به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این آیین علاوه بر معاون اول رئیس جمهور، احمد مسجدجامعی، محمدحسین صفار هرندی، سیدمحمد حسینی، علی جنتی وزرای اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، بیژن نوباوه نماینده مردم تهران در مجلس شورای و جمعی از اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه نیز حضور دارند.
همچنین سیدمصطفی محقق داماد، حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، سیدعباس حسینی معاون وزیر و رییس سازمان حج و زیارت، سیدمصطفی میرسلیم، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ، محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ، محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، امیرحسین سمیعی مدیر کل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی نادری مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی، شبیر فیروزیان معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمجید پوراحمدی مدیرعامل صندوق اعتباری هنر، حجت الاسلام کمال خداداه رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور، عاطفه خادمی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، حجتالاسلام و المسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، امیر تاجیک خواننده، داریوش ارجمند بازیگر پیشکوست، جهانگیر الماسی، ایرج راد، علی نصیریان، هوشنگ توکلی و جمع کثیری از هنرمندان و اصحاب فرهنگ و رسانه نیز حضور دارند.
پیش از این سید عباس صالحی با کسب 272 رای، توانسته بود اعتماد مجلس را برای تصدی گری مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کسب کند.
مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دوازدهم و مدیر مسئولی روزنامه اطلاعات از جمله کارنامه مدیریتی سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت چهاردهم است.
اسماعیلی:
بودجه وزارت فرهنگ در دولت سیزدهم 17 برابر شده است/ در این دوره معماری به دامان هنر بازگشت
محمدمهدی اسماعیلی وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین تکریم و معارفه وزیر فرهنگ ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای پرواز اردیبهشت گفت: جامعه فرهنگی جامعهای به هم تنیده، منسجم، اهل گفتگو است.
وی افزود: برای من خداحافظی معنا ندارد بنده مجددا به اهالی فرهنگ و هنر سلام میکنم در این حوزه خداحافظی مفهومی ندارد، ما افتخار میکنیم که دورهای در این جایگاه با اعتماد رئیس جمهور شهید خدمت کردیم.
اسماعیلی ادامه داد: از امروز هم به عنوان یکی از اهالی این حوزه در خدمت بزرگان فرهنگ، هنر و رسانه کشورمان هستیم.
وزیر پیشین فرهنگ ادامه داد: ما در دوره 3ساله تلاش کردیم نظام حکمرانی فرهنگی کشور یک وضعیت متعالی پیدا کند
وی با تاکید بر این نکته افزود: اگر قائل به یک حوزه سیاست گذاری کلان در کشور باشیم شورای عالی انقلاب فرهنگی امر سیاستگذاری را برعهده دارد و بخشی از این سیاست گذاری در سایر مجامع بالادستی انجام میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: بخش مهمی از فعالیت های شورای عالی فضای مجازی در حوزه فرهنگ است.
اسماعیلی درباره حکمرانی فرهنگ، هنر و رسانه تاکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی اصلی اجرای سیاستهای فرهنگی است و برای اینکه در این جایگاه متعالی بتواند قرار بگیرد باید اقتضائاتی فراهم باشد.
وزیر پیشین فرهنگ ادامه داد: بنده در طول 3سال فعالیت در این حوزه تلاش کردم اقتضائاتی این حرکت را فراهم کنم.
وی گفت: ما در حوزه وزارت فرهنگ وظیفه تنظیم گری، نظارت، حمایت و رصد را برعهده داریم و این چهار ضلعی است که باید توامان در آن فعالیت شود.
اسماعیلی افزود: وزارت فرهنگ در جایگاه مرکزیت فرهنگ و هنر در دولت باید اسباب این مرجعیت را پیدا کند.
وزیر پیشین فرهنگ با تاکید بر این نکته افزود: رئیس جمهور شهید یک ابلاغ ویژه به بنده داشتند که به عنوان دبیر هماهنگی فعالیتهای فرهنگی دولت فعالیت کنم و همانطور که در دولت شورای اقتصادی داریم، شورای فرهنگی هم تشکیل شد و یک حرکت هم افزایی را برای فعالیتهای فرهنگی دولت شکل دادیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: بنده افتخار داشتم همه معاونان فرهنگی وزارتخانهها را ذیل این شورا انتخاب کنیم.
