صاحبخبر - به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، اسماعیل بقایی در این نشست خبری با بیان اینکه یکی از مهمترین اتفاقات هفته گذشته، دفاع غیرتمندانه پدافند هوایی کشور در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی بود، گفت: این دفاع نقطه عطفی در تاریخ سرزمین کشورمان بود.
وی شهادت چهار نفر از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران را که در دفاع از کشور به شهادت رسیدند، تسلیت گفت و حمله تروریستی در شرق کشور که منجر به شهادت تعدادی از نیروهای نظامی کشور شد را محکوم کرد.
وی گفت: در این یک هفته دستگاه دیپلماسی فعالانه اقدامات خود را پیگیری کرد و وزیر خارجه به کویت و بحرین سفر کرد و پس از آن هم در اجلاس سران بریکس حاضر شد که اولین حضور ایران پس از عضویت کامل بود و رایزنیها و دیدارهای خوبی انجام شد.
بقایی افزود: روز تأسیس سازمان ملل فرصت خوبی است برای تامل در مورد اینکه این سازمان در چه وضعیتی قرار دارد. سازمان ملل متحد در یکسال تجاوزات گسترده در غزه و لبنان در معرض بی اعتبار شدن قرار گرفته است و وضعیت آن نیز برعهده حامیان رژیم صهیونیستی و به خصوص آمریکا هست که مانع از هرگونه اقدام عملی از سوی شورای امنیت شدند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین ضمن اشاره به تداوم قتلعام خبرنگاران در غزه، شهادت این افراد در هنگام رسالت خبررسانی را محکوم کرد.
بقایی با بیان اینکه وزارت امور خارجه بهعنوان متولی دیپلماسی ایران، از زمان آغاز جنگ غزه تحرکات مستمری را در این زمینه آغاز کرد، گفت: این روند در دولت سیزدهم در قالب برگزاری رویدادهای مختلف انجام شد و ما انتظار داریم طی ۲ هفته آینده کنفرانس اسلامی در موضوع غزه را برگزار کنیم.
وی با اشاره به اینکه ما برای توقف نسلکشی و کمک به آوارگان در سطح بینالمللی اقدام کردیم و در سطح منطقهای روند رایزنیهای دیپلماتیک را ادامه میدهیم، اظهار کرد: ما برای پاسخگو کردن رژیم صهیونیستی تلاش میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه آتشبس در موضوع جنگ میان ۲ طرف برابر معنا دارد، گفت: در مورد جنگ غزه، ضرورت توقف نسلکشی در این منطقه مطرح است، اما بازیگران خارجی سبب تشدید تنشهاست.
بقایی با بیان اینکه دیپلماسی و میدان مکمل هم هستند و واکنشها نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی نشاندهنده محکومیت قاطع این تعرض ازسوی کشورهای مختلف است، گفت: کشورهای منطقه به این جمعبندی رسیدند که مقابله با رژیم صهیونیستی وظیفه و مسئولیت فردی و همگانی است.
وی با اشاره به اینکه یکی از محصولات رایزنیهای دیپلماتیک طی سه تا چهار هفته گذشته رسیدن به این نتیجه بود که همه باید اوضاع را رصد کرده و در صورت ضرورت اطلاعرسانی کنند، اظهار کرد: ضمن اینکه نیروهای مسلح ما بهصورت دائمی در حال رصد تحرکات رژیم صهیونیستی هستند؛ این کار روزانه و لحظهای نیروهای نظامی ماست و دیدیم که پدافند به موقع وارد عمل شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در حوزه دیپلماتیک بهویژه در شرایط تنش تبادل پیامها در جریان است، تاکید کرد: ایران از حق خود برای پاسخ به رژیم صهیونیستی عدول نمیکند؛ ما فارغ از صحبتهای ردوبدل شده، مصمم به دادن پاسخ در زمان مقتضی هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا پاسخ ایران به حمله نظامی رژیم صهیونیستی، نظامی خواهد بود یا دیپلماتیک گفت: تاکید میکنم که موضع ما روشن است و ما از همه ابزارهای در دسترس برای پاسخدهی قاطع و موثر به تجاوز رژیم صهیونیستی استفاده میکنیم و قاعدتاً نوع پاسخ ما با توجه به نوع حمله صورت میگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران پاسخ به این سوال که گفته شده که رژیم صهیونیستی از طریق حریم هوایی عراق به ایران حمله کرده و آیا ایران در این ارتباط با مقامات عراق رایزنی و گفتوگو کرده و اعتراضی در این زمینه داشته است، گفت: ما در رایزنیهای ۲ هفته اخیر در منطقه از همه کشورهای منطقه این اطمینان مهم را دریافت کردیم که خاک و فضای هوایی کشورشان را برای اقدام ایذایی در اختیار هیچ طرفی قرار نمیدهند و این یک وظیفه حقوقی و بینالمللی برای کشورهاست.
