عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان
به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز در حالی معاملات امروز را آغاز میکند که در معاملات روز شنبه، شاهد کاهش حدود ۳ هزار تومانی قیمت دلار در بازار بودیم، اما در روز گذشته این ارز ۵۰۰ تومان افزایش قیمت را تجربه کرد. برخی کارشناسان بر این باورند که این نوسان، واکنشی از سوی معاملهگران به افت شدید قیمتها در ابتدای هفته بوده است. اکنون این سؤال مطرح میشود که آیا روند کاهشی ادامه خواهد یافت یا اینکه مرحله اول اصلاح قیمتها به پایان رسیده است؟ تحلیلگران معتقدند که اگر روند کاهش ادامه یابد، سطوح ۶۲ و ۶۳ هزار تومانی به عنوان کف قیمت دلار شناخته خواهند شد.
بازار در سه هفته اخیر تحت تأثیر تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی قرار داشت و به همین دلیل انتظارات تورمی در میان معاملهگران افزایش یافته و حباب قیمتی در ارزهای کلیدی بزرگتر شد. با شروع اقدامات نظامی رژیم صهیونیستی در بامداد شنبه و واکنش نیروی پدافند ایران، بخشی از ریسکها در بازار تخلیه شد. برخی کارشناسان بر این باورند که سیگنالهایی از کاهش تنش به بازار ارسال شده است.
قیمت درهم امارات نیز با گپ مثبت 310 تومانی در 18 هزار و 250 تومان آغاز شد و در نیمه اول معاملات به 18 هزار و 300 تومان رسید. با این حال، در نیمه دوم معاملات، قیمت درهم به 18 هزار و 120 تومان عقب نشست.
بازار رسمی هم در جریان معاملات دیروز شاهد افزایش قیمت دلار و کاهش قیمت یورو نسبت به روز گذشته بود. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، قیمت هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل، 50 هزار و 419 تومان نرخگذاری شد. حواله دلار هم با افزایش در نرخ 49 هزار و 45 تومان معامله شد. همچنین یورو مبادلهای امروز با کاهش، 54 هزار و 443 تومان قیمت خورد و ارزش حواله یورو هم با کاهش به 52 هزار و 960 تومان رسید. درهم امارات هم در مرکز مبادله، 13 هزار و 728 تومان ارزش گذاری شد و درهم حواله نیز 13 هزار و 354 تومان قیمت خورد.
به طور کلی، بازار ارز تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد از جمله «افزایش عرضه» ، «کاهش تقاضا» ، «. کاهش نگرانیهای فعالان اقتصادی» و « انتظارات تورمی» که منجر به کاهش قیمتها شده است. انتظار میرود که این روند کاهشی ادامه داشته باشد، مگر اینکه عوامل جدیدی وارد بازار شوند که بتوانند این روند را تغییر دهند. همچنین، نوسانات قیمت درهم امارات میتواند تأثیر مستقیمی بر قیمت دلار و سایر ارزها داشته باشد.
این وضعیت منجر به افت ۲ تا ۳ هزار تومانی در نرخ ارزهایی مانند دلار، یورو و پوند گردید. برخی از فعالان بازار تهران بر این اعتقادند که این افت غیرطبیعی بوده و اشاره میکنند که بازگشت نرخها باید در یک بازه زمانی طولانیتر و با شیب ملایمتری رخ میداد. به همین دلیل، آنها معتقدند که افزایش قیمتها در روز یکشنبه ناشی از ریزش شدید روز شنبه است.
به نظر میرسد که قیمت درهم امارات در حال حاضر در یک محدوده نوسانی قرار دارد. با توجه به نظر معامله گران فنی، سطح مقاومتی در محدوده 18 هزار و 300 تومان و سطح حمایتی در حدود 18 هزار و 120 تومان قرار دارد.
اگر قیمت درهم امارات بتواند از سطح مقاومتی 18 هزار و 300 تومان عبور کند، ممکن است شاهد افزایش بیشتر قیمتها باشیم. در غیر این صورت، اگر قیمت به زیر سطح حمایتی 18 هزار و 120 تومان برود، احتمالاً شاهد کاهش بیشتری خواهیم بود.
به طور کلی، معاملهگران فنی معمولاً به این سطوح توجه میکنند و ممکن است بر اساس آنها تصمیمات خرید و فروش خود را اتخاذ کنند. بنابراین، نظارت بر حرکات قیمت در نزدیکی این سطوح میتواند به پیشبینیهای آینده کمک کند.
در مورد آینده بازار ارز، دو دیدگاه اصلی وجود دارد. برخی کارشناسان بر این باورند که در صورت کاهش تنشهای منطقهای، دلار ممکن است به سطوح ۶۲ و ۶۳ هزار تومان نزول کند و این روند کاهشی ادامه یابد. از سوی دیگر، گروهی دیگر با توجه به احتمال تداوم ریسکهای سیاسی، قیمتهای کنونی (۶۵ تا ۶۶ هزار تومان) را به عنوان سطح تعادلی بازار میدانند.
علاوه بر این، برخی تحلیلگران تأکید دارند که مداخلات بانک مرکزی در روند نزولی نرخها مؤثر بوده و این اقدامات با هدف ایجاد ثبات در بازار انجام شده است. این نظرات نشاندهنده نوسانات شدید بازار ارز است که همچنان تحت تأثیر تحولات سیاسی و استراتژیهای نهادهای مالی قرار دارد.
∎