شناسهٔ خبر: 68154654 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

چالش‌های کابینه

صبح دیروز (یکشنبه 21 مردادماه) در جلسه علنی مجلس، نامه معرفی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم اعلام وصول و توسط رئیس مجلس قرائت شد. در ادامه به بررسی سوابق افراد معرفی شده در این فهرست می‌پردازیم.

صاحب‌خبر -

 علیرضا کاظمی
علیرضا کاظمی به‌عنوان وزیر پیشنهادی برای وزارت آموزش‌وپرورش معرفی شده است. یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های کاظمی، سرپرستی وزارت آموزش و پرورش بوده است. او در شهریور ۱۴۰۰ پس از محسن حاجی‌میرزایی به‌عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب شد و تا زمان انتخاب وزیر جدید، این سمت را بر عهده داشت. علیرضا کاظمی پیش از آنکه به‌عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب شود، به‌عنوان معاون پرورشی و فرهنگی این وزارتخانه فعالیت می‌کرد. این معاونت نقش کلیدی در سیاست‌گذاری‌های فرهنگی و تربیتی مدارس ایران دارد.
 
غلامرضا نوری قزلجه
غلامرضا نوری قزلجه به‌عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی معرفی شد. نوری قزلجه دارای مدرک کارشناسی مهندسی کشاورزی-دامپروری، کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی و دانشجوی دکترای سیاست و توسعه کشاورزی است. وی از دهه هفتاد در استخدام وزارت جهاد کشاورزی است و در دوره‌ای نیز به‌عنوان قائم مقام و مشاور وزیر در وزارت جهاد کشاورزی مشغول به خدمت بود. او که هم‌اکنون عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی است طی سه دوره نمایندگی مجلس نیز همواره در کمیسیون تخصصی کشاورزی، آب و منابع طبیعی عضویت داشته است.
 
فرزانه صادق مالواجرد
فرزانه صادق هم گزینه دولت به‌عنوان وزیر پیشنهادی راه است. صادق مالواجرد متولد سال ۱۳۵۵ و دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته شهرسازی است.
او در طول دوران فعالیت خود، در معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، مشاور در امور شهرسازی و معماری و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران فعالیت کرده است.
 
عبدالناصر همتی
عبدالناصر همتی هم وزیر پیشنهادی اقتصاد دولت چهاردهم است. همتی، رئیس کل بانک مرکزی در دولت حسن روحانی بود.
سفیر ایران در چین، کارشناس رسمی دادگستری، عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی در زمان حسن روحانی به مدت پنج سال، رئیس کل بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رئیس شورای عالی بیمه و مسئول کمیته اقتصادی جهاد دانشگاهی از جمله سوابق اجرایی همتی محسوب می‌شود.
 
سید رضا صالحی‌امیری
سید رضا صالحی‌امیری هم گزینه پیشنهادی پزشکیان برای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری است. او زاده ۱۳۴۰ در شهرستان بابل است. رئیس سابق کمیته ملی المپیک ایران، قائم‌مقام و معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بوده است. او در آغاز کار دولت حسن روحانی، هفتاد روز سرپرست وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران بود و پیش از این در وزارت اطلاعات، مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری و معاونت پژوهش‌های فرهنگی و اجتماعی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت کرده است. صالحی‌امیری دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد علوم سیاسی و دکترای مدیریت دولتی از دانشگاه آزاد اسلامی (واحد علوم و تحقیقات) و دانشیار دانشگاه است. صالحی‌امیری در ۲۹ دی ۱۳۹۶ از سمت معاونت شهرداری تهران استعفا کرد و استعفای او توسط محمدعلی نجفی پذیرفته شد.
 
 
سید محمد اتابک
برای وزارت صمت هم سید محمد اتابک پیشنهاد شده است. وی پیش‌تر در دوره‌ای معاون اقتصادی و مدیر عامل صنایع معدنی بنیاد مستضعفان بوده است. اتابک در دوره فعالیت در بنیاد مستضعفان، مدیریت صنایع معدنی را برعهده داشت.
 
