به گزارش شبکه شرق، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مراسم افتتاحیه المپیک پاریس را مایه شرمساری دانست.
در مراسم افتتاحیه المپیک پاریس ۲۰۲۴، یک گروه از «درگ کوئینها» و رقصندگان، نمایشی را اجرا کردند که برخی آن را تقلیدی از تابلوی «شام آخر» «لئوناردو داوینچی» و توهین به مسیحیت دانستهاند.
«دونالد ترامپ»، کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک در پاریس را ننگ و مایه شرمساری توصیف کرد.
براساس گزارش «آر تی»، ترامپ در مصاحبهای با «فاکسنیوز» گفت: «من فردی بسیار روشنفکری هستم، اما کاری که آنها انجام دادند مایه شرمساری بود.»
در ادامه مجری از او پرسید: «در المپیک بعدی اگر شما رئیس جمهور باشید، آنقدر بر برگزارکنندگان المپیک نفوذ خواهید داشت که شاهد اهانت به مسیحیان نباشیم؟»، که ترامپ نیز در پاسخ به این سوال گفت: «دیگر شاهد آن نخواهیم بود که تابلوی شام آخر به این شکل به نمایش گذاشته شود که چند شب پیش دیدیم. کاری که آنها کردند، شرمآور بود.»
اظهارات ترامپ در بحبوحه خشم گسترده جهانی نسبت به صحنهای بیان شد که به گفته منتقدان، نقاشی معروف «لئوناردو داوینچی» «شام آخر» را که درباره حضرت مسیح علیهالسلام است، به سخره میگیرد.
«مایک جانسون»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز در پستی در پلتفرم «ایکس»، این صحنه را محکوم کرد و نوشت: «تمسخر شام آخر برای مسیحیان سراسر جهان که مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک را تماشا میکردند، تکاندهنده و توهینآمیز بود.»
او افزود: «جنگ با ایمان و ارزشهای سنتی ما امروز حد و مرزی نمیشناسد.»
آنچه که توهین مراسم افتتاحیه المپیک به حضرت مسیح خوانده شده است، اعتراضات بسیاری را برانگیخته است؛ هر چند کمیته المپیک در پیامی از مسیحیان جهان عذرخواهی کرد است اما کلیساهای کشورهای مختلف و شخصیتهای بینالمللی این نمایش را مشمئزکننده خواندند.
در همین راستا، «ویکتور اوربان»، نخستوزیر مجارستان در کنایهای به مراسم افتتاحیه المپیک گفت که «هر ملتی حق دارد، هرچه که هست را به نمایش بگذارد.»
«شام آخر» در افتتاحیه المپیک پاریس توهین به مسیح(ع) بود؟
نمایش گروهی از هنرمندان تراجنسیتی که برخی آن را الهامگرفته از نقاشی داوینچی «شام آخر» دانستهاند، در افتتاحیه بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس، خشم اعضای کلیسای کاتولیک را برانگیخت.
در مراسم افتتاحیه المپیک، یک گروه از «درگ کوئینها» و رقصندگان، نمایشی را اجرا کردند که ظاهرا تقلیدی از «شام آخر» بود.
این اجرا، واکنشهای منفی و انتقادات شدید کاربران رسانههای اجتماعی و برخی سیاستمداران برانگیخت، برخی این نمایش را توهین به مسیحیت دانستند.
دفاع وزیر دولت فرانسه از بخشهای جنجالی مراسم افتتاحیه المپیک پاریس
وزیر دولت فرانسه در حالی از مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس دفاع کرد که بخش زیادی از جامعه مسیحیت، این مراسم را توهینآمیز خطاب کردند.
«ژرالد دارمانن» وزیر مستعفی فرانسه که ماه گذشته به دنبال استعفای دولت این کشور، از این سمت کنار رفت، در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی «فرانس ۲» و در پاسخ به سوالی مبنی بر انتقادات گسترده به مراسم افتتاحیه المپیک از این مراسم دفاع کرد و اذعان داشت که فرانسه از آزادی هنرمندان دفاع میکند.
