به گزارش بولتن نیوز به نقل از ایرنا، سید روح اله لطیفی، همزمان با اولین سفر رئیس جمهوری به عراق افزود: کشور عراق جایگاه ویژه ای در روابط فرهنگی، مذهبی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشورمان دارد و تنها کشوری است که با دارا بودن بیشترین مرز زمینی با ما در همسایگی پنج استان ایران واقع شده است.
وی افزود: عراق دومین مقصد صادرات غیر نفتی کالاهای ایران و اولین مقصد زوار ایرانی است. این کشور اشتراکات، مذهبی، قومی و هویتی فراوانی با کشورمان دارد، به گونهای که پیوندهای دو ملت ناگسستنی شده است .
سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صمت اظهار داشت: تجارت با عراق از سال ۸۴ روند افزایشی پیدا کرد و در سال های ۸۸ ، ۹۱ و ۹۶ جهش های محسوسی را شاهد بودیم، تا جایی که در سال ۹۸ صادرات غیرنفتی کشورمان به این کشور به ۹ میلیارد دلار نزدیک شد و در سال ۱۴۰۱ شاهد حدنصاب ۱۰ میلیارد و ۲۳۸ میلیون دلار بودیم. این روند در سال ۱۴۰۲ کمی کاهشی شد، اما در پنج ماهه امسال با ثبت ۴.۶ میلیارد دلار مجدد پرشتاب شده است.
لطیفی در خصوص اهمیت صادرات به عراق گفت: کشور اینکشور، به دلیل صادرات ۱۰۰ میلیاردی نفت کشوری ثروتمند به شمار میآید که به واسطه تجربه سه جنگ، اشغال آن توسط آمریکا و غرب و همچنین بحران های ناشی از تروریسم و داعش صدمات زیدی دیده و با وجود ثروت بالا در حال حاضر بسیاری از نیازمندی های خود را وارد می کند.
وی تاکید کرد: کشور ما با حدود ۱۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک و اشتراکات فراوان، به واسطه همکاری و همراهی برای عبور از بحرانهای این کشور، علاقه دو ملت و امکان تامین و تولید کالاهای این کشور یکی از کشورهای مهم صادرکننده به عراق به شمار میرود.
لطیفی تصریح کرد: عمده کالاهای ایرانی که به عراق صادر میشود کالاهای قابل مصرف در انتهای زنجیره برای مصرف کننده نهایی است و همین امر عراق را نسبت به مقصد نخست کالاهای ما یعنی چین متمایز میکند. صادرات محصولات ما به چین محصولات نیمهخام، خام و فرآوری شده است، اما عمده محصولات صادارتی ایران به خاک عراق، دارای زنجیره کامل است که ضمن ایجاد اشتغال بیشتر منجر به ایجاد زنجیره کامل تولید، تامین و ارزش میشود.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت گفت: مقصد حدود ۲۰ درصد کل صادرات ایران، عراق است و نزدیک به ۳۰ درصد محصولات غذایی و کشاورزی ایران نیز به این کشور صادر میشود؛ همچنین بیش از ۶۰ درصد صادرات کاشی و سرامیک ایران، عمده محصولات صادراتی کیف و کفش، لوازم خانگی،، لوازم آشپزخانه، لوازم صنعتی و غیره ایران مقصدش عراق است.
وی در خصوص آینده بازار عراق بیان کرد: در حال حاضر رقبای ما در کشور عراق تلاش بسیار و همراه با برنامهای را برای افزایش سهم خود در بازار این کشور دارند و کالاهای با کیفیت با تکنولوژی روز و بسته بندی مناسب و خدمات مناسب پس از فروش را روانه بازار این کشور میکنند که اگر فکری به حال آن نشود سهم بیشتری از بازار عراق را به خود اختصاص می دهند.
لطیفی اضافه کرد: چشم اندازی که عراق برای خود ترسیم کرده این است که کشورهایی بتوانند در آینده نزدیک کالاهای خود را روانه بازار عراق کنند که بخشی از تولید خود را در کشور عراق انجام دهند و اصطلاحا تولید مشترک داشته باشند، پس باید دستاندرکاران تجاری کشور آیندهنگر باشند و با آگاهی از این امر، ضمن برنامه ریزی برای عرضه با کیفیت، رقابتی و مداوم کالا به بازار عراق تولیدات مشترک را در دستور کار خود قرار دهند تا در چند سال آینده با وجود استقبال مردم عراق از کالاهای ایرانی با محدودیت و ممنوعیت دچار نشوند.
سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: انتظار میرود رئیس جمهور در این سفر ضمن عملیاتی کردن موافقتنامههای گذشته و چندگانه با عراق، در خصوص تسهیل در جابهجاییهای مالی، ورود ناوگان حمل و نقل ایرانی به مقاصد در عراق، فعال سازی مناطق آزاد مشترک، برنامهریزی در خصوص تراز تجارت و موضوعات مرتبط گشایشهایی را پیگیری کنند.
∎