سید اسماعیل خطیب
حجت‌الاسلام سید اسماعیل خطیب، وزیر فعلی اطلاعات هم به‌عنوان گزینه پیشنهادی برای وزارت اطلاعات معرفی شد، خطیب متولد سال 1340 است. سید اسماعیل خطیب در ۳ شهریور ۱۴۰۰ از سوی سید ابراهیم رئیسی به‌عنوان وزیر پیشنهادی اطلاعات در دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و با تعداد ۲۲۲ رأی موافق، ۴۸ رأی مخالف و ۱۷ رأی ممتنع از مجلس شورای اسلامی برای تصدی وزارت اطلاعات رأی اعتماد گرفت.
 
ستار هاشمی
گزینه پیشنهادی وزارت ارتباطات هم ستار هاشمی است. ستار هاشمی متخصص حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. او در سال ۱۳۵۵ در یاسوج متولد شده و تحصیلات خود را در رشته هوش مصنوعی در دانشگاه موناش استرالیا و دانشگاه علم و صنعت ایران به پایان رسانده است.
هاشمی عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز است. از جمله سوابق اجرایی او می‌توان به معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاونت فناوری اطلاعات شرکت ارتباطات زیرساخت، مدیرکلی ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس و معاونت فناوری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اشاره کرد. او همچنین رئیس هیأت مدیره شرکت ایرانسل بوده و در سال ۱۴۰۲ به‌عنوان مدیر برتر قوه قضاییه شناخته شد.
علاوه بر این، هاشمی در تأسیس انجمن هوش مصنوعی ایران نیز نقش داشته است.
 
 
احمد میدری
پزشکیان برای وزارت کار هم احمد میدری را معرفی کرده است. میدری متولد ۱۳۴۲ در آبادان، اقتصاددان ایرانی و معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده است. او نماینده آبادان در دوره ششم مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بود.
وی دارای دکترای تخصصی اقتصاد و کارشناسی ارشد توسعه و برنامه‌ریزی اقتصادی از دانشگاه تهران است. میدری سابقه تدریس در دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شهید چمران اهواز را دارد و در سال ۱۳۸۲، دوره کوتاه‌مدت آموزشی و پژوهشی دانشگاه سازمان ملل را نیز طی کرده است.
 
سید عباس عراقچی
سید عباس عراقچی که از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای با گروه 5+1 بود و سابقه سخنگویی وزارت خارجه و معاونت سیاسی وزیر امورخارجه را نیز در پیشینه خود دارد هم به‌عنوان وزیر پیشنهادی امور خارجه معرفی شده است.
سید عباس عراقچی در تهران و در سال 1341 متولد شده است، او سه خواهر و سه برادر دارد و اکثر اعضای خانواده‌اش در زمینه تجارت فعال هستند. در 17 سالگی پدرش را از دست داده است و دو برادر بزرگترش یکی در هیأت رئیسه اتحادیه صادرکنندگان و دیگری در اتحادیه فروشندگان عضویت دارند.
عراقچی مدرک کارشناسی خود را در رشته روابط بین‌الملل و کارشناسی ارشدش را در رشته علوم سیاسی، هر دو از دانشگاه تهران دریافت کرد، پس از آن به انگلیس رفت و مدرک دکترای اندیشه‌های سیاسی را از دانشگاه کنت گرفت.
 
اسکندر مؤمنی
اسکندر مؤمنی، وزیر پیشنهادی کشور است. مومنی اکنون رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر است، او در سال ۱۳۴۱ در قائم‌شهر متولد شد. وی از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ جانشین فرمانده نیروی انتظامی ایران بوده‌ است.
مؤمنی پیش از آن نیز از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۴ به‌عنوان جایگزین محمد رویانیان در سمت ریاست پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا (پلیس راهور) مشغول به کار بود.
وی معاون عملیات ناجا و از بنیانگذاران پلیس ۱۱۰ کشور بود. مؤمنی دارای دکترای امنیت ملی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم انتظامی است.
 
