شناسهٔ خبر: 68153356 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جمهوریت | لینک خبر

شوک «استعفایِ شبانه» ظریف و دو روایت

شوک خبری درست چند ساعت بعد از معرفی کابینه به مجلس به مثابه یک بمب اتم منفجر شد؛ « ظریف استعفا داد». استعفایی که دو روایت در پس خود دارد یک گلایه از کابینه معرفی شده و دوم قانونی درباره مسئولان دارای فرزندی با تابعیتی دوگانه

صاحب‌خبر -

جمهوریت –«که عشق آسان نمود اول ولی افتاد مشکل‌ها» این مصرع شعر خواجه شیراز، وصف حال این روزهای دولت نوپای چهاردهم است که پرچمش به دست مسعود پزشکیان افتاده است. حکایت، حکایت جدیدی نیست و همان ماجرای کش و قوس‌هایی است که پیش از این در روزگار دولت های گذشته هم در زمان چینش کابینه به چشم می خورد و طی هفته های اخیر در کالبد جدال های مجاهد شنبه و جمعه و … خود را به نمایش گذشته است، جدال‌هایی که به نظر نمی‌رسید آنقدرها هم به گره کور و در بسته بخورد در نهایت لیستی بیرون خواهد آمد که بدنه اصلی رأی را راضی کند اما ناگهان شوک خبری آن هم درست چند ساعت بعد از معرفی کابینه به مجلس به مثابه یک بمب اتم منفجر شد؛ « ظریف استعفا داد»

این همان زلزله‌ای بود که شب پیش به وقوع پیوست؛ حالا دیگر همه چیز درحال عیان شدن است و همه آنچه بعد از ۱۶ تیرماه  و درطول یک ماه و اندی در پشت پرده انتخاب کابینه در جریان بود، به روی سِن آمده و اوج علنی شدنش همین چند خط استعفایی بود که ظریف آن را در فضای مجلس منتشر کرد.

بازوهای چپ و راست انتخاباتی 

برای آنکه بدانیم چه بود و چه شد شاید بد نباشد چند گام به عقب بگذاریم و نیم نگاهی به روزهای پایانی فصل بهار بیاندازیم.

درست چند روز بعد از آنکه دود سفید از دودکش شورای نگهبان بیرون آمد و لیست تائید شدگان برای رقابت چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد، محمدجواد ظریف پا به میدان گذاشت، به قول خودش کت از تن در آورد و دوش به دوش مسعود پزشکیان در مسیر سفرهای استانی و میتینگ‌های انتخاباتی، قدم گذاشت تا بتواند یخبندان انتخابات ۱۴۰۳ را کمی آب کند و فضا را به سود جریان اصلاح طلب و روی کار آمدن پزشکیان تغییر دهد.

رفت و آمدها و سخنرانی های پرحرارت  موجب شد تا کمی توجهات به این طرف بازار هم جلب شود و تعدادی از جامعه قهر کرده از انتخابات که قاطعانه  تصمیمی برای شرکت در این کارزار نداشتند را متقاعد کرد تا نیم نگاهی هم به صندوق رای داشته باشند.

نهایتا حضور ظریف در برنامه زنده تلویزیونی و جنجالی که بر سر حرف های او در رسانه ملی به پا شد، وزیر امور خارجه سابق  را به مجاهد اول در خاکریز مسعود پزشکیان تبدیل کرد و محمدجواد ظریف به عنوان بازوی راست پزشکیان در انتخابات تیرماه لقب گرفت.

از سوی دیگر محمدجواد آذری جهرمی که زمانی به “وزیر جوان” شناخته می شد و در روزهای پررفت و آمد “دولت تدبیرو امید” دستی بر آتش توئیتر و فضای مجازی داشت به فاصله کمی از ظریف وارد گود شد تا گوشه‌ای از کار انتخابات را در عرصه فضای مجازی به دست گیرد. از همان زمان  سکان کمپین های انتخاباتی و رهبری و هدایت جریان توئیتر و اینستاگرام و… به دست این نیروی تازه نفس افتاد.

جنجال‌ها و کشمکش‌ها در این طرف رینگ هم کم نبود و به هر حال، مبارزه شبانه‌روزی با دو جبهه تحریم کنندگان انتخابات و حامیان جریان رقیب، کار چندان ساده‌ای نبود اما این عملیات توانست از پیکار ۲۴ روزه با موفقیت بیرون بیاید و به همین علت لقب  “بازوی چپ پزشکیان در انتخابات” به محمدجواد آذری جهرمی اختصاص یافت؛ اما این موضوع تازه آغاز ماجرا بود.