وی تاکید کرد: وزیر فرهنگ رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور است و اینگونه موارد از وظایف وزیر فرهنگ است.
اسماعیلی گفت: با حکم وزیر فرهنگ ائمه جمعه و مدیران کل به عنوان رئیس و دبیر شورای فرهنگ عمومی استانها فعالیت میکنند و امروز یک بانوی فرهیخته در جایگاه دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور فعالیت میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: بنده بارها از روسای سازمانهای مرتبط میشندم که حوزه فرهنگ از ابتدا بودجه متناسب با خود نداشته است.
وزیر پیشین فرهنگ با تاکید بر این نکته افزود: ما با تدبیر در پی حل این مشکل بودیم و به کمک مجلس شورای اسلامی و سایر مسئولان یک درصد موظفی بانکها اعتبار قابل توجهی در اختیار مجموعه فرهنگی کشور قرار داد.
وی تصریح کرد: بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدای فعالیت بنده تا امروز 17 برابر رشد کرده است.
اسماعیلی گفت: ما در بسیاری از حوزهها احتیاج به ارتفاع زیرساختها داشتیم و در سفرهای استانی 10 هزار میلیارد تومان برای تکمیل زیرساختها اعتبار تخصیص داده شد.
وی تاکید کرد: در سفر اخیرم به ترکیه وقتی از مجموعههای جدید فرهنگی بازدید کردم به قطعیت رسیدم که مجموعههای ما در ارومیه و یزد و سایر مناطق کشور به لحاظ فناوری و مجموعه امتیازها برتری دارند.
وزیر پیشین فرهنگ با بیان این نکته که شهید رئیسی تاکید داشتند در تهران نیاز به مجموعههای فرهنگی جدید داریم گفت: ما مقدمات ساخت مجموعه آسمانه هنر را در بهترین نقطه تهران در زمینی به وسعت 8 هزار متر و تراکم 120 هزار متر مربع فراهم کردیم.
اسماعیلی بیان کرد: ما اقتضائات تامینی را فراهم کردیم، سند مهندسی فرهنگی و مجموعهای از اسناد بالادستی ما را مکلف به انجام کرده بود.
وی ادامه داد: ما مجموعهای از اسناد تکلیفی را تهیه کردیم که بخشی از آنها ابلاغ و بخشی دیگر در نوبت ابلاغ است.
اسماعیلی افزود: ما سند موسیقی را در شورای عالی انقلاب فرهنگی با اعضایی از 3 قوه و با تائید یک فقیه به نام آیتالله رئیسی ابلاغ کردیم.
وزیر پیشین فرهنگ گفت: وقتی در یکی از استانها مانع یک اجرای صحنهای شدند وزیر کشور ابلاغیه زد که مطابق سند موسیقی تنها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ادارات کل این وزارتخانه حق اظهارنظر درباره اجرا یا عدم اجرای برنامهها را دارند.
عضو هئیت علمی دانشگاه تهران افزود: ما توانستیم معماری را به دامان هنر بازگردانیم و امسال اولین جشنواره فجر انقلاب اسلامی برگزار خواهد شد.
وزیر پیشین فرهنگ درباره اقدامات انجامشده در حوزه معیشت هنرمندان ادامه داد: سال گذشته با حضور هنرمندان شاخص بنای ایجاد شهر هنر آغاز کردیم که بیش از 2 هزار واحد مسکونی با استانداردهای معماری ایرانی اسلامی در حال ساخت است.
وی افزود: اندیشه فرهنگی دولت و شخص آیتالله رئیسی حد فاصل روشنی با اباحهگری و تحجر دارد، ما صیانت از مرزهای اخلاقی جامعه اسلامی را خط قرمز میدانیم و در مقابل از توسعه نگاههای سختگیرانه به حوزه فرهنگ و هنر جلوگیری کردیم.
