شناسهٔ خبر: 69077467 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

نان، باز هم در تنور بی‌نظارتی

به‌نظر می‌رسد مشکل افزایش قیمت نان و گران‌فروشی نانوایان در اقصی‌نقاط کشورمان ادامه دارد که این امر را به‌وضوح می‌توان به کمبود شدید نظارت بر نانوایان مرتبط دانست، به‌طوری که فعالان این صنف قیمت‌های جدید نان را نیز بسیارکم می‌دانند.

صاحب‌خبر -
بد نیست بدانیم 19 شهریور سال‌جاری به‌صورت رسمی دولت قیمت مصوب نان را 60‌درصد افزایش داده و قیمت انواع نان به‌روز شده است.هم‌اکنون قیمت هر نان لواش با آرد نوع‌یک، از500 به 700 تومان، لواش نوع‌دو، به 900تومان، قیمت نان بربری با آرد نوع‌یک، از 1800 تومان به 2500 تومان، بربری ساده با آرد نوع‌دو، 3500، قیمت تافتون‌سنتی با آرد نوع‌یک، از 900 تومان به 1260 تومان، قیمت تافتون خراسانی از 1000تومان به 1400 تومان و قیمت تافتون‌گردان نیز از 700 تومان به 850 تومان، قیمت تافتون نوع‌دو، 1500 تومان نان‌ماشینی تافتون با آرد نوع‌یک، 850 تومان و نوع‌دو به 1200 تومان رسیده است.
از طرف دیگر قیمت نان‌بربری یک‌رو کنجد 4000 تومان، قیمت نان‌بربری دو‌رو کنجد نیز 5500 تومان است، قیمت نان سنگک ساده نیز 5000 تومان شده که این نوع نان با یک واحد کنجد 6500 تومان، قیمت نان سنگک دو واحد کنجد 8000 تومان، قیمت سنگک سه‌واحد کنجد 9500 تومان تعیین شده است.
   
گران‌فروشی بیداد می‌کند
مشاهدات خبرنگار جام‌جم از نانوایی‌های خیابان‌های 17شهریور، ایران، امین‌حضور، میرداماد، ونک، نلسون‌ماندلا، سبلان‌شمالی، سهروردی، ولنجک و پیروزی نشان‌دهنده افزایش قیمت تافتون‌گردان از 1000 تومان تا 1500تومان است که به‌نوعی افزایش 40درصدی را نسبت به قیمت جدید مصوب به ثبت می‌رساند.با‌این‌حال بسیاری از نانوایی‌ها اقدام به گران‌فروشی دو تا سه برابری قیمت‌ها می‌کنند و مبنی‌بر گزارشات رسیده دیگر، یک نانوایی سنگکی در خیابان گل‌ریزان محله ولنجک که در میدان میوه‌و‌تره‌بار شهرداری تهران نیز قرار دارد، نان سنگک ساده را به‌جای 5000 تومان 10هزارتومان به‌فروش می‌رساند.یک نانوایی سنگک در خیابان سهروردی‌شمالی، نبش خیابان میرزای‌زینالی هم نان سنگک یک‌رو کنجد را 10هزارتومان و دو‌رو کنجد را 30 هزار تومان می‌فروشد. به همین دلیل باید گفت بیشترین شکایات مردم از فروش نان کنجدی است، به طوری که معتقدند نانوایان با افزودن کمی کنجد به نان، قیمت آن را هرطور که صلاح بدانند تغییر می‌دهند. این درحالی است که برای فروش نان کنجدی سازوکار تعیین شده، به طوری که قیمت نان سنگک کنجدی که نهایتا باید 6500 تا 9000 تومان باشد را به‌راحتی و بدون هیچ نظارتی 15 تا 30 هزار تومان می‌فروشند.بد نیست بدانیم برای جلوگیری از گران‌فروشی نرخ هر واحد کنجد با وزن 10 گرم، 1500 تومان تعیین شده و برای هر نان‌بربری امکان اضافه‌کردن یک تا دو واحد کنجد و برای نان‌سنگک امکان افزودن یک تا سه واحد به‌درخواست مشتری فراهم شده اما به این موارد در نانوایی‌ها توجهی نمی‌شود.بر این اساس حداکثر امکان افزایش‌قیمت ناشی از کنجد برای نان بربری 3000 تومان و برای نان سنگک 4500 تومان در نظر گرفته شده است، این در حالی است که بسیاری از نانوایی‌ها تا چهار برابر این قیمت را از مشتری می‌گیرند و هیچ برخوردی هم با این تخلفات نمی‌شود. از طرف دیگر فروش نان‌های یارانه‌ای به صورت اینترنتی هم بی هیچ‌گونه نظارتی به طور کامل به حال خود رها شده و محل گران‌فروشی و جولان برخی از نانوایان برای انجام تخلف شده است. 
   
