گروه بینالملل دفاعپرس: مردم آمریکا در شرایطی خودشان را برای حضور در پای صندوقهای رأی آماده میکنند که بر اساس تازهترین نظرسنجیهای صورت گرفته شاهد رقابت فشردهای مابین «کامالا هریس» و «دونالد ترامپ» در این دوره از انتخابات هستیم.
نظام انتخاباتی در آمریکا با شیوه انتخابات در کشور ما متفاوت است، در ادامه آنچه باید درباره نحوه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در آمریکا بدانید آمده است؛ در آمریکا شهروندان برای رای دادن باید برخی از معیارهای اساسی برای رای دادن را داشته باشند. شهروند آمریکا باشند، ساکن ایالتی که برای رای دادن ثبت نام کردند، باشند و سن قانونی رای دادن یعنی ۱۸ سال به بالا را داشته باشند.
شرایط برای رای دهندگان میتواند از ایالتی به ایالت دیگر متفاوت باشد، بهویژه در مورد محکومیتهای کیفری. بهعنوان مثال، افرادی که دارای سابقه کیفری هستند ممکن است، در ایالتهای خاص با محدودیتهایی مواجه شوند، از جمله از دست دادن حق رای برای همیشه.
تقریبا ۱۶۰ میلیون رای دهنده در آمریکا برای این انتخابات ثبت نام کردهاند، اما همه آنها رای نمیدهند. در انتخابات ۲۰۲۰، مشارکت حدود ۶۶ درصد بود که بالاترین میزان مشارکت در بیش از یک قرن گذشته در آمریکا بوده است.
سیاست ایالات متحده تحت سلطه دو حزب است، دموکراتهای عمدتا چپ میانه و لیبرال و جمهوریخواهان جناح راست و محافظهکار. نامزدهای احتمالی از هریک از احزاب برای رقابت برای نامزدی ریاست جمهوری حاضر میشوند. دموکراتها و جمهوریخواهان برای انتخاب نامزد خودشان، انتخابات اولیه یا گروههای حزبی را در هر ایالت برگزار میکنند که در نهایت با نامزدی در کنوانسیون ملی جمهوریخواهان یا دموکراتها، پیروز میشود. این چرخه اکنون کاملا هریس، معاون دموکرات رئیس جمهور آمریکا را در مقابل دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق جمهوری خواه قرار داده است.
جو بایدن در ابتدا بهدنبال انتخاب مجدد برای دوره دوم ریاست جمهوری بود، اما در ماه ژوئیه پس از یک عملکرد فاجعه بار در مناظره با ترامپ که سؤالاتی را در مورد توانایی او برای نشستن روی کرسی ریاست جمهوری برای چهار سال دیگر ایجاد کرد، از نامزدی انتخابات کنار رفت.
نامزدهای شخص ثالث یا مستقل هم در انتخابات حضور دارند، مانند جیل استاین از حزب سبز، چیس الیور از حزب لیبرتارین و کورنل وست، استاد دانشگاه ضد جنگ.
در مرحله انتخابات، نامزدهای ریاست جمهوری نمایندگانشان را منصوب میکنند، در این انتخابات، تیم والز، فرماندار دموکرات مینه سوتا و جی دی ونس، سناتور جمهوری خواه اوهایو که در صورت موفقیت هریک از نامزدها، معاون رئیس جمهور خواهند شد.
بعد از این رویه رای دهندگان رای خود را برای انتخاب رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور به صندوق میاندازند و نتیجه این رای سپس از طریق مجمع الکترال اعلام میشود.
از سال ۱۸۴۵، انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا در اولین سهشنبه نوامبر برگزار میشود. با این حال، رای دهندگان در اکثر ایالتها این امکان را دارند که زودهنگام رای دهند و بیش از ۵۲ میلیون رای قبلا داده شده است.
برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، ۲۷۰ رای الکترال لازم است که اکثریت ۵۳۸ رای الکترال موجود است. این سیستم میتواند نتایج شگفتانگیزی ایجاد کند: یک نامزد میتواند آرای مردمی را در سراسر آمریکا به دست آورد و در عین حال کالج انتخاباتی را از دست بدهد. این مورد تاکنون پنج بار در تاریخ ایالات متحده اتفاق افتاده است. آخرین نمونه در سال ۲۰۱۶ بود، زمانی که ترامپ با وجود حدود سه میلیون رای در سراسر کشور، بر هیلاری کلینتون پیروز شد.
معمولا برنده همان شب انتخابات معلوم میشود، اما سال ۲۰۲۰ چند روز طول کشید تا تمام آرا شمرده شود. اگر رئیس جمهور تغییر کند، دوره بعد از انتخابات تا زمان سوگند رسمی بهعنوان دوره انتقالی شناخته میشود.