اسماعیلی گفت: در فتنه فرهنگی 1401 همه دشمنان و بدخواهان برای تعطیلی و ورشکستگی فرهنگ و هنر در کشور هم قسم شده بودند ولی تعامل دولت و مردم و حضور گرم هنرمندان پرشکوهترین دوره فرهنگ و هنر را رقم زد.
وزیر پیشین فرهنگ گفت: ما در دفاع از حضور اسلامی و انقلابی و دفاع از چهارچوب شرع هیچ کوتاهی نداشتیم و با صراحت موازین تبیین و بر اجرای آن تاکید کردیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: توجه به جوانگرایی، حضور بانوان در عرصه مدیریت فرهنگی و توجه به اقوام و مذاهب مختلف از ویژگیهای مدیریتی بنده در وزارت فرهنگ بود.
وی در مورد حوزه مدو لباس اضافه کرد: دفاع ما از پوشش و عفاف یک نگاه هویتی است، غرب امروز دچار بحران بزرگی است که محصول لذت گرایی، اومانیسم و سیطره لیبرالیسم است.
اسماعیلی گفت: موضوع عفاف و حجاب یک موضوع هویتی است که جوامعی غربی با تلاش بر ایجاد دوقطبی در جامعه ایرانی سعی در تخریب آن هستند.
رئیس پیشین شورای فرهنگ عمومی کشور افزود: شهید رئیسی در سازمان ملل قرآن را سر دست میگیرد و از نهاد خانواده دفاع میکند و برای همین حرکت جامعه قرآنی کشور از شهید رئیسی تجلیل کردند.
وزیر پیشین فرهنگ گفت: ما باید در وزارت فرهنگ دسترسی مردم را به لباس های مورد توقع فراهم کنیم و این یک ضعف است که در مراکز تهران لباس های مناسب و عفیفانه به سختی پیدا میشود، ما اینکار را شروع کردیم ولی متاسفانه به دلیل محدودیت زمانی افتتاح نشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
سهم فرهنگ و هنر در بودجه کشور به شدت کم است/ نهادهای صنفی فرهنگ و رسانه رقیب و دشمن نیستند و می توانند رفیق راه باشند
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در بخش دیگر این مراسم گفت: خدمت آقای عارف خیر مقدم ویژه دارم و بعد از یک دوره این توفیق دست داد تا معاون اول شخصیتی علمی و فرهنگی باشد.
وی افزود: بعد از روان شاد دکتر حسن حبیبی که سهم مهمی در این نوع نگاه به حکمرانی و قوه مجریه داشت عزیزانی بودند که آمدند و همه هم محترم هستند اما این دوره در خدمت آقای عارف هستیم که نگاه علمی و فرهنگی ایشان موجب چشم انداز امید بر عرصه علم و فرهنگ و هنر شده است.
صالحی گفت: از وزرای پیشین فرهنگ از آقای میرسلیم گرفته تا دکتر اسماعیلی تشکر ویژه میکنم چرا که این مسیر را طی کردند و این امانت را دست به دست به بنده رساندند.
وی با بیان اینکه از حضور اصحاب فرهنگ هنر و رسانه نیز تشکر ویژه دارم، افزود: همچنین از خدمات و پشتکار جناب آقای اسماعیلی و مدیران همراهشان تشکر ویژه دارم چرا که در این دوره سه ساله تلاش کردند چراغ فرهنگ و هنر فروزان بماند.
وزیر فرهنگ تصریح کرد: حق این بود بزرگان فرهنگ و هنر و رسانه سخن می گفتند حتما در جلسات بعدی این گفت وگوها در فضای صمیمانه برگزار شود.
وی با بیان اینکه برداشت من این است که دولت چهاردهم دو رسالت بزرگ دارد و اگر در مسیر این دو رسالت بزرگ بتواند گام های جدی بردارد به توفیق نزدیک شده است، افزود: رسالت اول ملی و راهبردی وفاق است و رسالت دوم مقابله با انزوای ایران در سطح بینالمللی است؛ اگر این دو رویکرد، رسالت های اصلی دولت چهاردهم باشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نقش پیشران را می تواند ایفا کند و به این وزارتخانه باید با این دید، نگاه کرد.