امضا پای یک حکم غیرمنتظره /معاونت سیاسی چه شد؟

چالش انتخابات و رقابت با جریان اصولگرا روز ۱۶ تیرماه به پایان رسید و حالا جدال‌ها وارد مرحله دیگری شد و دامن خودی‌های انتخابات را گرفت. واقعیت این است که وقتی شورای راهبردی تشکیل شد تا گام‌های نخستین برای معرفی کابینه برداشته شود از همان لحظه حرف و حدیث‌ها هم آغاز شد. در حقیقت تمام گمانه‌زنی‌ها حول محور ظریف و سمت‌هایی که می‌توانست به نام او تمام شود می‌چرخید که یکی از مهم‌ترین‌ها و البته محتمل‌ترین‌ها پست ” معاونت سیاسی رئیس جمهور” بود اما ۱۱ مرداد خبری منتشر شد که همه معادلات را بر هم زد و آن هم انتصاب محمدجواد ظریف به سمت معاونت راهبردی و ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک بود.

موضوعی که به بحثی جدی در میان حامیان دولت منجر شد و کار به جایی کشید که ظریف مجبور شد در X یا همان توئیتر به این ابهام پاسخ بدهد. او درباره این ماجرا گفت:  « قرار نداشتم در دولت مسئولیتی را قبول کنم. ولی در چند روز گذشته، نگرانی، دلخوری و اصرار هم میهنان بزرگوار، به ویژه در فضای مجازی،  باعث شد که ناگزیر شوم آن نگاه را قدری تغییر دهم؛ ولی صرفا در حد رسمیت یافتن یک مسئولیت مشورتی که بارها گفته‌بودم در خدمت رئیس جمهور عزیز خواهم بود. پیشنهاد بیشتر دوستان پذیرفتن معاونت سیاسی رئیس جمهور بود. اما  آن سمت از یک سو مسئولیتی اجرایی بود،  و از سوی دیگر باعث تداخل در وظایف و شائبه تضعیف وزارت‌خانه‌های سیاسی می‌شد، که آن را به مصلحت نمی‌دانم».

بازوی چپ هم جاماند؟

دولت که در یک قدمی تشکیل یک تیم اجرایی کامل قرار گرفت، از بازوی چپ هم خبری نشد و صحبت چندانی از وزیر جوان پیشین و بازوی چپ انتخابات اخیر نمی شد؛ کمی شفاف‌تر بگوییم؛ آذری جهرمی که تا یک ماه پیش فضای مجازی را برای مسعود پزشکیان قُرق کرده بود بعد از انتخابات به یکباره حضورش کمرنگ شد و حتی گفته می شد در جلسات شورای راهبردی و معاونت اجرایی هم شرکت نمی‌کرد موضوعی که نشان از داستانی دیگر در زیر پوست جلسات انتخاب و انتصابات داشت؛ درواقع غیبت‌های سوال‌برانگیز آذری جهرمی می توانست از جنس یک دلخوری یا اختلافات قدیمی میانه روها و اصلاح طلبان باشد؛ همان اختلافی که چندی پیش نام ” محمدرضا عارف ” را بر سر زبان‌ها انداخت.

“معاونت اجرایی” ” سرپرست نهاد ریاست جمهوری” ” وزارت ورزش” و ” وزارت ارتباطات” از سمت‌هایی بود که برای آذری جهرمی پیشنهاد شده بود و آنچه موجب شد تا “معاونت اجرایی” و ” سرپرست نهاد ریاست جمهوری” برای این گزینه کنار گذاشته شود مخالفت‌های اصلاح‌طلبانه بوده است.

از سوی دیگر آذری جهرمی چندان روی خوشی برای پذیرش وزارت ورزش و وزارت ارتباطات نشان نداده است و دلیل این بی‌رغبتی را اینچنین توضیح می دهد: « در وزارت ورزش اصل بی طرفی در ورزش حائز اهمیت است و از این منظر نمی‌توانم این مسئولیت را بپذیرم» او درمورد وزارت ارتباطات نیز گفته است  حضورش در این جایگاه قطعا با مخالفت های جدی روبرو خواهد شد که ضربه جدی در مسیر کار این وزارتخانه و دولت پزشکیان خواهد بود و برهمین اساس این پیشنهاد را نپذیرفته است.

