شناسهٔ خبر: 69425914 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

فرصتی برای آنان که آرزوی پوشیدن لباس خادمی علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع) را دارند

توفیق خدمت در بهشت برای همه

دقیقاً رو به پنجره فولاد و گنبد طلای آقا، حجره‌ای است که راه ورود مشتاقان خدمت در صحن‌وسرای رضوی شده است. جایی که هرکس آرزوی پوشیدن لباس خادمی را دارد می‌تواند به آن برسد، حتی به قدر چند ساعت. اینجا یکی از حجره‌های صحن انقلاب اسلامی است که بر تابلو سبز رنگ کوچک سردرش نوشته شده: «خدمت در بهشت».

صاحب‌خبر -

فرصت خدمت برای همه زائران و مجاوران
از ایوان عباسی وارد صحن عتیق می‌شویم. اولین حجره سمت چپ اتاقی است که عشق خدمت در این صحن‌وسرا، بسیاری از زائران و مجاوران را به سوی آن می‌کشد. هرکه به آن وارد می‌شود به این امید آمده که آقا(ع) او را برای خدمت در بارگاهش پذیرفته است، حتی برای چند ساعت.
شاید امکان خدمت در کشیک‌های هشت‌گانه حرم مطهر و گذراندن مراحل نام‌نویسی و پذیرش خادمیاری برای خیلی‌ها به‌خصوص زائرانی که فقط چند روز میهمان مشهدالرضا(ع) هستند، میسر نباشد. این مهم‌ترین دلیل شکل‌گیری طرحی شده است به نام «خدمت در بهشت». طرحی که به همت معاونت اماکن متبرکه آستان قدس رضوی راه‌اندازی شده تا فرصت خدمت در حرم مطهر برای همه عاشقان و آرزومندان آن فراهم شود.حمید حبیبی‌پور، مشاور معاونت اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی در این‌باره می‌گوید: «در پی تقاضاهای مکرری که زائران عزیز برای خدمت در حرم مطهر داشتند، تولیت محترم دستور داد این خدمت به صورت محدود و ساعتی راه‌اندازی شود. طرح خدمت در بهشت خرداد امسال همزمان با میلاد با سعادت امام رضا(ع) آغاز شد تا امکان خدمت در این صحن‌وسرای ملکوتی برای همه زائران و مجاوران عزیز فراهم شود».
به گفته حبیبی‌پور، این خدمت محدودیت خاصی ندارد و علاقه‌مندان برای نام‌نویسی و هماهنگی می‌توانند به این دفتر مراجعه کنند. وی توضیحات بیشتری در این‌باره می‌دهد: «آقایان می‌توانند با ارائه کارت ملی، گواهی‌نامه و یا شناسنامه عکس‌دار به دفتر خدمت در بهشت مراجعه کرده و پس از صحت‌سنجی اطلاعات فردی و داشتن حداقل شرایط پوشش مناسب، در همان روز متناسب با نیاز بخش‌های مختلف، فرصت خدمت را داشته باشند. داوطلبان خدمت باید در گروه سنی ۱۷ تا ۶۰ سال باشند و نوع خدمت نیز بنا به توانایی و شرایط جسمی و ... فرد متفاوت است».
خدمات نظافتی مانند جمع‌آوری غبار صحن‌ها، نظافت سرویس‌های بهداشتی، تفکیک و شارژ جامهری‌ها، کمک به خدمات ویلچر، کمک به خدمات فرش و ... بخش‌های مختلفی است که افراد می‌توانند بنا به نیاز بخش موردنظر، در هر روز به مدت دو تا سه ساعت در آن خدمت کنند. نوع خدمات هم به‌گونه‌ای انتخاب شده‌ که کمترین تعامل با زائر وجود داشته باشد و حساسیتی به وجود نیاید. 
در گام نخست، این خدمت برای آقایان فراهم شده اما به‌زودی این امکان برای بانوان نیز در دسترس خواهد بود. مشاور معاونت اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی با اشاره به این موضوع می‌گوید: «در حال حاضر امکان نام‌نویسی و استفاده از این طرح فقط برای آقایان میسر است اما هم تولیت محترم و هم مدیر عالی حرم مطهر بر راه‌اندازی زودتر این خدمت برای خانم‌ها تأکید دارند و به امید خدا تا دو ماه آینده این فرصت خدمت برای خواهران هم ممکن خواهد شد».
یکی دیگر از اهداف این طرح، آشنایی علاقه‌مندان به خدمت در حرم مطهر امام رضا(ع) با این فضای خدمتی است و اینکه شرایط را برای حضور خود به عنوان خادمیار در آینده بسنجند. حبیبی‌پور پس از بیان این نکته می‌گوید: «به طور متوسط روزانه ۸۰ تا ۱۰۰ نفر درخواست خدمت در این طرح را دارند. البته میزان درخواست‌ها در آینده بسیار بیشتر خواهد شد، چراکه این طرح هنوز به صورت عمومی درنیامده است. هنوز تبلیغات گسترده برای آن صورت نگرفته و تنها در نسیم رضوان و چند مصاحبه تلویزیونی از آن صحبت شده و بسیاری از زائران و مجاوران هنوز از آن اطلاع ندارند».

