به گزارش فوتبال ۳۶۰، پس از مدتها انتظار، امروز حکم کمیته تعیینوضعیت در مورد مسئله شکایت باشگاه پرسپولیس از علیرضا بیرانوند در جریان انتقال به تراکتور اعلام شد. بدین ترتیب این بازیکن طبق اعلام این کمیته، با پرداخت غرامت ۲۰ میلیارد تومانی روبرو شد و همچنین دروازهبان شماره یک تیم ملی ایران و تراکتور با محرومیت ۴ ماهه اما به صورت تعلیقی مواجه شد که باعث شد برای بسیاری از فوتبالدوستان ایرانی این حکم عجیب به نظر برسد.
حکم پرونده بیرانوند در شرایطی سرانجام اعلام میشود که باشگاه پرسپولیس به میزان قرارداد این فصل بیرانوند از او غرامت گرفته و توانسته درآمدزایی جالبی را از گلر سابق خود داشته باشد اما نکته اصلی محرومیت دروازهبان شماره یک تیم ملی است که شاید کمتر کسی تصورش را میکرد. در این مدت باشگاه پرسپولیس نسبت به عدم اعلام رای از سوی کمیته تعیینوضعیت معترض بود و بارها مدیران این باشگاه کمیته تعیینوضعیت را به سستی و اهمال در این پرونده متهم کردند. از آنسو تراکتور و وکیل بیرانوند هم معتقد بودند که باشگاه پرسپولیس با این صحبتها قصد تاثیرگذاری بر حکم نهایی را دارد.
البته باشگاه پرسپولیس اعتقاد داشت که الحاقیه فسخ قرارداد تنها برای قرارداد فصل بیستوسوم شامل میشود و وکیل بیرانوند هم معتقد بود که باتوجه به عدم احتساب پاداش، سهم سازمان لیگ و ایفمارک در پرداختی باشگاه، بیرانوند اجازه فسخ قرارداد نداشته است. در چنین شرایطی با رسول باختر وکیل دادگستری و مدرس حقوق فوتبال در فوتبال ۳۶۰ گفتوگو کردیم تا این حکم اعلام شده توسط کمیته تعیینوضعیت فدراسیون فوتبال را بررسی کنیم.
*در نهایت این حکم صادر شد و محرومیت ۴ ماهه اما به صورت تعلیقی بسیار تعجب برانگیز بوده. نظر شما به عنوان کارشناس حقوقی در این مورد چیست؟
نکتهای که وجود دارد این است که ما در مقررات انضباطیمان وقتی یک بازیکن یا هر شخص تخلفی انجام دهد، اقدامی که صورت میگیرد این است که محکومش میکنیم و آن زمان که محکومش کردیم این حق را داریم که پس از گذر نیمی از محرومیت، مابقی و نصف و یک دوم آن را تعلیق کنیم. البته این مختص تخلفات است، نه بحث نقلوانتقال بازیکنان. در کیسهای مشابه با این مورد، اگر بازیکن محکوم به فسخ غیر موجه شود، قطعا در دوران حفاظت شده، مرتکب فسخ غیر موجه شود ۴ ماه محروم میشود و این محرومیت به هیچ شکلی قابلیت تعلیق ندارد و باید این ۴ ماه محکومیت را بگذارند.
*الان یعنی این حکم برای خود شما هم به عنوان یک کارشناس حقوقی جای سوال دارد؟
دقیقا. برای من هم عجیبوغریب است. چه در فیفا و چه در هر جا که رای دادند، این ۴ ماه قطعی است و هیچ جا این حکم به صورت تعلیقی نمیشود.
*نکته دیگر در مورد این حکم، مدت زمانی است که طول کشید.
محکوم انضباطی از سمت کمیته انضباطی حکماش صادر میشود و احکام این چنینی توسط کمیته تعیین وضعیت حکماش صادر میشود. روال رسیدگی به این پروندهها با توجه به اینکه آیین دادرسی است، طبیعی است که نتوانند زودتر از ۲ ماه حکم صادر کنند. خود من الان از دی ماه ۱۴۰۲ پروندهای در کمیته تعیین وضعیت دارم که مانده و حکمی درباره آن صادر نشده است.
*اکنون باشگاه پرسپولیس میتواند این رای را به دادگاه (CAS) ببرد؟
به نظرم هر دو طرف اعتراض میکنند تا این رای را به کمیته استیناف ببرند و زمانی که کمیته استیناف رای داد، میتوانند پرونده را به دیوان عالی ورزش یا همان (CAS) ببرند.