این دورهای است که در آن دولت جدید، شامل وزرای کابینه، برنامههای خود را برای دوره جدید شکل میدهد.
براساس آخرین اطلاعات و آمارهای موجود تا این لحظه حدود ۷۵ میلیون آمریکایی رأی خود را به صندوق انداخته تا سرنوشت کشورشان را برای یک دوره چهارساله تعیین کنند.
شهروندان آمریکایی در انتخابات روز سهشنبه رأی خودشان را نه فقط برای انتخاب رئیس جمهور که برای انتخاب کل مجلس نمایندگان و یک سوم مجلس سنا به صندوقهای رای خواهند انداخت. انتخاباتی که نه فقط سرنوشت جامعه آمریکا که آینده و دورنمای سیاسی، اقتصادی، و فرهنگی مردم این کشور را در چهار سال آینده را مشخص خواهد کرد.
بر اساس آخرین گزارشهای موجود از فضای سیاسی ایالات متحده اغلب نتایج نظرسنجیها بیانگر این موضوع است که رقابت نزدیک میان نامزدهای انتخاباتی آمریکا ممکن است، در زمان اعلام نتیجه نهایی انتخابات تاثیر داشته باشد و برخی از مناطق نیاز به بازشماری آرا داشته باشند.
آنگونه که رسانههای آمریکایی خبر دادند، در بیشتر ایالتها، شعب اخذ رای بین ساعت ۷ صبح تا ۹ صبح به وقت محلی باز خواهند شد که با توجه به گستره چندین بازه زمانی در مناطق مختلف آمریکا اختلاف زمانی در زمان آغاز روند رایگیری در ایالتهای مختلف وجود دارد. ضمن اینکه زمان بسته شدن شعب اخذ رای از ایالت به ایالت و گاهی از شهرستان به شهرستان دیگر آمریکا متفاوت است؛ ولی اکثر حوزههای رایگیری بین ساعت ۷ عصر تا ۱۱ شب به وقت آمریکای شرقی بسته خواهند شد.
از طرف دیگر، پیرامون زمان آغاز شمارش آرا و اعلام نتیجه انتخابات آمریکا باید به این موضوع اشاره کنیم که تنها چند ساعت پس از بسته شدن اولین شعبه رایگیری در ساعت ۷ بعدازظهر به وقت آمریکای شرقی، نتایج اولیه انتخابات اعلام خواهد شد. البته با توجه به اینکه رای اخذ شده در بعضی از ایالتها سریعتر شمارش میشود، بالطبع شاهد شمارش سریعتر آرای مردمی خواهیم بود.
اما بهتر است به «کامالا هریس» نامزد دموکرات و «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه حاضر در این دوره از رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بپردازیم که در رقابتی بسیار نزدیک و پایاپای قرار دارند. نامزدهایی که از سال گذشته و بعد از کاندید شدن برای حضور در رقابتهای انتخابات اختلافات و درگیریهای فراوانی را با یکدیگر پیدا کردند.
بر اساس اخباری که در رسانههای آمریکا منتشر شده است از یک طرف «کامالا هریس» بارها تاکید کرده است که دونالد ترامپ برای دموکراسی ایالات متحده «خطرناک» است و برای منافع شخصی خود به دنبال ورود دوباره به کاخسفید است.
از سوی دیگر دونالد ترامپ مانند چهار سال پیش در سخنان خود صحت و سلامت نتیجه انتخابات را پیشاپیش زیر سوال برده است. رئیسجمهوری سابق آمریکا بارها تاکید کرده است که او تنها در صورت «تقلب دموکراتها» در رایگیری شکست خواهد خورد.
بنابراین در انتخابات پیش رو، موقعیت نامزد دموکرات در برابر رقیب جمهوریخواه خود بدتر از وضعیت «جو بایدن» در انتخابات ۲۰۲۰ و «هیلاری کلینتون» در ۲۰۱۶ در برابر «دونالد ترامپ» است و این موضوع مسیر کسب ۲۷۰ رأی کالج انتخاباتی را برای او دشوار میکند.
باید این نکته مهم را نیز در نظر داشت که به رغم رقابت تنگاتنگ دو نامزد دموکرات و جمهوریخواه در انتخابات پیشرو و برتری بسیار اندک هریس مقابل ترامپ، اما نمیتوان صرفاً به نتایج نظرسنجیها اعتماد کرد؛ همانند نظرسنجیهای انتخابات ۲۰۱۶ این کشور که برخلاف تمام گمانهزنیها و افکارسنجیها، ترامپ به پیروزی دست یافت و راهی کاخ سفید شد.
انتهای پیام/ ۱۳۴
∎