رترین نقش‌آفرینی‌ها را داشته باشیم.

خبرنگار: مریم احمدی شیروان