*یک مورد دیگر هم این مسئله تعلیق یکساله است. الان یعنی علیرضا بیرانوند باید در طی این یک سال مجددا قراردادش را یکطرفه فسخ کند و باز با جای دیگری امضا کند. در غیر اینصورت که فعال نمیشود.
چون ما هیچجا چه در فیفا، چه در فدراسیون فوتبال خودمان و چه در (CAS) چنین حکمی نداشتیم و مشخص نیست که چگونه فعال میشود. این حکم بر اساس اصول و حقوق فوتبال، من تا به حال چنین چیزی ندیدهام. در کمیته مقررات ما و فیفا چنین چیزی نوشته نشده و چون چیزی نیست کسی نمیداند چه میشود!
***
مدیر روابط عمومی فدراسیون فوتبال: رای بیرانوند قابلیت تجدید نظر دارد
مدیر روابط عمومی فدراسیون فوتبال توضیحاتی درباره رای صادر شده درباره پرونده بیرانوند ارائه کرده است.
در جدیدترین اظهارنظر امیرمهدی علوی، مدیر روابط عمومی فدراسیون فوتبال درباره این رای اینطور اظهارنظر کرده است: «رای صادره توسط کمیته وضیعت بازیکنان صادر شده است.»
وی در پاسخ به این پرسش که به این ترتیب این رای قطعی تلقی میشود یا خیر بیان کرد: «همانطور که در انشای رای آمده، رای صادره قطعی نیست و قابلیت تجدید نظر خواهی در کمیته استیناف را دارد.»
***
کارشناس حقوقی: تعلیق محرومیت بیرانوند منطبق بر رویه قضایی فیفا نیست
کارشناس حقوقی به تحلیل رای صادره کمیته وضعیت علیه علیرضا بیرانوند پرداخت.
رضا شاهمنصوری در گفت و گو با فارس، درباره رای صادره از کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال در پرونده شکایت پرسپولیس از علیرضا بیرانوند، اظهار داشت: باید بگویم در این در واقع با ۲ تنبیه مواجه هستیم. یک تنبیه که شامل بازیکن میشود که محرومیت بیرانوند است و دیگری غرامت ناشی از نقض قرارداد که باشگاه تراکتور و بیرانوند، تضامنی مکلف به پرداخت هستند.
وی افزود: نکته قابل توجه این رأی که محل بحث است، تعلیقی بودن محرومیت ۴ ماه بیرانوند است. سوالی که به ذهن متبادر میشود، این است که بر چه مبنایی رای تعلیق شده؟ در مقررات نقل و انتقالات و انضباطی درخصوص این دسته از تخلفات، امکان تعلیق مجازات را نداریم.
وکیل دادگستری اضافه کرد: این تعلیق مبنای قانونی ندارد. سوال دیگر قابل تامل این است که این محرومیت تعلیقی در چه شرایطی و با چه کیفیتی امکان نقض دارد؟ در چه شرایطی این محرومیت اهمال میشود. دوستان باید درمورد این ۲ سوال پاسخی قانع کننده و قانونی داشته باشند.
شاهمنصوری درواکنش به این موضوع که کمیته وضعیت در رای خود قید کرده یکی از دلایل تعلیق محرومیت بیرانوند، کسب استعلام از کمیته تدوین و تطبیق مقررات و سوابق ملی این دروازهبان است، گفت: امکان تعلیق تنبیه در فسخ غیرموجه وجود ندارد و این یک چالشی بود که با توجه به محتویات و رویکرد پرونده، قصد داشتند ببینند مامن قانونی برای تعلیق رای بیرانوند وجود دارد؟ در این استعلام نیز ظاهرا به سوابق ملی بیرانوند اشاره شده است. در کل رای مقداری عجیب و قابل تامل است.
وی اضافه کرد: این رأی منطبق بر رویه قضایی مسلم اتاق حل اختلاف فیفا و AFC هم نیست. زیرا قانونگذار کاملا تکلیف دعوای فسخ غیرموجه را روشن کرده و میگوید اگر بدون دلیل غیرموجه فسخ کردی باید محروم شوی و غرامت پرداخت کنی. اگر باشگاهی هم به عنوان باشگاه ثالث، تحریک به نقض قرارداد کرده باشد، متضامنا با بازیکن مسئول پرداخت غرامت است. اگر هم کمیته وضعیت این تضامن را برای تراکتور در نظر گرفته، به این دلیل است که به احتمال فراوان تحریک به نقض قرارداد را کشف کرده است.
∎