شناسهٔ خبر: 68363552 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

فشار طرح دارویار بر دوش داروخانه‌ها است

دبیر انجمن داروسازان استان همدان، گفت: فشار مالی طرح دارویار بر دوش داروخانه‌ها است.

صاحب‌خبر -

محمد ناصر خواجوی در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در همدان، به مناسبت روز داروساز، اظهار داشت: رشته داروسازی در زمانی که دارالفنون بوده ایجاد شده و آن زمان به دانشجویان این رشته دواساز می‌گفتند.

وی با بیان اینکه داروسازی از قدیم‌الایام و قبل از زکریای رازی که از او باید به عنوان شیمیدان و داروشناس نام برد، به شکل سنتی و طبیعی وجود داشته و در واقع تشکیلات مدون داروسازی قبل از تشکیل سازمان نظام پزشکی بوده است.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان با اشاره به اینکه قدیمی‌ها هم به نوعی داروسازی داشتند و آنها با شناسایی خواص گیاهان موجود در طبیعت برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌کردند، تصریح کرد: با ورود تکنولوژی و کارخانجات در عرصه تولید دارو، رشته داروسازی هم به نحو جدید شکل گرفت.

خواجوی‌پور افزود: با پیشرفت علم، داروها شکل و نظم خاصی پیدا کرد و به تبعیت از کشورهای دیگر داروها را بسته‌بندی کردند و دز دارو به شکل صحیح‌تری در اختیار بیماران قرار گرفت.

وی در پاسخ به اینکه آیا داروساز می‌توانند دارو بسازند؟ گفت: بله هنوز در داروخانه‌ها داروهایی هستند که خود داروسازان ترکیب می‌کنند و در اختیار بیماران قرار می‌دهند.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان، افزود: محلول‌های خوراکی و داروهای و پوستی که توسط برخی پزشکان برای منظورهای خاص تجویز و توسط داروسازان تحت عنوان جالینوسی به بیماران ارائه می‌شود.

خواجوی‌پور درباره رقابت داروهای ایرانی با داروهای مشابه خارجی، گفت: تا پیش از انقلاب اکثر داروها خارجی بود که در کارخانجات مختلف آلمان، سوئیس و آمریکا تولید و به صورت آماده وارد کشور ما می‌شد،‌ بیان کرد: اما در حال حاضر به مرحله‌ای رسیدیم که 97 درصد از داروهای مصرفی در ایران تولید می‌شود.

وی افزود: از نظر کیفیت دارو هم باید بگویم که داروهای ایرانی نیز از بهره دهی نسبتا مناسبی برخوردار هستند.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان به مهمترین دغدغه‌های داروسازان اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از دغدغه‌های ما مربوط به طرحی به نام دارویار است. این طرح در سال 1401 در مجلس ارائه و اجرا شد. بر اساس این طرح قرار شد به منظور حمایت از شرکت‌های داروسازی و جلوگیری از ورشکستگی آن‌ها، قیمت دارو افزایش یابد اما این افزایش قیمت از جیب بیمار نباشد.

خواجوی‌پور  افزود: مابه‌التفاوت قیمت دارو را تحت عنوان بهای ارزی به سازمان‌های بیمه‌گر دادند تا آنها هم به جای بیماران به داروخانه‌ها پرداخت کنند.

وی گفت: داروخانه‌ها قبول کردند و داروهای گرانقیمت را تهیه و به بیماران می‌دادند. این طرح تا چند ماه اول خوب پیش می‌رفت، اما پس از آن مطالبات داروخانه‌ها را به موقع تسویه نکردند و منابع این طرح هم به محل هدفمندی یارانه‌ها رفت. وقتی محل منابع تغییر کرد ما دیگر با سازمان هدفمندی یارانه‌ها قرار داد نداشتیم و دچار مشکل شدیم.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان عنوان کرد: بیمه تامین اجتماعی از 6 ماه قبل هیچ پرداختی بابت سهم ارز که مبلغ قابل توجهی است، نداشته و تمام فشار این طرح‌ بر دوش داروخانه‌ها است.