 

رمزگشایی ظریف از ۲۰۰ ساعت

محمد جواد ظریف روز جمعه در X  گزارشی درباره ۲۰۰ ساعت  جلسه شورای راهبردی منتشر کرد که جملات پایانی آن مهر تائیدی بود بر وجود مخالفت ها بر سر راه حضور محمدجواد آذری جهرمی در کابینه دولت چهاردهم. او می‌نویسد: « نگرانی‌ها نسبت به برخی شایعات توسط اعضای محترم شورای راهبردی بیان گردید. ‏لازم است از توجه و حساسیت مردم عزیز نسبت به روند و نتایج تعیین اعضای هیئت دولت قدردانی نمایم. این یک تجربه جدید شفافیت و دموکراسی در مسیر پیچیده و دشوار انتخاب وزراست. بی‌گمان هر تجربه جدیدی با ایرادها و چالش‌های فراوانی روبرو است که مهمترین آن مقاومت در برابر تغییر و باور نداشتن به نوآوری و سپردن کار به جوانان است. ‏خوشبختانه رئیس جمهور محترم با شجاعت و باور به تغییر، نوآوری و جوانان گام نخست را در این مسیر دشوار و پرفراز و نشیب برداشته‌اند که شایسته قدردانی و سپاس است.»

همین چند جمله پایانی کافی بود تا نشان دهد اختلاف‌ها همچنان به قوت خود باقی است و اگر تلاشی در حال شکل گرفتن باشد تلاشی برای رفع و رجوع این ناترازی ها است؛ موضوعی که حکایت از شروع  یک دوئل در دولت جدید داشت.

معمای استعفای ظریف و بیانیه ۱۷ خطی 

صبح  روز یکشنبه ۲۱ مرداد بالاخره لیست کابینه مسعود پزشکیان به بهارستان رسید؛ کابینه‌ای که جزئیاتش با آنچه در میتینگ‌های انتخاباتی از زبان او  به گوش می رسید و البته با شعارها و وعده هایش فاصله زمین تا آسمان  داشت اما این همه ماجرا نبود و  درحالی که روز گذشته چند و چون کابینه به نَقل و نُقل محافل سیاسی تبدیل شده بود ناگهان انتشار خبر استعفای ظریف مانند یک پتک عمل کرد و حامیان او و رای دهندگان به مسعود پزشکیان را در بهت فرو برد. حالا دیگر همه چیز به یک سوال می‌رسد «چرا؟»

ظریف در بیانیه ۱۷ خطی خود در شبکه اجتماعی ایکس، به یک موضوعی اشاره می کند که به نظر می رسد علت العلل این استعفا باشد و آن هم اختلافات بر سر معرفی وزرای کلیدی کابینه چهاردهم است. او می‌نویسد : «از ۱۹ وزیری که امروز معرفی شدند، سه نفر نامزد نخست، ۶ نفر نامزد دوم یا سوم و یک نفر نامزد پنجم کمیته‌ها و یا شورای راهبری بودند. بارها گفته‌بودم که انتخاب اعضای دولت حق رئیس جمهور است و شورای راهبری و کمیته‌ها نهاد مشورتی هستند. از ایشان سپاسگزارم که این افتخار را به بنده دادند که در این تجربه جدید و ابتکار شجاعانه، مشارکتی داشته باشم.»

دو روایت و یک معما

اولین موضوعی که با استعفای محمدجواد ظریف مطرح شد، دایره اختلافات در دولت بود و آنچه سابقه کشمکش‌ها نشان می‌داد به نظر می رسد کار کار یک دعوای دو یا چند جناحی است؛ این پیش زمینه با گلایه‌های در لفافه ظریف و توئیت انتقادی آذر منصوری که نوشته بود : « دولت وفاق ملی، دولت ائتلافی نیست؛ دولت ائتلافی صاحب ندارد و هیچکس پاسخگوی آن نیست.  مطالبه حذف گشت ارشاد و رفع فیلتر از رئیس جمهور است نه وزرا.  این جامعه یکبار دیگر به صندوق رای امیدوار شده؛ نمی‌خواهد بپذیرد که این بار هم این امید کاذب بوده.» یا روایت مینو خالقی که با هشتگ دکتر ظریف و گزینه وزارت کشور نوشت: «دکتر ظریف دیشب برای گزینه پیشنهادی  وزارت کشور جنگید و توفیقی نیافت.امشب اعلامِ عدم حضور در کابینه نمود تا مسئولیت انتخابهایی که به او و کمیته ها ارتباطی نداشت بر دوشش نباشد.نمیدانم رئیس جمهور بر حضورش اصرار می ورزد یا نه؟اما پاسخ این میزان تلاش و میهن دوستی این نبود!» جفت و جور به نظر می رسید.