بقائی با اشاره به بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح و مورد مطرح شده در آن در این زمینه گفت: دیدگاهها و نظرات خود را به دولت عراق اعلام کردیم و انتظار داریم که دوستانمان در عراق واکنش لازم را از جمله از طریق ثبت شکایت در سازمان ملل انجام دهند و اجازه ندهند که اینگونه اتفاقها تکرار شود.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: باید به این موضوع نیز توجه داشت که رژیم صهیونیستی در انجام جنایتهای خود هیچ حد و مرزی را رعایت نمیکند و بارها حریم هوایی کشورها را برای تجاوز علیه کشوری دیگر نقض کرده است.
وی در خصوص گفتگوها با مصر گفت: گفتگوهای ما با مصر ادامه دارد اما این رایزنیهای اخیر متمرکز بر مسائل منطقه بود. هم در گفتگوی رئیس جمهور با همتای مصری و هم در گفتگوهای دو وزیر خارجه بر ادامه گفتگوها بحث شد.
وی درباره اقدامات دیپلماتیک برای پیگیری حمله تروریستی تفتان و رایزنی با پاکستان اظهار داشت: تروریسم در جنوب شرق، هر سه کشور ایران، پاکستان و افغانستان را آزار میدهد. ما و پاکستان سالهاست در زمینه تروریسم همکاری میکنیم. خیلی از اقدامات تروریستی هم آن سوی مرز اتفاق افتاد. هم ما و هم پاکستان نسبت به ضرورت تقویت همکاری برای مبارزه با تروریسم آگاهیم. موافقتنامه مشترک همکاری امنیتی که از قبل امضا شده یک مبنای خوبی برای گسترش همکاریها در مبارزه با تروریسم است. مبارزه با تروریسم وظیفه و هدف مشترک هر دو کشور است.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص ظرفیتهای بریکس گفت: بریکس طرفیتهای گسترده ایجاد کرده و در مرحله تکامل خودش است. بریکس شرکایی دارد که در حال افزایش است و هر کدام ظرفیتهایی را اضافه میکنند. ما از این ظرفیتها استفاده خواهیم کرد.
بقائی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چه زمانی تقابل ایران و رژیم اسرائیل پایان مییابد گفت: رژیم صهیونیستی تجاوز را شروع کرده و باید متوقف کند. ما در برهههایی از خود خویشتنداری نشان دادیم برای صلح منطقهای، اما تفسیر نامناسبی از خوبشتنداری ایران شد. حامیان رژیم باید او را مجاب کنند تا دست از ادامه تجاوز و اقدام علیه ایران بردارد.
وی در خصوص اظهارات وزیر خارجه مبنی بر طلوع خورشید از شرق بعد از اجلاس بریکس گفت: در خصوص بریکس این نکته مهم است که کشورهای مهم و اقتصادهای نوظهور که مواضع مستقلتری را دنبال میکنند دور هم جمع شدند. هدف بریکس ارتقای صلح امنیت و توسعه همکاری است. این اهداف سازمان ملل است، اما سازمان ملل نشان داد که تحت نفوذ برخی از اعضا نتوانسته رسالت خود را انجام دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص جلسه شورای امنیت درباره حمله اسرائیل به ایران گفت: جلسه شورای امنیت بنا بر درخواست دوستان ما برگزار میشود. انتظار میرود شورای امنیت به وظایف خود عمل کند. دستگاه دیپلماسی وظیفه خودش میداند همه امکانات را بررسی کند و کار خودش را انجام دهد.