واقعاً در بهشت خدمت می‌کنیم 
زائران از هر نقطه ایران به شوق خدمت به اینجا می‌آیند. ظاهراً این طرح در بعضی مناطق مانند استان‌های آذربایجان شرقی و اصفهان به صورت عمومی‌تری درآمده و افراد بیشتری با آن آشنا شده‌اند. حامد پاکیزه خوی یکی از اهالی همین مناطق است. متولد شهر بناب در آذربایجان شرقی و ساکن اصفهان است و امروز میهمان مشهد شده تا از زائران امام رضا(ع) میزبانی کند. خودش می‌گوید از طریق فضای مجازی با این طرح آشنا شده است: «من اصفهان زندگی می‌کنم و همیشه دوست داشتم در حرم مطهر امام رضا(ع) خدمت کنم و دنبال این فرصت می‌گشتم. در استان خودمان چند ماهی است که در کانون خادمیاری در قالب اردوهای جهادی و... فعالیت می‌کنم. پیش از این سفر، تبلیغات طرح خدمت در بهشت را در فضای مجازی دیدم و حالا اینجا هستم».
پاکیزه خوی این بار به مشهد آمده اما نه فقط برای زیارت بلکه برای خدمت. این بار نیت کرده فقط برای خدمت در حرم ثامن‌الحجج(ع) به مشهد بیاید. دیشب در چایخانه امام رضا(ع) بوده و الان در اتاق خدمت در بهشت است. او می‌گوید: «فرصت خدمت در چایخانه صحن امام حسن مجتبی(ع) را به سبب فعالیت در کانون خادمیاری بدست آوردم و تصمیم دارم این چند روز اقامت در مشهد را فقط وقف خدمت به زائران آقا(ع) کنم. این طرح این فرصت مغتنم را در اختیارم قرار داده تا بتوانم روزها هم خادم حضرت(ع) باشم».
آقا حامد امروز برای نخستین بار روپوشی را به تن کرده که رویش عبارت خدمت در بهشت نقش بسته است. همین چند لحظه پیش معرفی‌نامه‌اش برای محل خدمت امروزش صادر شده و حالا آماده است به آنجا اعزام شود. قرار است امروز چند ساعتی زائران امام رضا(ع) را با ویلچر جابه‌جا کند. خدمتی که همین چند دقیقه پیش از خود حضرت(ع) طلب کرده است؛ «امروز بعد از نماز ظهر رو به گنبد ایستادم و به آقا(ع) گفتم شما می‌دانید من خدمت در بخش ویلچر را بیشتر دوست دارم اما هرچه خودتان صلاح می‌دانید را نصیبم کنید. وقتی اینجا نوع خدمتم را به من اعلام کردند خیلی جا خوردم». او ادامه می‌دهد: «خدمت در بهشت بهترین اسمی بوده که روی این طرح و این خدمت می‌توانستند بگذارند. انسان در لحظات خدمت اصلاً خستگی را احساس نمی‌کند چون واقعاً در بهشت قدم برمی‌دارد و خدمت می‌کند. من دیسک کمر دارم اما در چایخانه چهار تا پنج ساعت به صورت مداوم می‌ایستم و پس از پایان خدمت ذره‌ای احساس خستگی و درد ندارم. اینجا اصلاً متوجه گذر زمان نیستم چون حال و هوای دیگری در جریان است». 

خبرنگار: زهرا زنگنه

نظر شما