شناسهٔ خبر: 69577716 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: افکارنیوز | لینک خبر

بررسی تاثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران

به گفته یک کارشناس اقتصادی، نتیجه انتخابات آمریکا تفاوتی در اقتصاد ما ایجاد نمی‌کند. بلکه اقتصاد ما منوط به خودمان است و باید در جهت حل آن گام برداریم.

صاحب‌خبر -

شصتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از ساعاتی پیش آغاز شد و در این دوره از رقابت‌های انتخاباتی، دونالد ترامپ، نماینده جمهوری‌خواهان و رئیس جمهوری پیشین آمریکا و کامالا هریس، نماینده دموکرات‌ها و معاون حال حاضر بایدن، برای ورود به کاخ سفید با یکدیگر رقابت می‌کنند.

آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین و قدرتمندترین اقتصاد جهان همواره تاثیر چشمگیری بر اقتصاد بین‌الملل داشته و تعیین‌کننده بسیاری از مناسبت‌های اقتصادی بوده است. همچنین سیاست‌های آمریکا نیز با روی کار آمدن هر حزب دستخوش تغییراتی می‌شود. از همین روی یکی از دغدغه‌های مهم مردم و فعالان اقتصادی در این روزها، تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران است.

در همین راستا، پیمان مولوی کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز، اقتصاد ایران پس از انتخابات آمریکا و نتیجه روی کار آمدن هر یک از نامزهای ریاست جمهوری را بررسی می‌کند.

نتیجه انتخابات آمریکا تاثیر زیادی بر اقتصاد ایران نمی‌گذارد

مولوی در ابتدای این گفت‌وگو توضیح داد: «برخلاف دیدگاه عموم مردم که معتقدند پیروزی یک دموکرات در انتخابات آمریکا برای ایران خوب است و پیروزی ترامپ را برای اقتصاد کشور نامناسب می‌دانند، واقعیت این است که ایران در نقطه‌ای است که آمدن ترامپ یا هریس تفاوت اساسی در اقتصاد کشور ایجاد نمی‌کند.»

او افزود: «ایران در نقطه‌ای قرار گرفته که از لحاظ موقعیت اقتصادی و فروش نفت، جایگاه قبلی خود را ندارد و نفت ایران با اضافه تولید در عربستان یا آمریکا جایگزین می‌شود. برای بررسی اندازه اقتصاد ایران نیز کافی است اقتصادی مثل امارات را در نظر بگیریم که با جمعیتی معادل یک دوازدهم ایران، تولید ناخالص داخلی 540 میلیارد دلاری دارد و این رقم برای ایران 350 میلیارد دلار است.»

مولوی ادامه داد: «مساله مهم این است که چه سناریوهایی ممکن است رخ دهد؛ اما در هر صورت تاثیر پیروزی هر یک از نامزدها بر اقتصاد ما تفاوت زیادی نخواهد داشت.»

ترامپ همچنان می‌تواند چین را مجبور کند که از ایران نفت نخرد

این کارشناس اقتصادی ابتدا سناریو پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا را بررسی کرد و گفت: «اگر ترامپ بخواهد روش قبلی خود در سال‌های 1396و 1397 را تکرار کند و ایران را برای مذاکره تحت فشار بگذارد، سوال اینجاست که آیا می‌تواند با استفاده از اهرم نفت و باقی کالاهای صادراتی، کشورهای دیگر و به‌ویژه چین را مجبور کند از ایران نفت نخرند یا خیر؟ بر اساس نوع رابطه آمریکا و چین و اندازه مبادلات اقتصادی آنها، به نظر می‌رسد این امکان همچنان وجود دارد.»

او افزود: «در صورت تکرار این اتفاق،  کسری بودجه ایران دوباره افزایش خواهد یافت، دولت از سیاست کنترل نقدینگی فاصله خواهد گرفت و بار دیگر وارد فاز تورمی می‌شویم. اما اگر این اتفاق نیفتد و فروش نفت محدود نشود، اقتصاد ایران روند کنونی خود را ادامه خواهد داد.»

ممکن است دموکرات‌ها به سمت تحریم نفتی نروند

مولوی در بررسی سناریو پیروزی هریس نیز تصریح کرد: «با آمدن هریس نیز می‌توانیم چنین وضعیتی را در اقتصاد پیش‌بینی کنیم. البته در صورت پیروزی دموکرات‌ها ممکن است به سمت تحریم نفتی نرویم اما احتمالاً اتفاقات و اجماعات دیگری رقم خواهد خورد که مربوط به حوزه‌های نظامی و سیاسی است.»

در شرایط کنونی، رشد اقتصادی برای ایران یک رویاست

این کارشناس اقتصادی با اشاره به کم شدن 70 برابری ارزش ریال در 15 سال اخیر و ناکامی دولت‌ها در حوزه سیاست‌گذاری پولی و مدیریت اقتصاد گفت: «در شرایط کنونی اقتصاد ایران و همچنین وضعیتی که در حوزه بین‌المللی برای کشور پیش آمده، رشد اقتصادی صرفاً می‌تواند یک رویا باشد؛ چراکه بسیاری از افراد فقط به فکر کوتاه‌مدت هستند و این رویکرد در سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها تاثیرگذار است. بنابراین تاثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران از این دید، منوط به خودمان است.»

دموکرات‌ها با پنبه سر می‌برند

مولوی در پاسخ به این سوال که دولت چهاردهم با کدام دولت در آمریکا می‌تواند توافق بهتری داشته باشد توضیح داد: «برخلاف چیزی که همیشه در ایران پمپاژ می‌شود، جمهوری‌خواهان نسبت به دموکرات‌ها دیدگاهی عملی به مذاکرات دارند اما جریان دموکرات، همیشه با پنبه سر بریده است.»

او در ادامه گفت: «مهم این است توافقی که انجام می‌شود به شکلی باشد که آمریکا هم بتواند دید پایداری نسبت به آن داشته باشد. اگر چنین توافقی شکل بگیرد، تفاوتی بین دموکرات و جمهوری‌خواه وجود ندارد.»

رقبای منطقه‌ای علاقه‌ای به بازگشت اقتصاد ایران به مدار رشد ندارند

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افرادی وجود دارند که جلوی توافق را می‌گیرند گفت: «لابی‌هایی وجود دارند که علاقه‌ای به بازگشت اقتصاد ایران به مدار رشد ندارند. علت این موضوع نیز آن است که اگر رشدی اتفاق بیفتد، منابع اقتصادی که به سمت این افراد می‌رفت، تغییر جهت خواهد داد.»

او در ادامه به وضعیت اقتصادی ایران در منطقه پرداخت و گفت: «ایران با رقبای منطقه‌ای خود مانند ترکیه، امارات، عربستان، آذربایجان و کشورهای دیگر نیز روبه‌روست. رتبه اعتباری ایران نسبت به این کشورها پایین است و ما نمی‌توانیم جذب سرمایه کنیم و زمانی که بخواهیم به سمت بالا حرکت کنیم، از سهم آنها کم می‌شود.»

مولوی در پایان خاطرنشان کرد: «مساله این است که هر کشور می‌خواهد منابع بیشتری را جذب کند و این حتی در مورد عربستان و امارات هم صادق است و اینکه همه با هم و برای هم کاری انجام دهیم، در واقعیت وجود ندارد. در نتیجه رسیدن ایران به توافق با سنگ‌اندازی‌هایی همراه خواهد شد.»