هزاران تن روز شنبه ۱۳ مرداد در داکا، پایتخت بنگلادش تجمع کردند و در تظاهراتی مسالمتآمیز، خواستار اجرای عدالت برای بیش از ۲۰۰ دانشجو و دیگر افراد کشته شده در اعتراضات ماه گذشته شدند.
معترضان که حالا از دانشجویان فراتر رفته و اقشار مختلف جامعه را دربرمیگیرند با سردادن شعارهای ضد حکومتی خواستار استعفای نخست وزیر شدند. شماری از گروههای حامی دولت نیز در پایتخت تجمع کردند.
روزنامه اصلی بنگالی زبان «پروتوم آلو» گزارش داد که دست کم هفت معترض پس از آنکه گروههای حامی حزب حاکم جاده را در کومیلا در شرق بنگلادش بستند و به رویشان آتش گشودند، هدف گلوله قرار گرفتند. این روزنامه نوشته است که دستکم ۳۰ معترض در جریان خشونتها مجروح شدند.
با این حال، یکی از رهبران محلی حزب حاکم اتهامات مربوط به حمله هوادارانشان به معترضان را رد کرد.
گزارشهایی از به خشونت کشیدهشدن اعتراضات در نقاط دیگر کشور نیز منتشر شده است.
اعتراضات دانشجویان ماه گذشته با درخواست برای پایان دادن به سیستم سهمیهبندی مشاغل دولتی آغاز شد که به گفته آنها «تبعیض آمیز» است.
اعتراضات به صورت مسالمتآمیز آغاز شد، اما با درگیری دانشجویان دانشگاه «داکا» با پلیس و فعالان شاخه دانشجویی حزب حاکم «عوامی لیگ» در ۲۵ تیرماه به خشونت تبدیل شد. از آن زمان تاکنون، بیش از ۲۰۰ نفر کشته و هزاران نفر دیگر زخمی شدهاند.
دادگاه عالی کشور چند روز بعد سهمیه خانوادههای کهنهسربازان جنگ استقلال بنگلادش از پاکستان را از ۳۰ درصد به ۵ درصد کاهش داد ولی اعتراضات بر خشونت اعمالشده متمرکز شده بود.
مقامات کشور مدارس و دانشگاهها را تعطیل کردند، اینترنت را بستند و حکومت نظامی برقرار کردند. حداقل ۱۱ هزار نفر در هفتههای اخیر بازداشت شدهاند و هرچند دسترسی به اینترنت برقرار شده و بانکها و دفاتر بازگشایی شدهاند، اما تنشها هنوز بالا است.
شیخ حسینه، نخستوزیر بنگلادش خواستار گفتگو با رهبران دانشجویی شده است ولی یکی از سازماندهندههای اعتراضات در پستی در فیسبوک این درخواست او را رد کرد.
∎