شناسهٔ خبر: 69035069 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

دکتر محمد گل‌افروز: وزن اقتصادی دنیا به سمت شرق در حرکت است

صاحب‌خبر -

شفقنا- یک استاد دانشگاه و کارشناس مسائل ژئوپلیتیک می گوید: امروز وزن اقتصادی دنیا به سمت شرق در حرکت است و در حوزه پاسفیک و اقیانوس آرام است. تلاش های غرب برای پس گرفتن اقتصاد خود از چین است. فعلا نمی توانند مقابله یا جدی با اقتصاد چین داشته باشند یا در مقابلش قد علم کنند، تنها امید آن ها به همگرایی منطقه ای خود در حوزه آتلانتیک، ناتو یا اتحادیه اروپا و ایالات متحده است که می تواند همگرایی اقتصادی را به دنبال داشته باشد.

دکتر محمد گل افروز در گفت وگو با خبرنگار شفقنا آینده در پاسخ به این سوال که با توجه به تحولات اخیر قدرت های جهانی و منطقه ای به چه سمت و سویی حرکت می کنند؟ ژئوپولتیک قدرت در آینده چگونه خواهد بود؟ اظهار داشت: در یک نگاه کلی به منطقه و جهان، می توان مباحث سیاسی و نظامی را به این شکل بررسی کرد. در خاورمیانه و با مشکلاتی که وجود دارد و اخیرا حاد شده است، ادامه یک روند کلی جهانی را می بینیم به این معنا که کشور های قدرتمند منطقه ای که به دنبال قدرت جهانی هستند در تلاشند نوعی هم پوشانی سیاسی اقتصادی نظامی با کشور بالا دست خود داشته باشند. استراتژی آن ها در منطقه دنباله رو جهانی است که در شرایط فعلی آمریکا و اروپا با همگرایی هم و با هم پوشانی سیاست های خود در اقتصاد و نظام های منطقه ای به دنبال کشاندن شرق به سردمداری چین و روسیه به چالش های جهانی هستند.

وی افزود: در این راه روسیه از یک سو قدرت نظامی و چین قدرتی اقتصادی است. آن ها به ناچار در مقابل یک نظام متحد غربی قرار دارند که تجربه قدرت نمایی جهانی را در دویست سال اخیر دارد لذا می بینیم آن ها از زمان انگلیس، بریتانیا و آمریکا در راس امور اقتصادی و نظامی جهان هستند. برای مقابله با آن ها روسیه و چین به جز اتحاد خود نیازمند اتحاد با کشورهای مناطق مختلف دنیا هستند. از جمله غرب آسیا که هم سویی و نگاه بازدارنده خود در مقابل غرب را نمایان می کنند.

وی تصریح کرد: در این رابطه اخیرا ایالات متحده با توجه تحولات اخیر منطقه برای پیشبرد اهداف خود که راه اقتصادی اقیانوس هند به اروپا از طریق اسرائیل است، با این تفکر استراتژی کشور های عربی منطقه را با خود هم سو کرده است تا در کنار این طرح اقتصادی بزرگ به دنبال تامین امنیت خود در حوزه پیرامونی یعنی اطراف اسرائیل باشند.

وی ادامه داد: یکی از تعیین کننده ترین تقابل های شرق و غرب ژئوپولتیک آن منطقه است لذا اگر بحث ما ژئوپولتیک باشد می بینیم در ژئوپولتیکی که به نفع شرق باشد ایران می تواند این وزن را به سمت شرق و اگر به سمت غرب باشد می تواند به سمت غرب تمایل کند.

گل افروز با بیان اینکه حرف اول دنیا همچنان بر پایه اقتصاد است گفت: یعنی هر نوع تحرک نظامی و سیاسی که ایجاد می شود نشان می دهد که اولویت اول با اقتصاد است. اگر می بینیم نزاع هایی در مناطق مختلف دنیا از جمله در شرق اروپا و در خاورمیانه وجود دارد، در راستای اقتصاد جهانی است و در تلاش هستند برتری جهانی خود در اقتصاد را نشان بدهند. به عنوان نمونه می توان به بحث های ژئواکونومیک یا تلفیقی از برتری اقتصادی جهانی از طریق برتری ژئوپولتیک اشاره کرد.

وی ادامه داد: امروز وزن اقتصادی دنیا به سمت شرق در حرکت است و در حوزه پاسفیک و اقیانوس آرام است. تلاش های غرب برای پس گرفتن اقتصاد خود از چین است. فعلا نمی توانند مقابله یا جدی با اقتصاد چین داشته باشند یا در مقابلش قد علم کنند، تنها امید آن ها به همگرایی منطقه ای خود در حوزه آتلانتیک، ناتو یا اتحادیه اروپا و ایالات متحده است که می تواند همگرایی اقتصادی را به دنبال داشته باشد.

نظر شما