صالحی گفت: در مورد گفتمان وفاق در دولت هم عرض کردم که این گفتمان سه ضلع دارد؛ ضلع اول داخل قوه مجریه است چراکه مسائل ما در دولت دیگر بخشی نیستند ابر مساله های ما فرابخشی است و اگر کنار هم قرار نگیریم به حل مسائل نزدیک نمی شویم؛ ناهمترازی انرژی، محیط زیست و ... همه اینها ابرمساله های فرابخشی است لذا به گفتمان وفاق در داخل کابینه نیاز داریم و باید بخشی نگری را رها کنیم.
وی افزود: ضلع دوم گفتمان وفاق، مسائل مربوط به دولت_ حاکمیت است که در مراودات با مجلس شاهد آن هستیم، اما بخش مهمتر این گفتمان در حوزه حاکمیت_ملت قرار دارد در این بخش مسائل مهمی وجود دارد که باید آنها را دنبال کرد.
صالحی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نخبگانی سروکار دارد که در چهار حوزه فرهنگ، هنر، رسانه و دین فعال هستند و بخش وسیعی از نخبگان کشور که نقش میانجی را در گفتمان حاکمیت ملت برعهده دارند در حیطه فضای کاری وزارت فرهنگ هستند و اگر وزارت فرهنگ بخواهد با اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و دین ارتباط برقرار کند خواهند توانست ملات گسل ها را به گونه ای بریزند تا به انسجام درونی منتهی شود.
وی افزود: اگر میخواهیم نخبگان فرهنگ، هنر، رسانه و دین نقش میانجی را در وفاق دولت ملت ایفا کنند و اجرایی شدن شعار امام راحل را شاهد باشیم باید بخشی از رویکردها را تقویت و یا در مورد آنها تجدید نظر کرد.
صالحی گفت: نکته اول مشارکت اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در تصمیم گیری است؛ همدلی و همکاری اصحاب فرهنگ و رسانه در صورتی که در این روند شرکت کنند افزون تر می شود.
وی افزود: وقتی از مشارکت سخن میگوییم منظورمان مشارکت گزینشی نیست چرا که در آن صورت کسانی که در فرایند مشارکت نمی کنند به ضد مشارکت تبدیل می شوند، منظورمان مشارکت فراگیر است که بتواند از همفکری به همدلی و از همدلی به همکاری منتهی بشود.
وزیر فرهنگ گفت: رویکرد دوم تقویت و تاسیس نهادهای صنفی اصحاب فرهنگ و هنر است صدها هزار نفر جزو اصحاب فرهنگ و هنر هستند. طبیعتا با این صدها هزار نمی شود ارتباط رو در رو داشت، نهادهای صنفی فرهنگ و رسانه رقیب و دشمن نیستند و می توانند رفیق راه باشند و باید ادبیات آن را پذیرفت و کوشید این مساله به نقش میانجی گرایانه کمک کند.
وی درباره تقویت اقتصاد فرهنگ و هنر افزود: اگر اهالی فرهنگ رسانه و هنر وضعیت اقتصادی خوبی نداشته باشند حال ناخوبشان باعث می شود که نتوانند حال مردم را خوب کنند؛ سهم فرهنگ و هنر در بودجه کشور به شدت کم است تلاش هایی صورت گرفته است اما اینکه تقریبا تا همین اواخر سهم فرهنگ و هنر رسانه و دین حدود 0/6 درصد از بودجه باشد خیلی کم است.
وزیر فرهنگ گفت: سرانه بودجه فرهنگ هنر و رسانه در ایران 16 دلار است اما در آمریکا 184 دلار در کره جنوبی 373 دلار است و در رژیم صهیونیستی 726 دلار است دولت ها برای فرهنگ خرج می کنند البته اقتصاد فرهنگ مساله دیگری است و باید به آن توجه کرد و برای ان نیز برنامه داریم.
وی افزود: دولت ها حتی در سرمایه دار ترین نظام های اقتصادی مسئول حوزه فرهنگ هستند اما سهم ما از بودجه کلان کشور کار ما را سخت میکند.
