صاحبخبر - به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، خبرنگار کسی است که خبر و گزارشهای خبری را برای چاپ در روزنامهها، مجلات و یا برای پخش از رادیو، تلویزیون و اینترنت گردآوری، انتخاب و ارائه می کند. این شغل برای برخی از افراد به دلیل انعکاس واقعیات و سروکار داشتن با مسائل مختلف جذاب و مهیج و در عین حال یکی از سخت ترین و پر استرس ترینها شغلها می باشد، از این رو شورای فرهنگ عمومی برای پاسداشت خبرنگاران در ایران روز ۱۷ مرداد را روز خبرنگار نام گذاری کرده است، دلیل این رویداد تاریخی این بوده است که شهید محمد صارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در مزار شریف افغانستان بود که به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران توسط گروهک تروریستی طالبان در ۱۷ مرداد ۱۳۷۷ شهید شدند .
روز خبرنگار در ترکیه
کشور ترکیه ۱۰روز ژانویه را برای پاسداشت خبرنگاران گرامی میدارند؛ دلیل این نام گذاری رویداد تاریخی که در سال ۱۹۶۱ اتفاق افتاده است، می باشد. در آن روز ۹ روزنامه ترکیه با اعلامیه مشترکی که امضا کردند، تعطیلی سه روزه ای برای روزنامه ها شکل گرفت و نتیجهای که به همراه داشت، این بود که قانون شماره ۲۱۲ برای حمایت از حقوق خبرنگاران تنظیم شد.
روز خبرنگار در جمهوری آذربایجان
(اکینچی) اولین روزنامه به زبان ترکی آذربایجانی بود که در سال ۲۲ ژوئیه ۱۸۷۵ توسط حسن بیگ زردابی در باکو که آن زمان تحت سلطه امپراطوری تزاری روسیه بود، منتشر شد؛ انتشار این روزنامه بازتاب گسترده ای نه تنها در آذربایجان، بلکه در کل قفقاز داشت. این روزنامه اگرچه عمر کوتاهی داشت، اما تاثیرات فراوانی بر اندیشههای ترقی خواهی و بیداری مردم مسلمان آذربایجان ایجاد کرد و باعث شد دولت تزاری روسیه فعالیت این روزنامه را به حالت تعلیق درآورد از این رو ۲۲ ژوئیه را در جمهوری آذربایجان به عنوان روز خبرنگار گرامی میدارند.
روز خبرنگار در افغانستان
در کشور افغانستان تا سال ۱۳۹۲ خورشیدی روز جهانی خبرنگار که در ۳ می توسط سازمان ملل متحد تصويب شده بود را گرامی می داشتند اما به دلیل همخوانی نداشتن این تاریخ با تقویم رسمی کشور افغانستان که هجری شمسی بود تصمیم گرفته شد طرح نامگذاری روز خبرنگار در افغانستان تصویب بشود از این رو در میانه سال ۱۳۹۲، ایده نامگذاری روز خبرنگار از سوی احمد قریشی رئیس اجرایی مرکز خبرنگاران افغانستان با گروهی از خبرنگاران پیشکسوت عضو هیئت مشاورین مرکز خبرنگاران افغانستان متشکل از ذبیحالله نوری، فیصل کریمی، عزیز حکیمی، اماممحمد وریماچ، لطفالله نجفیزاده، محمد ویس خطاب و پرویز کاوه در میان گذاشته شد.
این هیئت ضمن استقبال از این ایده، پیشنهادهای مختلف از جمله نامگذاری این روز بر مبنای روز تولد و یا درگذشت شخصیتهای برجسته و فعال در عرصه مطبوعات این کشور در یک و نیم قرن اخیر از جمله سیدجمالالدین، محمود طرزی، محیالدین انیس،عبدالهادی داوی، عبدالحمید مبارز و ...همچنین خبرنگاران جان باخته بعد از تحول سال ۱۳۸۰ هجری شمسی را که با آغاز و گسترش رسانههای آزاد همراه بود، مورد بررسی قرار دادند.
اعضای این هیئت در نهایت به این نتیجه رسیدند که به خاطر حفظ احترام به همه شخصیتهایی که در زمینه ایجاد مطبوعات و رسانهها و بهبود آن در کشور تلاش کردند و همچنان حفظ وحدت و جلوگیری از اختلاف در جامعه رسانهای کشور، باید تاریخی به عنوان روز خبرنگار در نظر گرفته شود که ارتباطی با مناسبتهای زندگی هیچ یک از شخصیتهای رسانهای و خبرنگاران داخل وخارج از کشور نداشته باشد.
با در نظرگرفتن ملاحظات بیان شده، هیئت خبرنگاران پیشکسوت و مشاورین مرکز خبرنگاران افغانستان، روز ۲۷ حوت (اسفند ) را به عنوان تاریخی که در آخر سال است و ارتباطی با مناسبتهای زندگی هیچ یک از خبرنگاران گذشته و کنونی کشور افغانستان و دیگر کشورها ندارد، به عنوان روز خبرنگار مورد تائید قرار دادند.
روز خبرنگار در اقلیم کردستان
اقلیم کردستان عراق تنها منطقه خود مختار این کشور است که دارای یک قانون اساسی کامل می باشد و بر اساس نهادهای حکومتی تاسیس شده است از این رو روز خبرنگار در این اقلیم بر باقی کشور عراق متفاوت است ۱۲۶ سال پیش در ۲۲ آوریل ۱۸۹۸اولین روزنامه به زبان کردی در قاهره توسط مقداد مدحت بدرخان تاسیس شد و مردم کرد عراق این روز را به مناسبت روز خبرنگار را گرامی میدارند .
به قلم: محمود لطفعلی خانی
انتهای پیام/∎