بی‌نظارتی موج می‌زند
با وجود تعیین قیمت‌های جدید برای نانوایان اما به‌نظر می‌رسد روند گران‌فروشی آنها قطع نشده و در سایه عدم‌نظارت وزارت جهاد و تعزیرات، بسیاری از نانوایی‌ها به‌ویژه سنگکی‌ها در تهران به بهانه چند گرم کنجد، بیش از ۲۰۰ درصد قیمت نان را افزایش داده‌اند وهیچ ترسی هم از برخورد قانونی ندارند.علاوه بر وزارت جهادکشاورزی و شرکت بازرگانی دولتی، اتاق اصناف و سازمان تعزیرات حکومتی نیز به‌عنوان نهاد‌های ناظر  برای نظارت بر رعایت قیمت نان در نانوایی‌ها مسئولیت‌هایی دارند که شواهد امر نشان می‌دهد به‌درستی به وظایف خود عمل نکرده‌ و نمی‌کنند.این در حالی است که چندی پیش رئیس اتاق اصناف تهران تاکید کرده بود: رعایت نرخ‌های مصوب برای نانوایان الزامی است و با افزایش نظارت با هرگونه گران‌فروشی و کم‌فروشی برخورد می‌شود.برای بررسی این موضوع خبرنگار جام‌جم چندین مرتبه با مسعود امراللهی، معاون نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی تماس گرفت، ولی وی از پاسخ به دلایل گران‌فروشی نان امتناع ورزید.
   
نانوایان چه می‌گویند؟
خبرنگار جام‌جم در گفت‌وگو با یکی از نانوایان خیابان17شهریور تهران دلایل گران‌فروشی نان را جویا شد که  او در این خصوص می‌گوید: همان روزی که قیمت نان در کشورمان به طور رسمی افزایش یافت شاهد آن بودیم که قیمت خمیر‌مایه مورد‌نیاز نانوایان نیز 400 هزار تومان افزایش یافت.فعالان صنف نانوایان می‌گویند همه بر این باور هستند که نانوایان گران‌فروشی می‌کنند اما هیچ شخصی بر قیمت مواد‌اولیه این صنف مثل خمیرمایه و آرد، نظارتی ندارد و در آخر ما متهم می‌شویم. طی چند سال اخیر باوجود افزایش قیمت آرد، حمل‌و‌نقل، سوخت و هزینه افزایش مزد کارگران فقط یک‌بار قیمت نان افزایش یافته است.

همچنان پیگیر نظارت هستیم
ظاهرا گران‌فروشی و کم فروشی مدت‌هاست در نانوایی‌ها به یک چالش تبدیل شده است. قبلا اعضای صنف معتقد بودند قیمت نان باید افزایش یابد و ثبات قیمت آرد کمک زیادی به ثبات نرخ نمی‌کند. چندی پیش دولت با افزایش قیمت نان موافقت کرد  اما همچنان کم فروشی در نانوایی‌ها مشاهده می‌شود. نکته جالب توجه اینجاست که برخی نانواها می‌گویند نان به قیمت مصوب ندارند و مردم حتما باید کنجدی تهیه کنند. در واقع نان کنجدی هم در نانوایی‌ها رتبه‌بندی دارد و در برخی مناطق تا 50 هزار تومان نیز قیمت می‌خورد. روزنامه جام‌جم همواره به موضوع تخلفات و شفاف‌سازی پرداخته، به طوری‌که در مرداد سال 1402در این باره گزارشی تهیه کرد. همچنین آذر سال گذشته گزارشی با موضوع نظارت تهیه کردیم. این موضوعات نشان می‌دهد  حتما باید برای نظارت در این حوزه گام‌های جدی برداشته شود. 

امین محمودی - گروه اقتصاد