صالحی گفت: اگر میخواهیم اصحاب فرهنگ هنر و رسانه در رویکرد وفاق ملی سهم داشته باشند باید حقوق و کرامت این قشر از جامعه را در نظر بگیریم، اصحاب فرهنگ و هنر از منزلت وجودی برخوردار هستند که تحقیر آنها را آزرده میکند چه برسد به زجر و ... نمی خواهم بگویم اصحاب فرهنگ و هنر قدیس هستند و جرمی مرتکب نمیشوند اما مناسبات با اصحاب این حوزه شرایط خاص خودش را دارد؛ البته اگر می خواهیم اینها نقش میانجی را ایفا کنند و در وضعیت وفاق نقش آفرینی کنند نباید احساس تحقیر و تنگنایی کنند.
وی با تأکید بر اینکه باید به تغییرات ژرفی که در نظام حکمرانی فرهنگ رخ داده است توجه کرد، افزود: حکمرانی فرهنگی در سرمایه دارترین دولتها وجود دارد اما اگر به تغییرات فنآوری، جنسیتی و نسلی توجه نکنیم به ضد خودش تبدیل می شود و اگر به اقتضائات زمان نگاه نکنیم نمی توانیم از آنچه فکر می کنیم درست است، صیانت کنیم.
صالحی گفت: راهبرد دوم مقابله با توطئه و مسیری است که با انزوای ایران در نظر گرفته شده است دشمنان ایران پس از انقلاب وقتی دیدند توازن قدرت در منطقه به هم ریخته است تلاش کردند ایران هراسی ایحاد کنند و به طور جدی تلاش کردند ما را منزوی کنند و صدای ما شنیده نشود این مسیری است که آنها دنبال کردند که اگر ایران به عنایت الهی و راهبری امام راحل و رهبری کیانش پس از 4 دههصیانت شده است ایران را در پوسته خودش مدفون کنند تا صدای ایران شنیده نشود.
وی افزود: اگر بخواهیم ایران را از انزوا دور کنیم اسب تیز روی این مسیر، فرهنگ و هنر است البته مزیت تاریخی ما نیز در همین رویکرد است.
وزیر فرهنگ گفت: مزیت معاصر نیز در همین حوزه است و در سند چشمانداز که قرار بود در سال 1404 ویژگی هایی داشته باشیم در حمله در اینکه در منطقه در رتبه اول باشیم بدون تردید به تمام موارد در حوزه فرهنگ و هنر در منطقه، اول هستیم.
صالحی با اشاره به افزایش تعداد دانشجویان رشته هنر در کشور گفت: حوزه زنان در فرهنگ و هنر جایگاه خاصی یافته و انقلاب اسلامی برای رشد بانوان در همه عرصهها فراهم کرد؛ در سال 1363 تعداد داستان نویسان زن که کتابشان منتشر شده بود 28 نفر بود اما این آمار در سال 1393، هزار و ششست و چهل و هشت زن رسیده بود.
وی افزود: این امر نشان دهنده این است که جریان رو به جهشی در حوزه زنان در حوزه فرهنگ و هنر و رسانه داشتیم. به اعتبار ظرفیت تاریخی موجود وزارت فرهنگ می تواند مسیری را به سرعت برای مقابله با ایران هراسی طی کند.
وزیر فرهنگ تاکید کرد: نقش ایرانیان خارج از کشور را نادیده گرفت این عزیزان می توانند برای خروج ایران از انزوا نقش ایفا کنند.
عارف: هنرمندان و اهل فرهنگ الگویی برای جامعه بهویژه جوانان هستند / از بازگشت هنرمندان به کشور استقبال میکنیم
در ادامه این آیین معاون اول رئیسجمهور نیز گفت: هنرمندان و اهل فرهنگ الگویی برای جامعه بهویژه جوانان هستند.
محمدرضا عارف افزود: برخی هنرمندان و فرهیختگان و اهل قلم به دلایلی از کشور رفتهاند، ما از بازگشت آنها به کشور استقبال میکنیم.