وی در خصوص اینکه رایزنیهای بینالمللی ایران فقط در حوزه منطقه است یا خیر گفت: رایزنیهای ما معطوف به منطقه نبود. دلیل اینکه تمرکز ما منطقه بود این است که صلح منطقه مربوط به کشورهای این منطقه است. ما از هر فرصتی برای تببین مواضع برای توقف نسل کشی در غزه و گسترش ناامنی در منطقه استفاده میکردیم.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص مهاجرین کشورهای دیگر از جمله افغانستانی گفت: این موضوعی است که در نهادهای ذی ربط از جمله وزارت کشور تحت بررسی است و وزارت خارجه هم به عنوان یک دستگاه دخیل نظرات خودش را ابراز کرده و اگر لازم باشد مجدد بیان میکند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا آمریکا به دنبال تضعیف سیاست دفاعی ایران است یا خیر؟ گفت: ما دیروز و امروز از مطامع آمریکا مطلع نشدیم و سالها با آن مواجهیم. اینکه بخواهد ایران را تضعیف کند.این هدف آنان است، اما ایران هرگز اجازه چنین چیزی را نداده است. موشکهای ما لازمه بخشی از سیاست و برنامه دفاعی ما است.
بقایی در خصوص موضع ایران نسبت به تشدید درگیریها گفت: ایران هیچوقت دنبال جنگ نبوده است. ما همیشه در دفاع از خود با قاطعیت عمل کردیم. نشان دادیم که در دفاع از خود تردیدی راه نخواهیم داد و حتما نگران گسترش دامنه جنگ هستیم زیرا خود را مسئول میدانیم. کشوری با ریشههای ایران آنقدر مسئولیت پذیر است که برای جلوگیری از گسترش جنگ از هیچ اقدامی عدول نکند. اما در مقابل هیچ تردیدی در دفاع به خود راه نخواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارحه در خصوص محتوای رایزنی وزرای خارجه ایران و انگلیس گفت: محتوای رسانهای منتشر شد. بانی این وضعیت و نسل کشی در غزه و لبنان رژیم صهیونیستی است.
وی در خصوص ابتکار ایران برای تحریم رژیم گفت: اخیرا ابتکاری توسط ما و ترکیه برای درخواست تحریم تسلیحاتی رژیم صهیونیستی مطرح است. امیدواریم بیشتر کشورها به این کارزار بپیوندند. رژیم نباید از سلاحهای اهدائی برای نسل کشی در غزه و لبنان استفاده کند.
بقایی در واکنش به این ادعا که ایران در لبنان دخالت میکند، گفت: ایران هیچوقت دخالتی در هیچ کشوری ندارد. مردم و دولت لبنان باید برای خودشان تصمیم بگیرند. این موضع ایران است و اعتقاد ما مبتنی بر واقعیتهای تاریخی است.مقاومت تضمین کننده صلح و ثبات در لبنان در برابر متجاوز صهیونیستی بوده است.
وی در خصوص تحولات اخیر در دریای سرخ گفت: معتقدیم هر آنچه که در یک سال گذشته اتفاق افتاد اعم از دریای سرخ و کشورهای مختلف در منطقه که به نشانه حمایت از مردم فلسطین شروع شد، همگی بر میگردد به جنایتی که در غزه آغاز شد. توقف جنایت در غزه و لبنان نقطهای است که میتواند به خیلی از تحولات منطقه و تنشها پایان دهد.
بقائی در خصوص اینکه آیا ایران پیامی برای عدم حمایت آمریکا از رژیم ارسال کرده است، گفت: ما در پیامهایی که از مدتها قبل از مجاری مختلف خصوصا از طریق سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع داشتیم، هشدار دادیم که هرگونه حمایت از رژیم به معنی شراکت در جنایت است.
انتهای پیام/∎