از گونههای آهو در ایران میتوان به آهوی ایرانی (گواتردار)، آهوی جبیر، آهوی کوهی و آهوی شنی اشاره کرد. زیستگاه اصلی آهوی ایرانی در پناهگاه حیاتوحش موته در شهرستان میمه است و برای حراست بیشتر ۱۵ منطقه حفاظتشده دیگر نیز در ایران برای این آهو در نظر گرفته شده است. آهوی جبیر نیز در بیابانهای سیستان و بلوچستان، کویر مرکزی و لوت، مناطق حفاظتشده توران تا پارک ملی کویر و همچنین در شهرهای اصفهان، جزیره لاوان، لارستان، کرمان مناطق خشک جنوبی ایران در گلههای کوچک زندگی میکنند. همچنین تنها زیست گاه آهوی کوهی در ایران جزیره فارور خلیج فارس بوده است. گونه دیگر آهوی شنی است که تنها زیستگاه آن در خوزستان قرار دارد.
او درباره رویت کرکس کوچک یا کرکس مصری برای نخستین بار در نهبندان استان خراسان جنوبی اظهار میکند: چندین سال است که از نام قدیمی کرکس مصری که کرکس کوچک است، استفاده میشود. اسم انگلیسی این گونه کرکس مصری است و تقریبا استانی نداریم که در آن کرکس مصری را ندیده باشیم، بهویژه در فصول مهاجرت بیشتر دیده میشوند. این گونه در شمال غرب، شمال شرق، استانهایی مانند قم، گلستان وخراسان شمالی زادآوری دارد.
هاشمی خاطرنشان میکند: دو گونه هما و کرکس مصری بر اساس اطلس پرندگان ایران پراکندگی وسیعی در ایران دارند. از ۶۰ سال قبل که اطلاعات پرندگان ایران ذکر شده، این دو گونه جزو پرندگان ایران بودهاند. کرکس مصری بالاترین رده حفاظتی کرکس در ایران را دارد و در معرض خطر انقراض جهانی است. هما نیز در معرض تهدید جهانی است و توجه جهانی به آن میشود ولی هیچکدام از این دو گونه در ایران کمیاب و نایاب نیستند.
منبع: fararu-782991