مراسم افتتاحیه المپیک جمعه «۵ مرداد ماه ۱۴۰۳» برگزار شد و علاوه بر مشکلاتی مانند ترس از اقدامات خرابکارانه و امنیتی و ایجاد صفهای طویل در ورودیهای این مراسم، به لحاظ محتوایی هم بخشهایی از آن به شدت مورد انتقاد تماشاگران و افکار عمومی قرار گرفت.
از جمله این موارد، نمایشی بود که با انتقاد شدید جامعه مسیحیت فرانسه و سراسر جهان مواجه شد. اما «ژرالد دارمانن» در خصوص این مراسم گفت: فرانسه کشور آزادی، آزادی مذهبی، آزادی تمسخر و آزادی کاریکاتور است.
این اظهارات وزیر کشور فرانسه در واکنش به بیانیه اسقفهای فرانسوی بیان شده که گفته بود: «اینها صحنههایی از ابتذال و تمسخر مسیحیت بود.» اما وزیر پیشین فرانسه اینچنین این تمسخر را توضیح داد: «ما میتوانیم بعضی از تابلوها را دوست داشته باشیم یا دوست نداشته باشیم. اما نباید چیزی بیشتر از آن باشد و هدف فرانسه از این مراسم ارسال پیام آزادی بود و نباید چیزی بیش از آن برداشت شود.»
عذرخواهی برگزارکنندگان المپیک پاریس: از «شام آخر» الهام نگرفته بودیم
برگزارکنندگان المپیک پاریس بابت نمایشی در مراسم افتتاحیه که بخشی از آن، تداعیکننده نقاشی «شام آخر» اثر نقاش معروف «لئوناردو داوینچی» بود، عذرخواهی کردند.
«تابلوی داوینچی» لحظه اعلام خیانت یکی از حواریون به عیسی مسیح را به تصویر میکشد. در مراسم افتتاحیه المپیک پاریس، دیجی و تهیهکننده مشهور الجیبیتی، «باربارا باتچ»، همراه با هنرمندان دراگ و رقصندهها حضور داشتند.
این بخش از مراسم با انتقاد شدید محافظهکاران مذهبی از سراسر جهان روبرو شد. کنفرانس اسقفهای کلیسای کاتولیک فرانسه این صحنهها را «تمسخرآمیز» خواند و گفت که به مسیحیت توهین شده است. سخنگوی وزارت خارجه روسیه، ماریا زاخارووا نیز همین نظر را تکرار کرد. همچنین، انجمن انگلیکان مصر با ابراز تاسف عمیق گفت که این مراسم ممکن است باعث شود کمیته بینالمللی المپیک هویت ورزشی و پیام بشردوستانه خود را از دست بدهد.
توماس جولی، مدیر هنری مراسم، هرگونه شباهت بین صحنه خود و شام آخر را رد کرد و گفت که هدف او جشن گرفتن تنوع و ادای احترام به ضیافت و آشپزی فرانسوی بوده است. آن دشان، سخنگوی بازیهای پاریس ۲۰۲۴ هم در کنفرانس خبری کمیته بینالمللی المپیک در این خصوص مورد پرسش قرار گرفت.
دشان در پاسخ گفت: «بدیهی است که هیچ قصدی برای بیاحترامی به هیچ گروه مذهبی وجود نداشته. برعکس، من فکر میکنم ما با همراهی توماس جولی واقعا تلاش کردیم تا تساهل اجتماعی را جشن بگیریم. ما بر پایه نظرسنجیهایی که انجام دادیم معتقدیم به این هدف دست پیدا کردهایم و اگر کسی احساس توهین کرده ما واقعا و بسیار متاسفیم.»
جولی پس از مراسم، اهداف خود را برای خبرگزاری آسوشیتدپرس اینگونه توضیح داد: «من قصد نداشتم که زیرکانه کاری را انجام دهم و با آن کسی یا ایدهای را به تمسخر بگیرم. من بیشتر از همه میخواستم که پیامی از عشق را برای همه مردم جهان ارسال کنم.»
دو روز پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، کمیته بینالمللی المپیک ویدیوی مراسم افتتاحیه المپیک پاریس را از صفحه یوتیوب خود حذف کرد.