به گزارش مشرق، در حالی که نیمه اول بازی سپاهان و ملوان در جریان بود، ناگهان هیاهوی تماشاگران به سمت سکوها جلب شد. خبر ناگوار ایست قلبی مرتضی، همه را شوکه کرد. تلاشها برای احیای او آغاز شد اما به دلیل تاخیر در رسیدن آمبولانس و همچنین عدم اجازه ناظر برای توقف بازی، این تلاشها به نتیجه نرسید.
مازیار زارع، سرمربی تیم ملوان، با اطلاع از این حادثه تلخ، بارها درخواست توقف بازی را کرد و به یادآوری اتفاق مشابهی در بازی گرانادا و اتلتیکو اشاره کرد که پس از مرگ یک هوادار، مسابقه قطع شده بود. با این حال، ناظر مسابقه به این درخواست توجهی نکرد و بازی ادامه یافت.
متأسفانه، با وجود تلاشهای کادر پزشکی، قلب مرتضی از تپش ایستاد و او را برای همیشه از جمع عزیزانش گرفت. پیکر بی جان او به بیمارستان فولادشهر منتقل شد اما تلاش پزشکان برای نجات او بینتیجه ماند.
در پی این اتفاق با اعلام فدراسیون فوتبال، عوامل برگزاری دیدار سپاهان و ملوان تا اطلاع ثانوی محروم شدند.
رفعتی: کدام قانون گفته من باید آمبولانس را در اختیار تماشاگر بگذارم؟
داوود رفعتی ناظر بازی سپاهان و ملوان عنوان کرد: وظیفه من مدیریت کردن بازی است. براساس کدام قانون باید آمبولانسی که مربوط به تیم و بازیکنان است، در اختیار تماشاگر بگذارم. اگر ۲ بازیکن همان موقع سر به سر شده و سکته مغزی میکردند، چه کسی باید جواب میداد. من تخلف کردم که آمبولانس را در اختیار تماشاگر عزیز گذاشتم.رفعتی عنوان کرد: بازی را به خاطر شلوغ شدن سکوها و درگیری تماشاگران با نیروی انتظامی، ۶ دقیقه نگه داشتم. براساس کدام قانون باید بازی را به خاطر هوادار نگه میداشتم؟!
وی درخصوص اینکه در یک بازی لالیگا نیز پس از رخ دادن چنین اتفاقی برای یک هوادار بازی متوقف شد، گفت: باید اطلاعات و آگاهی خود را بالا ببریم. لالیگا مسابقاتش زیرنظر فدراسیون فوتبال اسپانیا و یوفا برگزار میشود. در آییننامه مسابقات ما چنین قانونی نیست.رفعتی درپاسخ به این سوال که آیا نباید در آییننامه قانونی درمورد مهم بودن جان هواداران وجود داشته باشد، توضیح داد: من باید چه کار میکردم؟ آن فرد در بیمارستان بوده است. باید به بیمارستان میرفتم تا ببینم او فوت کرده؟ او را به بیمارستان منتقل کردیم.
پایگاه خبری فوتبالی در این رابطه نوشت: یک: حالا که هوادار ملوان از دنیا رفته است این سوال را باید از آقای داوود رفعتی، کمک داور بازنشسته و ناظر محترم بازی ملوان و سپاهان با کلی سابقه بینالمللی در فیفا و AFC در پستهای امنیتی و اخیرا دبیر کارگروه استاندارسازی ورزشگاهها پرسید که جان یک انسان مهمتر بود یا برگزاری یک مسابقه؟
دو: با یک جستجوی ساده در اینترنت بارها و بارها میشود چنین اتفاقهای مشابهی را در فوتبال جهان دید و مرور کرد. چه بازیکن، چه تماشاگر و چه هر فردی در کاسه ورزشگاهها، با چنین ماجرایی روبرو شدند، حداقل اگر بازی تعطیل هم نمیشد، لااقل دقایقی متوقف میشد تا تیمهای پزشکی حاضر در ورزشگاهها، چه کادر پزشکی دو تیم و چه پزشکان حاضر در آمبولانس به بازیکن یا مربی و داور و تماشاگر مصدوم برسند. هر چند در اکثر اوقات بازیها هم تعطیل شدهاند.