مضاف بر آنکه حسام الدین آشنا نیز در توئیتی کنایه آمیز به اختلاف نظرها با عارف اشاره کرده بود؛ اما ساعاتی بعد از علنی شدن استعفای ظریف، روایت‌های دیگری مطرح شد که جای خودش را به نظریه “اختلاف” داد و آن هم موضوع ممنوعیت حضور افرادی با داشتن فرزند دو تابعیتی در کابینه بود.

موضوعی که دقایقی پس از استعفای ظریف در توئیت حسام‌الدین آشنا انعکاس پیدا کرد ونوشت: « قانون کشور را از خدمات این افراد در مشاغل بالای دولتی محروم کرد؛  ۱. سفیران،دانشجویان، مأموران دولتی و کارآفرینانی که در برخی کشورهای خارجی صاحب فرزند شده‌اند. ‏۲. ایرانیانی که در برخی کشورهای خارجی متولد شده‌اند. ‏این قانون قابل اصلاح است اما آثار سرمایه‌سوز آن قابل جبران نیست.»

البته این روایت تنها از زبان “آشنا” مطرح نشد و آذری جهرمی نیز در واکنش به استعفای ظریف نوشت :« شهادت می‌دهم که برای ایران  از خود و خانواده‌اش گذشت؛ خار چشم صهیونیستهاست و آمریکا تحریمش کرد تا اثرگذاریش برای ایران را بکاهد؛ چرا باید با خودتحریمی، ایران از خدماتش محروم شود؟» کلیدواژه «خودتحریمی» حکایت از یک استعفای ناخواسته دارد.

اصولگرایان مخالف ظریف نیز البته بیکار ننشسته اند و تلاش دارند در این ماجرای تخریب ظریف را زیر ضرب ببرند و خود را کنار دولت نشان دهند و البته ماجرای این قانون دوتابعیتی بودن فرزندان یا زندگی کردن آنها در خارج از کشور را پررنگ کنند.

اما واقعا آنچه ظریف را از قطار دولت چهاردهم پیاده کرد همین قانون بود یا….

 

بیشتر بخوانید:

