بسیاری از تحلیلگران هنگام اظهارنظر درباره این دوره از انتخابات ویژگی اصلی آن را شکاف عمیق سیاسی و کمسابقه در آمریکا میدانند. انتخابات ریاستجمهوری این دوره اولین رایگیری پس از انتخابات سال ۲۰۲۰ است که بدون پذیرش شکست از سوی نامزد بازنده به پایان رسید.
سناریویی که احتمال تکرار آن این بار نیز منتفی نیست چرا که بسیاری از صاحبنظران بر این باور هستند که دونالد ترامپ تنها در صورت پیروزی خودش در رایگیری، نتیجه را به رسمیت خواهد شناخت.
از هفت ایالت ویسکانسین، میشیگان، پنسیلوانیا، کارولینای شمالی، جورجیا، آریزونا و نوادا به عنوان هفت ایالت کلیدی این دوره از رایگیری یاد میشود. این در حالی است که امکان شگفتیآفرینی یکی از دو نامزد در برخی از ایالتهای دیگر مانند ویرجینیا، آیووا، مینهسوتا و فلوریدا نیز منتفی نیست.
نتیجه انتخابات چه زمانی مشخص خواهد شد؟
تعیین تکلیف نتیجه انتخابات آمریکا به میزان نزدیکی آرای دو نامزد در کالج الکترال و ایالتهای کلیدی بستگی دارد. به همین دلیل پاسخ به این سوال پیش از شب اعلام نتایج انتخابات ممکن نیست.
این احتمال وجود دارد که شمارش آرا مانند سال ۲۰۲۰ تا چند روز در ایالتهای کلیدی طول بکشد. جو بایدن، رئیسجمهوری کنونی آمریکا در سال ۲۰۲۰ چهار روز پس از روز برگزاری انتخابات به عنوان برنده رایگیری معرفی شد.
این در حالی است که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ در ساعات اولیه شمارش آرا توانست پیروزی خود در کالج الکترال را مسجل کند.
روز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا طی سالهای گذشته جای خود را در عمل به «هفته» انتخابات ریاستجمهوری داده است زیرا هر کدام از ایالتها قوانین خاص خود را برای اخذ رای و شمارش آراء دارند.
تعیین تکلیف دو ایالت جورجیا و کارولینای شمالی که امسال نیز از جمله ایالتهای کلیدی هستند در سال ۲۰۲۰ به ترتیب ۱۶ و ۱۰ روز پس از روز انتخابات صورت گرفت. به این ترتیب اگر نتیجه آرای کالج الکترال به یکی از این دو ایالت یا یکی دیگر از ایالتهای کلیدی وابسته باشد ممکن است نتیجه انتخابات تا چند هفته بعد نیز مشخص نشود.
البته این امر به میزان نزدیکی آرای کامالا هریس و دونالد ترامپ در این ایالتها بستگی خواهد داشت.
به همین دلیل هم احتمال دارد که نتیجه انتخابات در ساعات اولیه بامداد چهارشنبه به وقت تهران مشخص شود و هم اینکه این نتیجه تا ساعتها، روزها و بلکه هفتهها بعد هم هنوز مشخص نشده باشد.