سه: آقای داوود رفعتی، مسئولان برگزاری بازی سپاهان - ملوان در بیانیه فدراسیون فوتبال تا اطلاع ثانوی محروم شدهاند و شما هم ناظر بازی بودهای و تا اطلاع ثانوی محرومی! شما که تجربه حضور در جامهای جهانی رده سنی را به عنوان ناظر بازی و ناظر امنیتی داشتی چرا بازی را متوقف نکردی؟ چرا داوران را مطلع نکردی و چرا داور وسط بازی را متوقف نکرد؟
چهار: باید بررسی کرد که چه کسانی باعث شدهاند تا هوادار ملوان در گلدن تایم CPR نشود. چه کسانی تعلل کردهاند؟ چه کسانی بیتوجهی کردهاند؟ آیا پزشکان دو تیم ملوان و سپاهان بالای سر هوادار درگذشته رفتهاند؟ آمبولانس کجا بوده؟ چه زمانی رسیده؟ پزشکان آمبولانس چه زمانی بالای سر هوادار ملوان رفتهاند؟ و دهها سوال که نه فقط خانواده هوادار ملوان و باشگاه ملوان و طرفداران این هوادار و رسانهها بلکه فدراسیون فوتبال، سازمان لیگ و نهادهای نظارتی از امروز خواهند پرسید و آنهایی که متهم و مقصر هستند، باید در مراجع رسیدگی و دادگاههای صالحه پاسخگو باشند.
پنج: پرونده جدیدی باز شده است؛ از جنس پرونده قربانیان بازی ایران - ژاپن در نوروز ۱۳۸۴ و در ورزشگاه آزادی، از جنس ماجرای سرباز احمدی، باور کنید جان انسانها ارزشمند است. حتی فینال جام جهانی هم به اندازه جان یک انسان ارزش ندارد چه برسد به بازی سپاهان - ملوان! محمد مورایس در کنفرانس پس از بازی چقدر زیبا این مفهوم را رساند:" پس از مرگ هوادار ملوان، درباره فوتبال نباید چیزی گفت. " ای کاش بازی را متوقف میکردی آقای رفعتی! حالا دیگر با استعفا، کنارهگیری، برکناری، برخورد، جریمه و دیه و... جان آقای خائفی به کالبدش برنمیگردد!
متن صریح قانون درباره امدادرسانی به تماشاگران و تجهیزات مورد نیاز چه میگوید؟!
فرهیختگان هم با اشاره به متن قانون نوشت: دو آمبولانس با راننده مجهز به اکسیژن، ماسک، دستگاه AED و آمپول و سرم و داروهای اورژانسی و پرسنل آموزش دیده برای پوشش و مصدومیتهای احتمالی بازیکنان و تماشاگران!
متناسب با حضور تماشاگران باید آمبولانس اورژانس وموتور اورژانس در ورزشگاه حاضر باشد
داوود رفعتی در تلویزیون گفته است: من اصلا بر اساس کدام قانون باید آمبولانس را در اختیار فرد سکته کرده میذاشتم! با این حال تخلف کردم و آمبولانس را در اختیار تماشاگر قرار دادم! اگر آمبولانس رو دراختیار فرد سکته کرده میگذاشتم ۲ بازیکن سر به سر و ضربه مغزی میشدند چه میشد؟
و نکته جنجالی همینجاست. اگر بازی را متوقف میکردید دیگر هیچ بازیکنی هم سر به سر نمیشد!
زهره هراتیان نیز در گفتوگو با تسنیم، در مورد فرایندهای پزشکی حین مسابقات فوتبال، اظهار داشت: طبق قوانین فیفا باید همزمان با مسابقه ۲ آمبولانس برای بازیکنان وجود داشته باشد. در صورتی که یکی از آمبولانسها برای حمل مصدوم از ورزشگاه خارج شود، امکان ادامه بازی وجود دارد؛ اما باید تدابیری اندیشیده شود تا آمبولانس دیگری جایگزین شود.
وی افزود: مطابق با قوانینی که وزارت بهداشت برای تجمعات ابلاغ کرده، برای تماشاگران بازی فوتبال هم باید آمبولانس تدارک دیده شود تا در صورتی که مشکلی بروز کرد به سرعت اقدامات درمانی انجام شود. همانطور که میدانید هیئت فوتبال و باشگاه میزبان مسئول تدارک و تهیه این موارد هستند. ضمناً طبق پروتکل فیفا باید تیم پزشکی در میان تماشاگران تقسیم شوند.
