شناسهٔ خبر: 68928437 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

عضو هیات علمی موسسه عالی آموزش بانکداری ایران در گفت وگو با بولتن نیوز:

بانکهای ناتراز منابع کافی برای پوشش ریسک ندارند/ دلیل ناترازی بانکها پوشش دادن کسری های مالی دولت هاست

یک عضو هیات علمی موسسه عالی آموزش بانکداری ایران گفت: اگر حمایت بانک مرکزی به عنوان آخرین وام دهنده نباشد می تواند منجر به ورشکستگی بانک ها و ایجاد بحران برای سیستم بانکی گردد.

صاحب‌خبر -

گروه اقتصادی:یک عضو هیات علمی موسسه عالی آموزش بانکداری ایران گفت: اگر حمایت بانک مرکزی به عنوان آخرین وام دهنده نباشد می تواند منجر به ورشکستگی بانک ها و ایجاد بحران برای سیستم بانکی گردد.

حسن گل مرادی، اقتصاددان و کارشناس بانکی در گفت وگو با بولتن نیوز درباره دلایل ناترازی بانکها و راهکار خروج از آن اظهارداشت: ناترازی بانک ها متاسفانه یکی از مشکلات حاد سیستم بانکی است که خود باعث ایجاد مشکلات دیگر نظیر رشد پایه پول و در نتیجه رشد نقدینگی و تورم خواهد شد. دلایل زیادی برای تبیین موضوع ناترازی وجود دارد. تبعا افراد کارشناس می دانند منظور از ناترازی از زاویه حسابداری مالی نیست بلکه موضوع ناترازی از بعد نقدینگی بانک ها است.

وی افزود:  به این معنی که بانک ها حجم دریافت وجوه از پرداخت وجوه کمتر است و اگر حمایت بانک مرکزی به عنوان آخرین وام دهنده نباشد می تواند منجر به ورشکستگی بانک ها و ایجاد بحران برای سیستم بانکی گردد.

این اقتصاددان با بیان اینکه در خصوص دلایل این موضوع می توان به موارد بسیاری اشاره کرد یاد آورشد: یکی از دلایل، بحث مطالبات غیرجاری است که از ریسک اعتباری بانک ها ناشی می شود به این معنا که ضوابط اعتبارسنجی در اعطای تسهیلات به درستی پیگیری نمی شود و منجر به افزایش حجم مطالبات لاوصولی می شود که حتی با علم به عدم وصول آنها، از ترازنامه بانک ها حذف نشده و بعضا سبب ایجاد دارایی ها سمی یا موهومی می گردد. 

او اضافه کرد: موضوع بعدی تکالیفی است که بر دوش بانک ها فارغ از وجود منابع مالی مورد نیاز گذاشته می شود که باعث می‌شود بانک ها نقدینگی لازم برای پاسخگویی نداشته باشند.

گل مرادی موضوع مهم دیگر در این رابطه را وجود تورم بالا ذکر کرد و گفت: این موضوع از یک طرف تقاضا برای منابع ارزان قیمت را فراهم می سازد و از طرف دیگر ورودی منابع به بانک ها را کاهش خواهد داد زیرا بازارهای موازی نرخ های بازده بالاتری را ایجاد می کنند. 

این اقتصاددان کمبود سرمایه قانونی یا نظارتی در بانک را عامل دیگری در تشدید ناترازی بانکها دانست و گفت: این موضوع در مباحث بانکداری به عنوان سپر مورد نیاز برای جذب شوک های مختلف مطرح است. متاسفانه اکثر بانک ها در موضوع کفایت سرمایه وضعیت مطلوب را ندارند به این معنا که نه تنها به میزان پیشنهادی بال ۳ را تامین نمی کنند بلکه در تامین همان حداقل ۸ درصد بال یک را نیز با مشکل مواجهه هستند که خود می توانند سبب رشد ناترازی بانک ها شود زیرا منابع کافی برای پوشش انواع ریسک ها وجود ندارد. 

او گفت: نکته دیگر که بایستی اشاره نمود این است که بانک ها برخی مواقع کسری های مالی دولت ها را پوشش می دهند به این معنی که کسری بودجه دولت می تواند به طور غیرمستقیم و مستقیم ناترازی بانکی ایجاد کند که بایستی در تدوین بودجه هی سالانه به درستی به این موضوع نگاه شود. 

به گفته این استاد دانشگاه، یکی از ابعاد مهم اصلاح سیستم بانکی و اقتصاد کشور حل و فصل مشکل ناترازی بانک هاست .

نظر شما