وی ادامه داد:حضور در جمع فرهیختگان و هنرمندان برای من افتخار است از رهنمودها و از نقدهای شما حداکثر استفاده را خواهیم کرد.
عارف گفت: امروز 19 شهریور سالروز وفات آیت الله طالقانی است که یک الگوی فرهنگی برای نسل جوان است. او اولین انجمن اسلامی دانشجویان را در دانشگاه علوم پزشکی ایجاد کرد، 21 شهریور هم روز سینماست که این مراسم در آستانه روز سینما برگزار میشود و این روز را به سینماگران تبریک میگوییم.
وزارت ارشاد نقش کلیدی در تحقق آرمانهای انقلاب دارد
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه از آقای صالحی بابت پذیرفتن مسئولیت وزارت خانهای که نقش کلیدی در تحقق آرمانهای انقلاب ما که انقلاب فرهنگی بود، دارد، تشکر میکنم، اظهار کرد: ارباب رجوع وزرات ارشاد نخبگانند، هنرمندان و اهل فرهنگ الگویی برای جامعه خصوصا جوانان هستند، ارباب رجوع این بخش همواره جایگاه برجستهای دارند.
عارف افزود: انقلاب ما فرهنگی و رهبر آن مرجع گرانقدر شیعه بود، پشتیبانی مردم را داشت و امروز در آستانه دهه پنجم انقلاب هستیم.
وی به اهمیت سند چشم انداز اشاره و تصریح کرد: جهت گیری سند چشم انداز جایگاه اول در منطقه در همه شاخص ها و الهام بخش برای جهان اسلام است و قرار است سال آینده به این جایگاه برسیم. اما چه قدر توانستهایم در بخش نرم افزاری در مسیر، این سند حرکت کنیم ؟
معاون اول رئیسجمهور گفت: آسیبهای فرهنگی و اجتماعی که امروز به آن مبتلا هستیم نشان میدهد که با اهداف این سند فاصله زیادی داریم، ما از ارزشها و ارکان ها فاصله گرفتهایم؟ کجا به جای سیاست جذب، سیاست دفع را در پیش گرفتهایم؟ چرا فرد یا گروهی خود را حق میداند و دیگران را باطل؟ باید چرایی آن بررسی شود.
عارف تصریح کرد: بیایید فرزندان خودمان را بررسی و وفاداری آنها به انقلاب را با نسل اول انقلاب مقایسه کنیم چه کردیم که از ظرفیتی که در سال 57 در مقابل دنیا با اسلحه فرهنگ ایستادیم، فاصله گرفتهایم؟
وی با بیان این مطلب که برنامه هفتم دو بخش دارد، گفت: یک بخش نرم افزاری است که احکام خوبی دارد و پول زیادی نیاز ندارد، بلکه باید به تغییر روشها، آسیب های فرهنگی و اجتماعی را اصلاح کنیم در برنامه، منابع مورد نیاز پیش بینی نشده و به دولت موکول شده تا آن را تامین کند. پیش بینی شده که منابع بخش سخت افزاری برنامه هفتم 250 میلیارد یورو باشد.
اینترنت یک اتوبان و یک راه است کسی به خاطر تخلف، راه را نمی بندد
معاون اول رئیسجمهور افزود: باور ما بر این است که دسترسی به شاخصهای کمی در برنامه هفتم، یک ضرورت انکارناپذیر است، اما با رشد 8 درصدی اقتصاد چه قدر فاصله داریم؟ 2.8 درصد از منابع برنامه هفتم به بهرهوری اختصاص داده شده است.
عارف، تلاش برای تحکیم سبک زندگی را وظیفه وزارت ارشاد دانست و گفت: ما این وزارت را نهاد حاکمیتی می دانیم نه اجرایی ، باید همه دست اندرکاران فرهنگی کشور محوریت ارشاد را بپذیرند و ما این رویکرد را در پیش داریم.