خواجوی‌پور با تاکید بر اینکه طرح دارویار خوب است به شرطی که منابعش هم به موقع تامین شود، گفت: بیمه خدمات درمانی تقریبا به روز است، اما بیمه تامین اجتماعی از 6 ماه قبل هیچ‌ پرداختی به داروخانه‌ها نداشته است. اگر این گونه پیش برود داروخانه‌ها ورشکست می‌شوند.

وی  افزود: طبق آخرین آماری که انجمن ایران اعلام کرده، حدود سه همت برگشت چک از داروخانه‌ها داریم که رقمی بی‌سابقه است.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان، عنوان کرد: دغدغه دوم داروسازان مربوط به پلتفرم‌هایی است که متاسفانه به صورت غیرعلمی کار می‌کنند و حتی گاهی ظاهرا قیمت دارو را کمتر از قیمت مصوب به مردم ارائه می‌کنند که این موضوع قابل تامل است که چگونه دارویی که نرخ مصوب دارد با قیمتی پایین‌تر از حد مصوب و بدون رعایت شرایط استاندارد در اختیار بیمار قرار می‌گیرد‌.

خواجوی‌پور افزود: اما متاسفانه گاهی بیماران در اثر عدم اطلاع، حتی داروهایی که باید در سامانه تیتک ثبت شوند را از طریق برخی پلتفرم‌ها دریافت می‌کنند که کاری بسیار خطرناک است.

وی با تاکید بر اینکه سکوهای اینترنتی که در زمینه انواع لباس، کیف و کفش ، وسایل برقی و حتی موبایل فعالیت می‌کنند، گاهی ممکن است خطر مالی برای افراد داشته باشد، ولی دارو امری جدی است که مستقیما با سلامت مردم سر و کار دارد و باید توسط پزشک تجویز و توسط داروساز روش صحیح استفاده و نگهداری از آن در داروخانه و منزل و با تداخلات لازم به بیمار داده شود، پس نباید توسط پلتفرم‌ها یا سکوهای اینترنتی ارائه شود.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان با بیان اینکه مشکل دیگر ما مربوط به این است که به بهانه ایجاد فضای کسب و کار‌، فاصله فیزیکی در تاسیس داروخانه‌ها از یکدیگر رعایت نمی‌شود و نتیجه آن می‌شود وقتی داروخانه مشاهده می‌کند که به سبب رقابت ناسالم اماکن ارائه دارو را ندارد، ممکن است مجبور به ارائه انواع داروها به صورت otc شود که بدیهی است رابطه سالم بین پزشک و بیمار مخدوش می‌شود.

خواجوی‌پور گفت: باید هدف از تسهیل در تاسیس داروخانه‌ها به جای افزایش بی‌رویه آن‌ها، تاسیس داروخانه‌های جدید در مناطق‌ محروم  مد نظر‌ قرار می‌گرفت.

وی با تاکید بر اینکه باید در داروخانه بیماران را نسبت به مصرف داروهای خودسرانه آگاه کرد، تصریح کرد: متاسفانه جرات ناشی از ناآگاهی در جامعه بسیار زیاد شده که این خطرناکترین اتفاق است.

دبیر انجمن داروسازان استان همدان بیان کرد: مصرف خودسرانه و ناقص آنتی بیوتیک‌ها سبب مقاومت میکروبی در جامعه می‌شود که آسیب‌های زیادی را به دنبال دارد.

خواجوی‌پور با تاکید بر اینکه ما داروسازان سوگند یاد کردیم‌‌که نسبت به جان و سلامت مردم‌ جامعه بی‌توجه نباشیم، خاطرنشان کرد: بسیار دردآور است که بچه‌ات را با هزاران زحمت بزرگ‌ کنی، اما به‌خاطر مصرف داروی اشتباهی که از طرف موسسه غیر ذی‌صلاح تامین و توزیع شده، از دست برود.

وی با بیان اینکه هر کاری را باید دست متخصصان آن سپرد، گفت: اگر قرار باشد هر موسسه فاقد صلاحیتی در بحث دارو ورود کند پس این همه دانشکده داروسازی و دانشجویان این رشته را برای چه تربیت می‌کنیم.

انتهای پیام/

نظر شما