عزیز نصیرزاده
عزیز نصیرزاده وزیر پیشنهادی دفاع است، او زاده ۱۳۴۳ سراب است و هم‌اکنون به‌عنوان جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند. وی در فاصله سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ فرمانده نیروی هوایی ارتش بود.
نصیرزاده فعالیت نظامی را از سال ۱۳۶۱ آغاز کرد و در جنگ ایران و عراق از خلبانان نیروی هوایی ارتش بود. وی در فاصله سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۶ ریاست ستاد نهاجا (معاونت هماهنگ‌کننده نیروی هوایی ارتش) را برعهده داشت و از ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ جانشین فرمانده نیروی هوایی ارتش بود.
نصیرزاده پس از دفاع مقدس در سمت‌هایی چون وابسته نظامی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا، مدیریت جنگ الکترونیکی معاونت عملیات نهاجا، معاونت اطلاعات نیروی هوایی، معاونت طرح و برنامه نهاجا، معاونت هماهنگ‌کننده نیروی هوایی (رئیس ستاد نیروی هوایی ارتش) و جانشینی فرمانده نیروی هوایی ارتش، معاونت برنامه و بودجه و مجلس کل ارتش جمهوری اسلامی ایران، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران فعالیت داشته ‌است. وی در سال ۱۳۹۱ درجه سرتیپی دریافت کرد.
 محمدرضا ظفرقندی
 برای وزارت بهداشت هم محمدرضا ظفرقندی پیشنهاد شده است.
ظفرقندی پزشک و متخصص جراحی عمومی است. وی در سال‌های گذشته مسئولیت‌هایی از جمله ریاست سازمان نظام پزشکی ایران را برعهده داشته است. او همچنین در دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان استاد و مدیر بخش جراحی فعالیت داشته است.
 
حسین سیمایی صراف
برای وزارت علوم هم حسین سیمایی معرفی شده است.
حسین سیمایی صراف دبیر هیأت دولت در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی بوده است که سوابقی از جمله معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیرکل دفتر حقوقی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نماینده وزارت عتف در کمیسیون ملی یونسکو نیز در کارنامه او به چشم می خورد.
 
سید عباس صالحی
سید عباس صالحی در دولت اول حسن روحانی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوران وزارت علی جنتی بود. حسن روحانی بلافاصله پس از استعفای علی جنتی، سید عباس صالحی را به سرپرستی وزارت فرهنگ و ارشاد منصوب کرد.
صالحی تا زمان اخذ رأی اعتماد از مجلس، سرپرست این وزارتخانه باقی ماند و با آغاز به کار دولت دوم حسن روحانی، از سوی حسن روحانی به‌عنوان وزیر پیشنهادی معرفی و با رأی اعتماد از مجلس، وزیر فرهنگ و ارشاد شد.
عضو هیأت مدیره و هیأت امنای دفتر تبلیغات اسلامی، عضویت در شورای «مهندسی فرهنگی» عضو حقیقی شورای فرهنگ عمومی و مدیرمسئول و سردبیر برخی از نشریات علمی و فرهنگی کشور از جمله سوابق او است.
 
