شناسهٔ خبر: 69511173 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

ژوزه مورایس؛ از قهرمانی در جام حذفی تا جدایی از سپاهان

ماجراجویی ژوزه مورایس در فوتبال ایران با جدایی از سپاهان به پایان رسید. این مربی پرتغالی که با سپاهان به جام حذفی دست یافت، نتوانست نتایج مطلوبی در لیگ برتر کسب کند. جدایی مورایس از سپاهان با واکنش‌های مختلفی همراه بود.

صاحب‌خبر -

ژوزه مورایس پس از 88 بازی از هدایت سپاهان کنار رفت و با یک جام قهرمانی از این تیم اصفهانی جدا شد.

به گزارش فوتبال 360، ماجراجویی ژوزه مورایس در فوتبال ایران پس از 863 روز به اتمام رسید و این سرمربی پرتغالی و 59 ساله سپاهان را ترک کرد. او طی 2 سال و 4 ماه و 10 روز، 88 مرتبه روی نیمکت طلایی‌پوشان نشست که ماحصل آن یک عنوان قهرمانی در جام حذفی بود. یک جامی که می‌توانست بر تعدادش افزوده شود اما اتفاقات زیادی که برای ژوزه و باشگاه سپاهان رخ داد، مانع از این اتفاق شد و او هم نتوانست طلسم قهرمان نشدن این تیم اصفهانی در لیگ برتر را پس از مدت‌ها بشکند و تعداد فتوحات‌شان را به عدد 5 برساند.

هفتمین جام مورایس در فوتبال ایران و حفظ یک روند جالب‌توجه

مورایس پس از کره و عربستان، در ایران نیز به حداقل یک جام دست یافت. البته او موفق نشد در لیگ به توفیقی برسد و در جام حذفی این عنوان برایش به ارمغان آمد. شاگردان ژوزه پس از حذف در مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی فصل 02-1401 به دست پرسپولیس، در فصلی که گذشت، با عبور از سد تیم‌های شمس‌آذر، استقلال ملاثانی، ملوان، گل‌گهر و مس گذشت و به مقام قهرمانی دست یافتند. این هفتمین قهرمانی دوران سرمربیگری مورایس به حساب می‌آمد که در ورزشگاه آزادی تصاحب شد.

مورایس به کاظمی، قلعه‌نویی و فرکی نپیوست

ژوزه مورایس استخدام شد تا کاری که در کره با جئونبوک و در عربستان با الهلال انجام داده بود را تکرار کند و سپاهان را هم به قهرمانی در لیگ برساند اما تلاش زیاد مرد پرتغالی و شاگردانش در لیگ‌های 22 و 23 به نتیجه مدنظر منتج نشد. آن‌ها هر 2 مرتبه کار خود را خوب شروع کردند اما در میانه و انتهای فصل دچار تزلزل شدند و به ترتیب با 65 و 57 امتیاز، رتبه‌های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. تیم او در فصل جاری نیز نمایش خوبی داشت و با انجام 9 بازی و کسب 20 امتیاز، صدرنشین جدول بود اما دیگر همکاری طرفین ادامه پیدا نکرد. طلایی‌پوشان در لیگ 24 نسبت به 2 لیگ قبلی میانگین امتیازگیری بیش‌تری داشتند. البته ممکن بود دوباره آن‌ها همانند 2 فصل قبلی در ادامه کار با افت عملکرد مواجه شوند و جایگاه اولی را به رقبای‌شان تقدیم کنند.

از حذف به دست الهلال تا عدم صعود به لیگ نخبگان

سپاهان، تنها نماینده ایران در فصل قبل لیگ قهرمانان آسیا بود که موفق شد از گروهش صعود کند. آن‌ها در همین مسابقات بود که برد عجیب 9 بر صفر را برابر اولمالیق به‌ثبت رساندند. طلایی‌پوشان در جریان بازی‌های دور گروهی باخت 3-0 انضباطی مقابل الاتحاد را تجربه کردند و فرصت میزبانی در نقش جهان را در ادامه مسابقات دور گروهی از کف دادند ولی بازهم به مرحله یک‌هشتم نهایی راه یافتند. حریف تیم مورایس در این مرحله، الهلالِ پرافتخار بود. نماینده ایران در هر 2 مسابقه با یک گل از حریف پرستاره‌اش پیش افتاد ولی هر 2 بار یک اخراجی داد و سه گل دریافت کرد تا کارش در دور دوم خاتمه پیدا کند. 