رئیس مرکز پزشکی ایفمارک تصریح کرد: پیشنهاد من این است که ابتدا صرفاً باشگاهها را برای تهیه امکانات درمانی ملزم کنیم و آییننامه را تغییر بدهیم. در قدم دوم ما دستور العملی تهیه و به آنها ابلاغ میکنیم. برای نمونه شرایط امدادبرها و پزشک مسابقه را تعیین و باشگاهها را ملزم میکنیم، بانک پزشکی از افراد آموزش دیده تشکیل بدهند. فایده این کار چیست؟ برخی نفرات آموزش دیده باید روی سکوها حاضر شوند تا در صورت مشکلات اینچینی بلافاصله عمل احیا را انجام دهند. چرا که در زمان ایست قلبی زمان طلایی برای احیا ۲ دقیقه ابتدایی است. بعد از آن حضور دستگاه شوک میتواند تکمیل کننده اقدامات اولیه احیا باشد.
«در مواردی مشابه فوت هوادار ملوان، محل مناسب برای عملیات احیا روی سکو یا در آمبولانس است؟» هراتیان در پاسخ به این سوال خبرنگار تسنیم، عنوان کرد: در چنین مواردی بیمار نباید جابه جا شود و در یک محل مسطح(حداقل ۲ در ۲) اقدام احیا باید صورت بگیرد. به فرض اینکه سکو مسطح نبوده باشد، باید در نزدیکترین محل مسطح وقوع حادثه، عملیات احیا انجام شود. ضمن اینکه طبق قوانین کشور ما آمبولانسهای خصوصی اجازه حمل مریض بد حال را ندارند. در واقع ما ابتدا عملیات احیا را انجام میدهیم بعد بیمار با آمبولانس اوژانس ۱۱۵ راهی بیمارستان میشود. این موضوع نکته دیگری است که باید از سوی متولیان و قانون گذاران مورد توجه قرار بگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بعد از دستور وزیر ورزش به رئیس فدراسیون فوتبال و پیگیری قضیه، آیا برای امورات پزشکی مسئلهای به وی ارجاع شده است، گفت: آقای بهاروند رئیس سازمان لیگ با من تماس گرفتند و پیگیر قضیه شدند. من به ایشان گفتم که در حال حاضر صحبتهای ما بر اساس شنیدهها است. بنابراین تا زمانی که گزارش ناظر مسابقه، باشگاه میزبان و دیگر متولیان موضوع را نخوانیم نمیتوانیم کسی را قضاوت کنیم. اما باید بررسی شود پزشک بازی چه کسی بوده؟ آیا برای هواداران آمبولانس در نظر گرفته شده بود؟ در صورت مثبت بودن این پاسخ، چند آمبولانس بوده و با تعداد هواداران متناسب بوده است؟
توضیحات مهم مسئول پزشکی فولاد شهر درباره مرگ هوادار ملوان
ورزش سه نوشت: عضو کادر آمبولانس ورزشگاه فولادشهر توضیحاتی درباره چگونگی رسیدگی به هوادار درگذشته تیم فوتبال ملوان ارائه کرده است.
شیروی اینطور حرفهایش را آغاز کرد: ما پای چمن بودیم. سریع وسائل مورد نیاز را برداشتیم و خودمان را رساندیم. پزشک خودشان هم دوید و آمد. اینها در حال تشویق بودهاند که این اتفاق رخ داده است. همانجا احیا انجام شد. البته این هوادار متاسفانه سرطان داشته و با مشکل قلبی هم درگیر بوده است. برادر ایشان در بیمارستان به تکنسین ما گفت که یکسال و نیم است که شیمی درمانی میشود.
عضو کادر آمبولانس ورزشگاه با تکذیب این موضوع که تجهیزات تیم پزشکی کامل نبوده، ادامه داد: تجهیزات کامل بوده و بدون تجهیزات اجازه ورود به ما نمیدهند ولی ریتم قلبی بیمار قابلیت استفاده از دستگاه شوک را نداشته است. ابتدا در ورزشگاه احیا را انجام دادیم و سریع ایشان را اعزام کردیم. در طول مسیر فرآیند احیا ادامه یافت. نبض ایشان در آمبولانس برگشت ولی متاسفانه جواب نداد و وقتی به بیمارستان رسید، جانش را از دست داده بود. این احتمال وجود دارد که برگشت نبض ایشان به خاطر داروهایی بوده باشد که در فرآیند احیا مورد استفاده قرار گرفت.
∎