شناسهٔ خبر: 68349126 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آران | لینک خبر

بازداشت موسس تلگرام خشم سیاستمداران روسیه و فعالان فضای مجازی را برانگیخت

سیاستمداران روسیه، روزنامه‌نگاران و فعالان فضای مجازی روسیه در پی بازداشت پاول دوروف موسس و مدیرعامل پیام‌رسان تلگرام در پاریس واکنش خشم‌آلودی نشان داده و فرانسه را متهم کردند که همچون یک دیکتاتوری عمل می‌کند.

صاحب‌خبر -
به گزارش آران نیوز به نقل از ایرنا، میخائیل اولیانوف نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین بامداد یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: برخی افراد ساده هنوز نمی‌دانند که اگر نقش کم و بیش آشکاری در فضای اطلاع‌رسانی بین‌المللی داشته باشند، بازدید آنها از کشورهایی که به سمت جوامعی بسیار توتالیترتر حرکت می‌کنند، امن نیست.

به نوشته رویترز، برخی دیگر از سیاستمداران روسی نیز فرانسه را متهم کردند که همچون یک دیکتاتوری عمل می‌کند. همچنین برخی بلاگرهای روسیه درخواست کردند ظهر یکشنبه مقابل سفارتخانه‌های فرانسه در سراسر دنیا تظاهرات کنند.

در همین حال، سفارت روسیه در پاریس بامداد یکشنبه در پی بازداشت دوروف در فرانسه گفت که «اقدامات فوری» برای روشن شدن وضعیت موسس و مدیرعامل پیام‌رسان تلگرام انجام می‌دهد.

خبرگزاری تاس به نقل از یک منبع در سفارت روسیه در پاریس نوشت که تیم دوروف درخواستی از این سفارتخانه نکرده‌اند که این مرکز دیپلماتیک فعالانه اقداماتی فوری برای روشن شدن وضعیت او انجام می‌دهد.

شبکه‌های تلویزیونی TF۱ و BFM فرانسه بامداد یکشنبه گزارش دادند، دوروف با جت شخصی خود از جمهوری آذربایجان پرواز کرده و در فرودگاه «بورژه» در خارج از پاریس به زمین نشست. وی و یک زن و یک محافظ در این فرودگاه بازداشت شدند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از مقام‌های فرانسوی تایید کرد که دوروف به دلیل حکم جلبی که در رابطه با جرائم مرتبط به تلگرام برای وی صادر شده بود، بازداشت شده است.

گزارش‌ها حاکی است که دوروف ممکن است به جرائم متعددی از جمله تروریسم، قاچاق مواد مخدر، کلاهبرداری، پولشویی و پورنوگرافی کودکان متهم شود.

 

**روزنامه‌نگار آمریکایی: دوروف به دلیل امتناع از سانسور واقعیت بازداشت شد

تاکر کارلسون روزنامه‌نگار آمریکایی در واکنش به این خبر تصریح کرد، دوروف به این دلیل بازداشت شد که از دستور دولت‌ها و نهادهای اطلاعاتی برای «سانسور واقعیت» امتناع کرد.

کارلسون بامداد یکشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: وقتی دولت روسیه تلاش کرد که شرکت این رسانه اجتماعی را کنترل کند دوروف از روسیه خارج شد. اما در نهایت این ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نبود که به دلیل اجازه دادن به مردم برای اعمال آزادی بیان بازداشت کرد. بلکه یک کشور غربی، یک متحد دولت بایدن و یک عضو ناتو بود که وی را بازداشت کرد.

این روزنامه‌نگار آمریکایی افزود: پاول دوروف امشب در یک زندان فرانسوی است. او یک هشدار زنده به مالک پلتفرم‌هایی است که از اجرای دستور دولت‌ها و نهادهای اطلاعاتی برای سانسور واقعیت خودداری می‌کنند. تاریکی به سرعت روی جهان آزاد سابق می‌نشیند.

ایلان ماسک مالک شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نیز نوشت: سال ۲۰۳۰ است و در اروپا به خاطر پسندیدن یک میم اعدام می‌شوید.

 

**دوروف کیست؟

پاول والریوویچ دوروف در سال ۱۹۸۴ در شهر سنت پترزبورگ روسیه به دنیا آمد و در سال به همراه برادرش نیکولای سرویس شبکه اجتماعی VK و پیام‌رسان تلگرام را تاسیس کرد. مقر اصلی VK در سنت پترزبورگ است و در بین مردم روسیه، اوکراین، قزاقستان، مولداوی، بلاروس بسیار محبوب است.

تلگرام در سال ۲۰۱۳ تاسیس شد و در حال حاضر مقر آن در دوبی قرار دارد. این شبکه اجتماعی ۹۵۰ میلیون کاربر فعال دارد و انتظار می‌برد سال آینده کاربران فعال آن به یک میلیارد برسد. این پیام‌رسان در روسیه، اوکراین و جماهیر شوروی سابق جزو محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی است.

دوروف در سال ۲۰۱۴ پس از آنکه درخواست دولت روسیه برای تعطیلی گروه‌های مربوط به اپوزیسیون روی شبکه اجتماعی VK را نپذیرفت این کشور را ترک کرد و محل اقامت فعلی وی امارات است. دوروف همچنین تابعیت مضاعف فرانسه و امارات را دارد.

نشریه فوربس تخمین زده است که دارایی‌ها دوروف ۱۵.۵ میلیارد دلار ارزش دارد.

 

**تلاش اف‌بی‌آی برای جاسوسی از کاربران تلگرام

بنیانگذار پیام‌رسان تلگرام اواخر فروردین ماه فاش کرد که در سفرهایش به آمریکا بارها با ماموران اداره تحقیقات فدرال آمریکا (اف‌بی‌آی) برخورد داشته و این نهاد با نصب ابزارهای مخرب مخفیانه سعی در جاسوسی از کاربران این پیام‌رسان را داشته است.

دوروف ۳۹ ساله در گفت‌وگو با تاکر کارلسون مجری و تحلیلگر آمریکایی گفت که در طول مدت حضورش در آمریکا از نزدیک توسط اداره تحقیقات فدرال تحت نظر بوده است.

وی با اعلام اینکه یکی از کارمندانش یک بار به او گفته بود که ماموران دولت آمریکا به او نزدیک شده‌اند و قصد ارتباط‌گیری با او را داشته‌اند، مدعی شد که مقامات امنیت سایبری تلاش کردند به طور مخفیانه یکی از مهندسانش را به خدمت بگیرند.

دوروف در پاسخ به این که آیا نفوذ به سامانه‌های تلگرام به دولت آمریکا امکان جاسوسی از کاربرانش را می‌دهد گفت که این احتمال را رد نمی‌کند و هر دولتی بالقوه می‌تواند این اقدام را انجام دهد.

بنیانگذار تلگرام تصریح کرد: هر وقت به آمریکا می‌رفتم دو مامور اف‌بی‌آی در فروگاه به استقبال می‌آمدند و از من سوال می‌پرسیدند.

وی گفت: برداشت من این است که آنها می‌خواستند ارتباط برقرار کنند تا بهتر تلگرام را کنترل کنند. برای ما که یک شبکه رسانه اجتماعی متمرکز بر حریم خصوصی را اداره می‌کنیم، بر روی کار خود تمرکز می‌کنیم و بر روابط دولتی از این دست متمرکز نیستیم.

نظر شما