مورایس و شاگردانش در این فصل به پلی‌آف لیگ نخبگان راه یافتند و در حالی‌که انتظار می‌رفت بتوانند در نخستین بازی، شباب‌الاهلی را ببرند و در مسیر صعود به دور اصلی قرار بگیرند، با نتیجه پرگل 4 بر یک به سردار آزمون و هم‌تیمی‌هایش باختند تا ضمن عدم راهیابی به لیگ نخبگان، سنگین‌ترین شکست با سرمربی‌گری مرد پرتغالی را متحمل شوند. در ادامه طلایی‌پوشان راهی لیگ قهرمانان آسیا2 شدند ولی بازهم نتوانستند فرم خوب خود را پیدا کنند و پس از برگزاری 3 بازی دور رفت، 2 باخت و یک پیروزی برای‌شان به ارمغان آمد و در آستانه حذف قرار گرفتند.

عملکرد نسبتا قابل قبول ژوزه مقابل مدعیان فوتبال ایران

مورایس روزهای پرفراز و نشیبی را در فوتبال ایران و در قامت سرمربی سپاهان سپری کرد. با این حال نمایش تیم او در جدال با 3 مدعی بزرگ فوتبال ایران قابل‌قبول بود. مورایس در 4 رویارویی با استقلال به 3 پیروزی دست یافت و فقط یک‌بار شکست خورد. آن‌ها در 5 جدال با پرسپولیس نیز دستِ بالا را داشتند و به 2 برد، 2 تساوی و یک باخت رسیدند. تنها تراکتور بود که قافیه را به دوست مورینیو نباخت و طی 5 پیکار، هرکدام از طرفین به 2 پیروزی نائل شدند و یک مسابقه هم با نتیجه مساوی خاتمه یافت.

آقای مورایس! از شما انتظار بیش‌تری داشتیم ولی...

جذب ستاره‌های پرتعداد طی 3-2 سال اخیر و کارنامه ژوزه مورایس به گونه‌ای بود که انتظار می‌رفت آن‌ها در کنار هم به قهرمانی در لیگ برسند و ماحصل همکاری‌شان تنها یک جام نباشد اما این اتفاق رخ نداد. طبیعتا نمی‌توان به دوران حضور ژوزه در جمع طلایی‌پوشان نمره بالایی داد؛ چرا که از او توقع بیش‌تری می‌رفت. اگرچه نباید فراموش کنیم که سپاهان با مورایس دچار حواشی عجیبی فراتر از تیم شد و در چندین مسابقه بخش قابل توجهی از ستاره‌های به خدمت گرفته شده نتوانستند به میدان بروند و در همان برهه بود که عنان کار از دست مورایس خارج شد. این مرد خوش‌اخلاق نیز در ایران تغییرات قابل توجهی در زندگی شخصی‌اش ایجاد کرد.

ژوزه مورایس به دین اسلام گروید و با یکی از بازیگران ایرانی ازدواج کرد و دقیقا همین وصلت، باعث شد حواشی زیادی برایش به وجود بیاید و تمرکزش تا حدی گرفته شود که نمی‌توان آن را کتمان کرد. این اتفاق در فصل دوم کاری ژوزه بیش‌تر به چشم آمد و مقدمه‌ای بر تیره‌وتار شدن روابط بخش قابل توجهی از هواداران سپاهان با سرمربی تیم‌شان بود . هر چه که بود کمک‌مربی اسبق رئال مادرید، چلسی و ... با آمار 52 برد، 17 مساوی و 19 باخت، از این تیم اصفهانی جدا شد و باید دید در ادامه مسیر کاری‌اش دوباره سر از یک تیم ایرانی درخواهد آورد یا خیر. نکته جالب درباره مورایس این بود که او کارش را با برد 2 بر صفر در جدال با استقلال آغاز کرد و با پیروزی یک بر صفر در جدال با آلومینیوم، فعالیتش در تیم اصفهانی را به اتمام رساند.