فایننشال تایمز در گزارش خود این سئوال را مطرح کرده است که آیا رژیم صهیونیستی میتواند بدون کمک آمریکا به تاسیسات هستهای ایران حمله کند؟
فایننشال تایمز تصریح کرده است که رژیم صهیونیستی به چند دلیل، بدون کمک آمریکا نمیتواند تاسیسات هستهای ایران را نابود کند.
در اینجا نگاهی به این گزارش میاندازیم:
وقتیکه از "جو بایدن" رئیسجمهور آمریکا میپرسند که آیا این کشور از حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمایت میکند، به وضوح جواب داد: "خیر".
با این حال برخی عناصر افراطی در رژیم اشغالگر هنوز درباره این موضوع بحث میکنند که نیروی هوایی این رژیم میتواند در پاسخ به اصابت ١٨٠ موشک بالستیک ایران به اراضی اشغالی، دست به چنین به حملهای بزند.
باید تاکید کنیم که هرگونه حمله خودسرانه رژیم اشغالگر به تاسیسات هستهای ایران، آکنده از خطر است و به گفته کارشناسان، تنها میتواند برنامه هستهای ایران را اندکی با وقفه مواجه کند.
چرا چنین عملیاتی برای رژیم اشغالگر دشوار خواهد بود؟
دلیل اول، فاصله جغرافیایی زیاد است؛ بیش از هزار مایل بین فلسطین اشغالی و مهمترین پایگاه هستهای ایران فاصله وجود دارد و جنگندههای این رژیم باید از حریم هوایی عربستان، اردن، عراق، سوریه و حتی ترکیه عبور کنند.
دلیل دوم، سوخت است. طبق گزارش مرکز تحقیقات و مطالعات کنگره آمریکا، چنین سفری برای رسیدن به هدف و بازگشت، مستلزم استفاده از تمام ظرفیت سوختگیری هوایی در داخل فلسطین اشغالی برای کاهش ضریب خطا تا حد امکان است.
دلیل سوم: پدافند هوایی ایران است. مراکز هستهای ایران بهشدت محافظت میشوند و بمبافکنهای رژیم صهیونیستی نیازمند پشتیبانی جنگندهها هستند. این امر به گفته مرکز مطالعات یادشده، مستلزم تشکیل گروه ضربتی متشکل از حدود ١٠٠ جنگنده است.
آیا تاسیسات هستهای ایران از پوشش حفاظتی کافی برخوردارند؟
تخریب تاسیسات غنیسازی اورانیوم در ایران، از بزرگترین چالشهای رژیم صهیونیستی است. تاسیسات غنیسازی اورانیوم در "نطنز" زیر زمین در عمق بسیار زیاد واقع شده است. و دومین تاسیسات غنیسازی "فردو" هم در دل کوه ساخته شده است. تخریب این تاسیسات سلاحی را میطلبد که قبل از انفجار بتواند چندین متر صخره و بتون آرمه را بشکافد.
درست است که رژیم صهیونیستی بمبهای سنگرشکن از نوع GBU-٣١ – که هفته گذشته از آنها برای ترور شهید سید حسن نصر الله استفاده کرد – در اختیار دارد اما – بر اساس گزارشات رژیم اشغالگر – این رژیم برای این عملیات، از ٨٠ بمب استفاده کرد و استفاده از این حجم از چنین بمبهایی برای تخریب تاسیسات هستهای ایران که از حفاظت و استحکام بیشتری برخوردارند، غیر ممکن است.
تحلیلگران میگویند تنها یک سلاح کلاسیک میتواند چنین تخریبی ایجاد کند و آن بمب GBU-5٧A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) است. این ابربمب هدایت شونده، حدود ٦ متر طور و ٣٠٠٠٠ پوند وزن دارد و میتواند قبل از آنکه منفجر شود، تا عمق ٦٠ متری زمین نفوذ کند.
آیا رژیم صهیونیستی بمبی برای تخرییب تاسیسات زیرزمینی دارد؟
هنوز مشخص نیست که این رژیم چنین بمبی در اختیار داشته باشد. برخی سیاستمداران اسبق آمریکا گفته بودند که واشنگتن باید چنین بمبی را در اختیار این رژیم قرار دهد. با این حال با گفته "ایهود ایلام" پژوهشگر سابق وزارت جنگ رژیم اشغالگر، گفته است که حتی اگر این رژیم بمب MOP در اختیار داشته باشد، هیچیک از جنگندههای F-١5 وF-١٦ وF-٣5 قادر به حمل چنین بمبی نیستند. از این گذشته – به گفته همین کارشناس – این رژیم فرصتی برای خرید بمبافکن استراتژیک B-٢ Spirit (ساخت آمریکا) که قادر به حمل این بمب باشد، ندارد.
البته این رژیم میتواند از یکی از هواپیماهای C-١٣٠J Hercules برای انتقال بمب MOP از درگاههای مخصوص بارگذاری استفاده کند که شامل "رهاسازی بمب از ارتفاع پایین " است اما این بمب برای این نوع بارگذاری طراحی نشده است.
آیا راهحل دیگری هست؟
جنگندههای رژیم اشغالگر میتوانند هواکشها و زیرساختهای پشتیبان را تخریب کنند و از میزان دقت بالای مورد نیاز برای سانتریفیوژها بکاهند اما نمیتوانند آنها را تخریب کنند.
خرابکاری، آخرین راه چاره این رژیم است. در سال ٢٠٢١ تاسیسات هستهای نطنز دچار اختلال شد. در ان زمان احتمال میرفت که این اختلال ناشی از یک انفجار برنامهریزی شده باشد. در سال ٢٠١٠ هم آمریکا و رژیم اشغالگر با استفاده از ویروس Stuxnet توانستند برنامه هستهای را تا حدی دچار اختلال کنند اما باز هم کاری از پیش نبردند.
خلاصه اینکه وارد آوردن خسارت جدید و ویرانگر به تاسیسات هستهای ایران مستلزم پشتیبانی گسترده آمریکاست و به گفته کارشناسان، حتی در این صورت هم نمیتوانند تاسیسات هستهای را به طور کامل ویران کنند.