شناسهٔ خبر: 68111666 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

محمد یونس برای رهبری دولت موقت به بنگلادش بازگشت

صاحب‌خبر -

محمد یونس، برنده جایزه صلح نوبل، روز پنجشنبه ۱۸ مرداد به داکا، پایتخت بنگلادش، بازگشت.

خبرگزاری رویترز در این مورد نوشت که او پس از هفته‌ها تظاهرات به رهبری دانشجویان که شیخ حسینه، نخست‌وزیر بنگلادش، را مجبور به استعفا و فرار به کشور همسایه؛ هند کرد، به بنگلادش بازگشت تا دولت موقت را رهبری کند.

محمد یونس، ۸۴ ساله، منتقد سرسخت شیخ حسینه، پس از حمایت معترضان از وی برای ایفای نقش در دولت موقت که وظیفه برگزاری انتخابات برای تعیین دولت جدید را بر عهده دارد، پس از مداوای پزشکی در پاریس وارد داکا شد.

او در فرودگاه داکا به خبرنگاران گفت: «کشور این امکان را دارد که به یک کشور بسیار زیبا تبدیل شود.»

آقای یونس با اعلام این‌که دانشجویان معترض، بنگلادش را نجات دادند، افزود: آنها هر مسیری که به ما نشان دهند، همان مسیر را پیش خواهیم رفت.»

به نوشته رویترز، وی در سخنانی احساسی به دانشجویی اشاره کرد که در جریان تظاهرات هدف گلوله قرار گرفت و اضافه کرد که نمی‌توان این فداکاری را فراموش کرد.

محمد یونس گفت: اکنون دوباره باید به پا خیزیم و خطاب به مقامات دولتی و ارتش بنگلادش افزود: ما عضو یک خانواده هستیم و باید با هم پیش برویم.»

این اقتصاددان که به «بانک‌دار فقرا» شهرت دارد، جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۶ میلادی را به دلیل تأسیس بانکی که از طریق وام‌های کوچک به وام‌گیرندگان نیازمند، در مبارزه با فقر پیشگام بود، دریافت کرد.

رویترز اشاره کرد که قرار بوده است که محمد یونس پنجشنبه شب به وقت محلی در اقامت‌گاه رسمی محمد شهاب‌الدین، رئیس‌جمهوری بنگلادش، به عنوان رئیس تیم مشاوران سوگند یاد کند.

بر اساس این گزارش به نقل از رسانه‌های محلی، قرار است که ناهید اسلام و آصف محمود، دو تن از رهبران دانشجویان که اعتراضات را رهبری می‌کردند، به دولت موقت ملحق شوند.

در این حال، حزب «عوامی لیگ: شیخ حسینه پس از استعفا و فرار او در روز دوشنبه ۱۵ مرداد در دولت موقت حضور نخواهد داشت. ساجیب وازد جوی، پسر شیخ حسینه در فیس‌بوک نوشت که این حزب تسلیم نشده و آماده مذاکره با مخالفان و دولت موقت است.

در جریان هفته‌ها تظاهرات ضد دولتی در بنگلادش، دست‌کم ۳۰۰ تن کشته و هزاران تن مجروح شدند. اعتراضات دانشجویی در اعتراض به سهمیه‌بندی مشاغل دولتی شکل گرفت که به سرکوب خشونت‌آمیز تظاهرات منجر شد.

شیخ حسینه پس از فرار از بنگلادش در دهلی‌نو، پایتخت هند، پناه گرفته که باعث خشم بعضی از بنگلادشی‌ها در هند شده است.

بنگلادش و هند روابط فرهنگی و تجاری دیرینه‌ای دارند و دهلی نو نقشی کلیدی در جنگ سال ۱۳۵۰ خورشیدی با پاکستان که منجر به اعلام استقلال بنگلادش شد، ایفا کرد.

وزارت‌ خارجه هند گفت که در جریان برنامه‌های سفر خانم حسینه نیست و بر عهده خود اوست که «امور را پیش ببرد.»

رسانه‌های هندی گزارش داده‌اند که شیخ حسینه ممکن است به بریتانیا سفر کند ولی بریتانیا در این مورد اظهار نظر نکرده است و رویترز هم نمی‌تواند به طور مستقل این خبر را تایید کند.

در همین حال، صدها تن از بنگلادشی‌های هندو، که خانه‌ها و کسب و کارهای‌شان مورد حمله قرار گرفته و تخریب شده است، این هفته تلاشی ناموفق برای پناه بردن به هند انجام داده‌اند.

از سویی، خالده ضیا، رهبر ۸۷ ساله حزب «اپوزیسیون ملی بنگلادش» که پس از آزادی از حبس خانگی در بیمارستان به سر می‌برد، روز چهارشنبه ۱۷ مرداد در پیامی ویدیویی خواستار برقراری آرامش، پایان دادن به خشونت و برگزاری انتخابات در مدت سه ماه آینده شد و گفت:‌ «بدون تخریب، انتقام و خونخواهی.»

در سالیان اخیر، آسیب‌های پس از همه‌گیری کووید۱۹ منجر به تورم بالا، افزایش نرخ بیکاری و کاهش ذخایر مالی این کشور شد و دولت شیخ حسینه را وادار به دریافت وام ۴.۷ میلیارد دلاری از صندوق بین‌المللی پول کرد.