عباس علی‌آبادی
عباس علی‌آبادی (زاده ۱۳۴۰ در اراک) سیاستمدار، مدیر ارشد اجرایی و استاد دانشگاه ایرانی است که از سال ۱۴۰۲ تاکنون در دولت سیزدهم سمت وزیر صنعت، معدن و تجارت را برعهده دارد.علی‌آبادی دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی‌ ارشد مهندسی مکانیک با گرایش تبدیل انرژی از دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران و درجه دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با گرایش کنترل بوده‌ است.
از جمله پیشینه‌های کاری و مدیریتی علی‌آبادی نیز می‌توان به فعالیت در جهاد سازندگی، مشارکت در اجرا و مدیریت پروژه‌های نیروگاهی کرخه و کارون ۳، مدیریت‌ عاملی شرکت مپنا، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و معاونت وزیر نیرو در امور برق و انرژی اشاره کرد، از جمله برنامه‌های او حین تصدی معاونت امور برق وزارت نیرو، استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر، واقعی کردن قیمت برق و تکمیل نیروگاه‌های نیمه‌تمام بود.
او پیشینه ریاست دانشگاه صنعتی مالک اشتر را دارد و از دی‌ ۱۳۸۸ تا تیر ۱۴۰۲ نیز مدیرعامل گروه مپنا بوده‌ است.
علی‌آبادی، وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که در ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ موفق به دریافت رأی اعتماد از مجلس یازدهم شد.
 محسن پاک‌نژاد
محسن پاک‌نژاد هم وزیر پیشنهادی نیرو است، دانش‌آموخته کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. او از سال ۱۳۷۰ فعالیت خود را در وزارت نیرو آغاز کرد. مدیر طرح توسعه میادین گازی، مدیرکل نظارت بر صادرات مواد نفتی و بازرسی فنی وزارت نفت، عضو اصلی هیأت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، مدیر برنامه‌ریزی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، معاون مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، مدیرکل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت، مدیرعامل و نایب رئیس هیأت مدیره شرکت بازرگانی نفت ایران (به ‌اختصار شرکت نیکو) معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید، معاون وزیر نفت در نظارت بر منابع هیدروکربوری از جمله سوابق محسن پاک‌نژاد است.
 
امین‌حسین رحیمی
امین‌حسین رحیمی گزینه پزشکیان برای وزارت دادگستری است. وی که تصدی وزارت دادگستری در دولت سیزدهم را نیز برعهده داشت، متولد سال ۱۳۴۷ در ملایر است. او دارای مدرک دکتری در رشته فقه و حقوق جزا است. رحیمی پیش‌تر قاضی دادگستری بوده و سابقه ۳۵ سال خدمت در مشاغل مختلف قضایی دارد.
معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه، نماینده مردم ملایر در مجلس هشتم، مشاور رئیس قوه قضائیه، دادستان دیوان محاسبات کشور، رئیس کل دیوان محاسبات کشور، معاون سیاسی و امنیتی دادستان کل کشور، مشاور عالی رئیس قوه قضائیه و رئیس مرکز امور هماهنگی مجلس از جمله سوابق مدیریتی و اجرایی امین‌حسین رحیمی است.
 
احمد دنیامالی
احمد دنیامالی هم گزینه پیشنهادی مسعود پزشکیان برای وزارت ورزش و جوانان است.
وی سوابقی نظیر معاون فنی و زیربنایی راه‌آهن جمهوری اسلامی، معاون فنی و مهندسی و عضو هیأت عامل سازمان بنادر و کشتیرانی کشور، معاون وزیر راه و ترابری و رئیس سازمان بنادر و کشتیرانی کشور، معاون فنی-مهندسی شهرداری تهران، عضو هیأت مدیره مهندسین مشاور فجر و توسعه وابسته به جهاد دانشگاه، مؤسس و مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه صادرات بندر انزلی، اولین مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی بندر انزلی، ریاست فدراسیون قایقرانی ایران، عضو هیأت مدیره فدراسیون جهانی کانوئیگ (ICF)، معاونت فدراسیون جهانی دراگون بوت و ریاست هیأت مدیره باشگاه ملوان بندر انزلی را در کارنامه دارد.