وی با بیان اینکه الان جوان ما یا احساس بی هویتی می کند یا هویت خود را در جای دیگری جستجو می کند، تاکید کرد: جنگ روانی و تهاجم روانی یک مسأله جدی برای ماست، برای مبارزه با آن چه کردهایم؟ اینترنت یک اتوبان و راه است کسی راه را نمی بندد، شما محتوای خوب در آن بگذارید، ممکن است در اتوبان خودروی حامل محموله غیرقانونی هم تردد کند اما راه را که نباید بست، چه قدر مرجعیت علمی و فرهنگی فضای مجازی متوجه کشور ماست؟
محرمانه نگه داشتن شاخصها راهحل مشکلات نیست
معاون اول رئیسجمهور به ترویج اخلاق اسلامی متناسب با اقشار مختلف جامعه به خصوص نوجوانان و جوانان تاکید کرد و افزود: امروز اولویت ما باید نجات جوانان باشد، گرفتاری این قشر از بزرگسالان و میانسالان بیشتر است.
عارف با بیان اینکه امروز دولت در مسائل فرهنگی دخالت می کند که باید اصلاح شود، اظهار کرد: محرمانه نگه داشتن شاخصها راهحل مشکلات نیست. در شعار می گوییم مردم محرم هستند، اما باید در عمل هم ثابت شود.
وی درباره وضعیت کتابخوانی، گفت: در این حوزه وضعیت نگران کننده است. فضای مجازی و سایت جایگزین کتاب نمی شود. تیراژ برخی کتاب ها خجالت آور است.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه ما باید به گردش آزاد اطلاعات اعتقاد داشته باشیم، تاکید کرد: نباید به این خاطر که این مساله ما را مورد نقد قرار می دهد، از گردش آزاد اطلاعات جلوگیری کنیم.
عارف تصریح کرد: فقط منتظر هستیم فرمانی، رهبر انقلاب صادر کنند و بعد آن را تایید کنیم، اما چه قدر برای تحقق آن تلاش میکنیم، معلوم نیست.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر شعارهای هر سال، عمدتا اقتصادی بوده که برای امسال مشارکت مردم مد نظر بوده است، گفت: چه قدر برچسب زنی به سرمایه گذار را کنار گذاشتهایم؟
معاون اول رئیس جمهور با اعلام اینکه آمایش سرزمینی راهبرد دولت و برنامه هفتم توسعه است، تاکید کرد: کشور فقط تهران یا 8 کلانشهر نیست بلکه همه مناطق کشور است و همه مردم حق رشد و توسعه دارند. این مساله در بخش فرهنگی باید مدنظر باشد.
عارف گفت: جوانگرایی فقط یک شعار نیست، صمیمانه از رهبر انقلاب تشکر می کنم که تکلیف کردند حداقل در اولین قدم 100 جوان برای مدیریت کشور تربیت شوند. باید جوانان را بکار بگیریم. تاکنون از ظرفیت زنان تحصیل کرده بهره نبرده ایم و مشکل پیدا کرده ایم. عملکرد وزیر راه که خانم است در همین مدت انصافا فوق تصور بود. باید تبعیص مثبت بگذاریم تا زنان بخشی از مسئولیت های مدیریتی را بر عهده بگیرند.
وی تصریح کرد: اجازه دهیم بانوان پست های میانی را بگیرند تا برای سالهای آینده آمادگی اخذ پست های بالاتر را داشته باشند.
از بازگشت هنرمندانی که به دلایلی از کشور رفتهاند، استقبال میکنیم
معاون اول رئیسجمهور افزود: برخی هنرمندان و فرهیختگان و اهل قلم به دلایلی از کشور رفته اند و ما از بازگشت آنها به کشور استقبال میکنیم. باید به کشور برگردند، آنان سرمایههای ملی هستند.
عارف با بیان اینکه باید رسانههای اثرگذار داشته باشیم، گفت: از رسانهها می خواهیم تا مسئولان و خدمتگزاران را وارد حاشیه نکنند. رسانه باید چالشی برخورد کند، این موضوع با به حاشیه کشاندن مسئولان متفاوت است. رسانه ها در راستای رسالت رسانه ای گام بردارند و وزارت ارشاد هم در راستای حل مشکلات آنها گام بلندی بردارد تا بتوانیم رسانهها را در رشد و توسعه کشور سهیم کنیم.