  • مسعود پزشکیان ؛ نهمین رییس‌جمهور ایران شد
  • فرزند شهید همت: جلیلی و یارانش هم بازی را باختند هم اخلاق را
  • محمد مهاجری: هروقت اکثریت رأی می دهند ما را لوله می کنند
  • مسعود پزشکیان رئیس جمهوری دولت چهاردهم کیست؟
  • پزشکیان: به همه دست دوستی خواهیم داد
  • رئیس مجلس پاکستان به منتخب ملت ایران تبریک گفت
  • تبریک عمار حکیم به مقام معظم رهبری، پزشکیان و ملت ایران
  • نشست خبری رئیس‌جمهور منتخب امروز برگزار می‌شود
  • بشار اسد با تبریک به پزشکیان: مقاومت همچنان رویکرد مشترک خواهد بود
  • تبریک پوتین به پزشکیان
  • پیام تبریک رئیس‌جمهور عراق به پزشکیان
  • دبیرکل شانگهای به پزشکیان تبریک گفت
  • تغییر مکان نشست خبری رئیس‌جمهور منتخب
  • امیر کویت انتخاب پزشکیان به عنوان رئیس‌جمهور ایران را تبریک گفت
  • تبریک رئیس‌جمهور چین به پزشکیان
  • نشست خبری پزشکیان لغو شد
  • پیام تبریک پادشاه عمان به پزشکیان
  • کره جنوبی: مشتاق تقویت روابط دوستانه با تهران هستیم
  • آرزوی موفقیت حامد کرزای برای رئیس‌جمهور منتخب ایران
  • پیام تبریک پادشاه بحرین و ابراز تمایل برای همکاری با ایران
  • آرزوی موفقیت اردوغان برای پزشکیان
  • واکنش معاون امنیتی وزارت کشور به فراخوان ها برای برگزاری جشن پیروزی پزشکیان
  • دیدار رئیس جمهور منتخب با رهبر انقلاب
  • خوبی انتخابات در این بود که نه یک روحانی رئیس جمهور شد، نه یک نظامی
  • نخستین واکنش آمریکا به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران
  • آماده تعامل با دولت جدید ایران هستیم
  • سه‌قطبی جدید در نقشه سیاسی ایران
  • سیدحسن نصرالله به پزشکیان تبریک گفت
  • پیروز این انتخابات ملت بزرگ ایران است
  • تبریک نهایی را به زمان تحقق وعده‌ها موکول می‌کنم
  • جلیلی: وظیفه داریم به قوای سه‌گانه کمک کنیم
  • جلیلی به دیدار پزشکیان رفت
  • پزشکیان: اگر «رهبری» نبود، تصور نمی کنیم از این صندوق ها «اسم من» در می آمد
  • اختلال در فیلترشکن‌ها ترافیک اینستاگرام را ۴۰ درصد کاهش داد
  • گاردین: اصلاح طلب ها در ایران جان دوباره گرفتند
  • زمان برگزاری جلسات رای اعتماد به وزرای دولت چهاردهم
  • نیوزویک: با مسعود پزشکیان احتمال برخی تغییرات مهم در سیاست خارجی ایران وجود دارد
  • پاسخ ایران به ادعاهای اتحادیه عرب در نامه به شورای امنیت
  • گاردین: پزشکیان برای تغییر در سیاست خارجی با میدان مین روبرو است
  • چشم‌انداز سیاست خارجی پزشکیان از نگاه رسانه های غربی
  • «مدیریت دشمنی با آمریکا» شرط لازم است
  • روزنامه اصولگرا از مرگ اصولگرایی خبر داد
  • حامیان لاریجانی هم تحت عنوان اصولگرا در ستاد بودند
  • عباس عبدی : اگر پزشکیان نبود ۲۰ تا ۲۵ درصد هم در انتخابات مشارکت نمی‌کردند
  • احمدی‌نژاد الان کجاست؟ چه می‌کند؟
  • گشایش دیپلماتیک در راه است
  • رأی به پزشکیان بخاطر شخصیت اوست نه قومیت گرایی
  • واکنش فوری ستاد پزشکیان به یک ادعا درباره فیلترینگ
  • قطعی شدن برخی وزرای پزشکیان خبرسازی است
  • روزنامه جمهوری اسلامی : هیچ دولتی مقدس نیست / هرکس بیشتر برای آمدن پزشکیان کار کرده، صریح تر نقد کند
  • کیهان: می گفتند در سال۱۴۰۰ نظام، رئیسی را رئیس جمهور کرد
  • ابطحی: کیهان منبع تغذیه افراطی‌هاست
  • عکس این دو مهندس را به جای مقامات‌‎ ‎‌کشور در صفحۀ اول بگذارید!
  • درخواست ستاد انتخاباتی پزشکیان از مردم / این موارد را اطلاع دهید
  • دیدار رئیس جبهه اصلاحات با رئیس‌جمهور منتخب
  • روزنامه‌نگار نزدیک به رییس جمهور منتخب: انتشار نام و فهرست برخی کمیته‌های انتخاب کابینه دولت پزشکیان در فضای مجازی دقیق نیست
  • گزارش ظریف از روند بررسی و پیشنهاد اعضای هیئت دولت
  • جبلی: ظریف امشب میهمان تلویزیون است
  • سیاست خارجی دولت پزشکیان
  • سعیدجلیلی: دولت سایه را جدی تر دنبال می کنم
  • زیدآبادی: سعید جلیلی اگر خواهان ادامه ی فعالیت سیاسی است، به‌جای «دولت سایه»، حزب تشکیل دهد
  • جلیلی شکست را بپذیرد و از سایه به آفتاب بیاید
  • لیست زنانی که در دولت پزشکیان وزیر می شوند
  • ۵ هدیه رهبری به دولت پزشکیان
  • جزئیاتی از مهمانان مراسم تحلیف مسعود پزشکیان
  • همه باید بدون سهم خواهی به پزشکیان کمک کنند
  • حدادعادل: سوابق پزشکیان هیچ نقطه‌ منفی ندارد
  • همه چیز درباره تنها شرکت ثبت شده مسعود پزشکیان
  • اطرافیان پزشکیان در دیدگاه‌های سیاسی و عقیدتی با رئیس‌جمهور منتخب فاصله‌ای متضاد دارند
  • مخالفت ها با حضور رحمانی فضلی در کابینه پزشکیان بالا گرفت
  • در دیدار بذرپاش و پزشکیان چه مسائلی مطرح شد؟
  • آنچه در جلسه جبهه اصلاحات با پزشکیان گذشت
  • پزشکیان نشان داد می توان دروغ نگفت و رئیس جمهور شد
  • پزشکیان نه “اسب زین” شده که “خر لنگ” تحویل می گیرد
  • نمایندگان۸۶ کشور در تحلیف پزشکیان شرکت می‌کنند
  • اطلاعیه مهم شورای اطلاع‌رسانی دولت پزشکیان+جزئیات
  • ادعای کرباسچی: پزشکیان را تهدید می کنند
  • انتقاد کرباسچی از وزیر پیشنهادی ورزش
  • ظریف از معاونت راهبردی دولت پزشکیان استعفا داد