نقدهای زودهنگام اصلاح‌طلبان به کابینه
با اعلام اسامی کابینه از سوی دولت، برخی از اصلاح‌طلبان انتقاداتی را نسبت به نوع انتخاب اعضای کابینه توسط پزشکیان مطرح کردند.
جواد امام گفت: «فهرست پیشنهادی کابینه آقای پزشکیان، ادامه «سکانداری نظامیان و شبه‌نظامیان بر سیاست و عدم تغییر رویکردهای امنیتی نسبت به فعالان سیاسی داخل نظام» است.»
او گفت: «با این فهرست «چه ضرورتی به برگزاری انتخابات و تحمیل این همه هزینه به کشور و بازی با روح و روان مردم و‌ به‌ویژه جوانان بود؟»
سعید شریعتی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در مطلبی نوشته است: «اینکه دولت منتخب بخواهد مسئولیت واحد و متمرکز خود را به سایر رقبا و گروه‌ها توزیع کرده و اعلام شود دولت فراجناحی تشکیل شده با مسئولیت‌پذیری دولت مغایرت دارد. 
مسعود پزشکیان و جریان اصلاحات از بخشی از جامعه رأی گرفته‌اند و باید کابینه‌ای سیاسی با برنامه مشخص و واحد شکل بدهند.  همه افراد کابینه هم برای تحقق مطالبات مردم مسئولیت دارند. در شکل بنیادینش دولت و کابینه یک نهاد سیاسی است. اداره کوچکی نیست که یک متخصص بالای سر آن گذاشته شود و تمام. شأن نخست هر وزیر و کارگزاری، شأن سیاسی اوست.» جبهه اصلاحات ایران هم در نامه‌اى به پزشکیان نوشته است: «هیأت دولت شما باید نماد تغییر و اصلاح سیاستگذاری‌ها و مدیریت کشور باشد، نه تداوم آن.» جبهه اصلاحات ایران در این نامه خطاب به رئیس‌جمهور با بیان اینکه اخبار نگران‌کننده‌ای از چینش هیأت دولت شما به گوش می‌رسد، اعلام کرد: «در مرحله اول شکل‌گیری هیأت دولت اجازه ندهید ویژه‌گزینی‌ها و روندهای ناصواب موجب حذف شایستگان و ناامیدی مردم از انتخاب خود شود که حتی تا روز رأی‌گیری برای آمدن پاى صندوق و رأی دادن به شما تردید داشتند.»
این جبهه سیاسى با تأکید بر اینکه هیأت دولت شما باید نماد سلامت، شایسته‌سالاری، کارآمدی و از همه مهم‌تر نماد تغییر و اصلاح سیاستگذاری‌ها و مدیریت کشور باشد و نه تداوم آن، یادآور شد: «هر گامی که در این مسیر در دولت شما برداشته شود، با پشتیبانی این تشکیلات جمعی و فراگیر و نیز حمایت مردم همراه 
خواهد شد.»
در بخش دیگرى از نامه جبهه اصلاحات ایران آمده است: «مجموعه فرآیندهایی که موجب پیروزی جنابعالی به‌عنوان چهاردهمین رئیس‌جمهور ایران شد، فرصت مغتنمی را هم برای اصلاح شیوه حکمرانی در کشور و هم ترمیم شکاف بی‌سابقه بین حاکمیت و ملت فراهم آورده است و این دستاورد زمانی می‌تواند به تحقق اهداف گفته شده بینجامد که گفتار، رویکرد و عملکرد دولت برآمده از این انتخابات بتواند در وهله اول در راستای خواست و مطالبات مردم و تأمین حقوق همه شهروندان این کشور باشد.»
 
طعنه آذری جهرمی به اصلاح‌طلبان  
آذری جهرمی به نقدهای زودهنگام به کابینه پیشنهادی پزشکیان واکنش نشان داده و نوشته است: «موفقیت دولت، موفقیت ملت است؛ انتقادهای زودهنگام و بیانیه‌های تضعیف‌کننده موضع رئیس‌جمهور در پی معرفی کابینه؛ شلیک به پای خود است. یار شاطر باشیم نه بار خاطر؛ وقت برای انتقاد زیاد است!»